La Junta General de Grups d’Interès d’Agbar es consolida com un model innovador de rendició de comptes i escolta activa

En aquesta tercera edició, estructurada al voltant dels criteris ESG —mediambientals, socials i de governança, per la sigla en anglès—, Àngel Simon, president d’Agbar, ha agraït als diversos grups d’interès la seva implicació per debatre sobre els temes principals que afecten la sostenibilitat ambiental i l’acció social, destacant la necessitat de reforçar les aliances i la col·laboració publicoprivada per donar resposta, conjuntament, als grans reptes de la nostra societat i adoptar compromisos de futur

Per tercer any consecutiu, Agbar ha celebrat aquest matí la Junta General de Grups d’Interès 2023, una nova edició de l’innovador format de trobada participativa que promou la companyia amb l’objectiu de rendir comptes davant dels grups d’interès —els treballadors, els proveïdors, els clients, les entitats i la ciutadania en general, a més dels accionistes— i reforçar l’escolta activa per, conjuntament, adoptar compromisos de futur. 

La Junta General de Grups d’Interès, que s’ha pogut seguir en obert per streaming, s’ha estructurat en tres eixos seguint els criteris ESG —mediambientals, socials i de governança, per la sigla en anglès—, uns indicadors que s’han establert com a referència principal per a les administracions, les empreses i altres institucions a l’hora de determinar quan una estratègia és sostenible.

En aquest context, Àngel Simon, president d’Agbar, ha afirmat: “Consolidem un model innovador de rendició de comptes, com és la Junta General de Grups d’Interès, que ens permet impulsar les aliances amb tots els nostres stakeholders, allà on som presents, reforçant l’escolta activa al territori i en col·laboració amb les administracions i entitats locals.”

Compromís amb el medi ambient

El primer bloc de l’esdeveniment, introduït per Mònica Usart, física i meteoròloga i membre del Consell d’Agbar, s’ha dedicat al compromís amb el medi ambient, en un context marcat per la lluita contra el canvi climàtic i l’escassetat hídrica creixent. En aquest bloc, en què ha participat Xavier Bernat, director d’Acció Climàtica d’Aigües de Barcelona, s’han presentat diverses iniciatives del grup per donar resposta al gran repte de la sequera que està afrontant el nostre país, com és la regeneració i la reutilització de l’aigua per a nous usos a les ciutats, les indústries i l’agricultura. En aquest àmbit, Luis José Barcala, alcalde d’Alacant, ha destacat el projecte Alicante Agua Circular, que té com a objectius fonamentals assolir la reutilització del 100 % de l’aigua depurada d’Alacant i aconseguir simultàniament l’abocament zero a les aigües costaneres. Així mateix, s’ha ressaltat el cas de Tenerife (Canàries), amb la participació de Félix Armas, gerent de Teidagua; Javier Davara, gerent del Consell Insular d’Aguas de Tenerife; i Félix Molina, agricultor, que han explicat com l’economia circular, per mitjà de la reutilització de l’aigua, és clau per pal·liar els efectes del dèficit hídric que pateix l’illa. A més, en aquesta sessió s’han destacat el projecte Guardian, una iniciativa destinada a augmentar la resiliència als incendis en una zona del Parc Natural del Túria (València) mitjançant l’aigua regenerada, i Regreen, un projecte pilot d’innovació que pretén demostrar el potencial de l’ús d’aigua regenerada a l’entorn urbà.

D’altra banda, en un debat que ha reunit tres experts del grup —Juan Carlos Torres, gerent d’Emasagra; Consuelo de Juana, cap de planta d’Aquona, i Marta Bronsoms, cap de planta de la depuradora de Sant Feliu de Llobregat (Aigües de Barcelona)— s’ha dialogat sobre les solucions de descarbonització que està en marxa actualment per mitigar el canvi climàtic i adaptar-s’hi, amb l’objectiu d’avançar en la transformació ecològica dels territoris. 

Finalment, s’ha destacat Dinapsis, la xarxa de hubs per a la transformació digital d’Agbar, que actua juntament amb les administracions i la ciutadania per impulsar el desenvolupament sostenible a diversos punts del territori. En aquesta ocasió, han pres la paraula Cristina Baixauli, directora de Dinapsis València, i Lucía Calabria, subdirectora de València Activa, que han explicat com la digitalització contribueix a fer un pas més cap a la sostenibilitat.

Compromís amb l’acció social

En aquesta Junta General de Grups d’Interès d’Agbar s’ha abordat també el compromís amb l’acció social de la companyia, amb la participació de Marta Jiménez, responsable de Sostenibilitat del Grup Social ONCE, que ha destacat l’acord de col·laboració entre Agbar, Ilunion i la Fundació ONCE per impulsar accions de formació i projectes encaminats a assolir la inclusió sociolaboral de les persones amb discapacitat. D’altra banda, Antoni Bru, director de Persones i Organització d’Agbar, ha comentat l’estratègia d’Agbar per atreure, desenvolupar i retenir el talent a l’organització; i Felipe Campos, conseller delegat d’Aigües de Barcelona i director d’Acció Social d’Agbar, ha detallat l’actuació de la companyia per fomentar l’ocupació de qualitat. 

