Junta General de Grups d’Interès 2023

A Agbar, per tercer any consecutiu, celebrem la Junta General de Grups d’Interès, com a instrument clau de rendició de comptes i escolta activa

A Agbar, per tercer any consecutiu, celebrem la Junta General de Grups d’Interès, com a instrument clau de rendició de comptes i escolta activa

El 21 de juny vam celebrar la Junta General de Grups d’Interès 2023, una trobada participativa innovadora que promou Agbar amb l’objectiu de retre comptes davant dels seus grups d’interès —no solament davant dels accionistes, sinó també davant dels treballadors, els proveïdors, els clients, els representants de l’Administració pública i del tercer sector, etc.— i de consolidar l’escolta activa per adoptar, conjuntament, compromisos de futur.

Tres eixos fonamentals

Medi ambient

Acció social

Gobernança

En aquesta nova edició, la Junta General de Grups d’Interès es va estructurar al voltant dels tres eixos que configuren els criteris ESG (environmental, social and governance): medi ambient, societat i governança, uns indicadors que es consoliden com a referència principal per a les administracions, les empreses i altres institucions amb l’objectiu d’establir quan una estratègia és sostenible.

Compromís amb el medi ambient

A la Junta General de Grups d’Interès d’Agbar 2023 dediquem un primer bloc al compromís amb el medi ambient, en un context marcat per la lluita contra el canvi climàtic i l’escassetat hídrica creixent. La sequera, que amenaça Espanya i molts altres països d’Europa (com també de la resta del món), ens obliga a assegurar un ús i una gestió sostenibles de l’aigua. Davant d’aquest gran repte, des d’Agbar oferim solucions innovadores per mitigar els efectes de l’escalfament global i adaptar-s’hi, així com per reforçar la resiliència de les ciutats. Aquestes solucions s’emmarquen en el compromís global del grup d’ajudar els clients a impulsar la descarbonització i avançar en la transformació ecològica.

En aquest bloc han participat Mònica Usart, física i meteoròloga i membre del Consell d’Agbar; Xavier Bernat, director d’Acció Climàtica d’Aigües de Barcelona; Luis José Barcala, alcalde d’Alacant; Félix Armas, gerent de Teidagua; Javier Davara, gerent del Consell Insular d’Aguas de Tenerife; Félix Molina, agricultor; Juan Carlos Torres, gerent d’Emasagra; Consuelo de Juana, cap de planta d’Aquona; Marta Bronsoms, cap de planta de la depuradora de Sant Feliu de Llobregat (Aigües de Barcelona); Cristina Baixauli, directora de Dinapsis València; i Lucía Calabria, subdirectora de València Activa.

En aquesta secció es van destacar, entre d’altres, el projecte Alicante Agua Circular, que té com a objectius fonamentals assolir la reutilització del 100 % de l’aigua depurada d’Alacant i aconseguir simultàniament l’abocament zero a les aigües costaneres; el projecte Guardian, una iniciativa destinada a augmentar la resiliència als incendis en una zona del Parc Natural del Túria (València