En aquesta línia, s’ha parlat de les oportunitats educatives que ofereix Agbar —mitjançant el programa de beques, entre altres—, amb els testimonis d’Oumaima Seddik, de la segona promoció de les Beques Joves Talents i, actualment, tècnica de selecció d’Aigües de Barcelona; així com de Melba Pérez i Karina Solis, beneficiàries d’altres beques del grup. Per la seva banda, Víctor Meseguer, director de la Càtedra Internacional de Responsabilitat Social de la Universitat Catòlica San Antonio de Múrcia (UCAM), ha presentat la Xarxa de Càtedres de l’Aigua, una aliança entre universitats i empreses per contribuir a una transició ecològica i justa des de l’àmbit de l’aigua.

D’altra banda, en l’acte s’ha exposat com el grup Agbar continua trencant barreres també en l’àmbit de l’atenció al client amb el programa Amb tu, que se centra a garantir que tots els clients, sense excepció, puguin accedir als serveis, sobretot en el cas de les persones en situació de vulnerabilitat, identificant les barreres digitals, de comprensió, d’accessibilitat o econòmiques.

Així mateix, s’han presentat els avenços del projecte ONA, un projecte engegat per Agbar, juntament amb la Creu Roja, en primer lloc a Barcelona i ara també en altres punts del territori, per facilitar l’ocupabilitat de persones en situació de vulnerabilitat. En aquest àmbit, han donat a conèixer les seves experiències Paco Hita i Grecia Guevara, beneficiaris del programa

Compromís amb la governança

En l’últim bloc de la Junta General de Grups d’Interès d’Agbar s’ha aprofundit en el compromís del grup amb la governança i, en concret, s’ha posat en relleu el model empresarial d’Agbar, en què el diàleg, l’escolta activa, la transparència i les aliances són pilars clau. Aquesta secció l’ha introduït Toni Aira, doctor en Comunicació i membre del Consell d’Agbar, i també hi ha participat Jorge Manent, director general d’Aigües de Barcelona, que ha detallat les bases del model de col·laboració publicoprivada impulsat pel grup. A continuació, Francisco Conde, exvicepresident primer de la Xunta de Galícia, ha destacat el projecte d’economia circular CIGAT Circular, que es duu a terme en col·laboració amb l’operadora local Viaqua, els centres de recerca Cetaqua i la Xunta de Galícia per descarbonitzar el territori gràcies a la conversió dels residus en recursos. Ernesto Gasco, alt comissionat per a la Lluita contra la Pobresa Infantil, ha remarcat la importància del model de col·laboració publicoprivada per implementar l’estratègia d’acció social. 

Tot seguit, s’ha posat èmfasi en la importància de comptar, en l’ecosistema d’aliances, amb proveïdors estratègics, que tenen en compte els criteris de desenvolupament sostenible i responsabilitat social i mediambiental. En aquesta secció ha participat Eva Lezcano, directora d’Achilles Group Limited per al sud d’Europa, que ha explicat la rellevància d’una eina com Scoring ESG, que permet avaluar els proveïdors a partir de criteris de sostenibilitat. D’altra banda, en l’acte ha intervingut Isaac Navarro, director general de Contazara, proveïdor que es dedica a la fabricació de comptadors d’aigua.

Finalment, Patricia Cavada, alcaldessa de San Fernando (Cadis) ha explicat com el Pacte Social ha contribuït a la sostenibilitat i la gestió responsable de l’aigua al municipi, una iniciativa posada en marxa conjuntament amb Hidralia, una empresa amb seu a Andalusia que forma part del grup.  

En definitiva, aquesta nova edició de la Junta General de Grups d’Interès d’Agbar, en consonància amb les dues anteriors, ha consolidat aquest instrument de rendició de comptes i escolta activa amb els grups d’interès, i ha valorat la participació activa de diverses entitats amb les quals la companyia col·labora allà on és present i la importància de les aliances per abordar els reptes actuals i continuar adquirint compromisos de futur conjuntament. 

Open Innovation: Programes

Ens acostem a start-ups, centres tecnològics i universitats per conèixer les tecnologies amb què treballen, cocrear amb ells i generar solucions que millorin la qualitat de vida a les ciutats.

DINAPSIS OPEN CHALLENGE
Programa d’innovació oberta que busca connectar emprenedors i start-ups amb els ecosistemes d’innovació vinculats als centres DINAPSIS, incloent-hi administracions públiques, associacions sectorials i empreses. ​

DISTRICTE DIGITAL
Programa de serveis d’innovació per identificar i atraure start-ups amb projectes tecnològics relacionats amb el canvi climàtic i afavorir una transferència eficaç a empreses i administracions.

EUROPEAN INNOVATION COUNCIL                            Agbar celebrarà “Dia Corporatiu” a Barcelona, en el qual es van presentar 19 empreses impulsades per l’àrea de pimes del European Innovation Council (EIC) de la Comissió Europea, i que compartiran la seva visió cap a una economia circular.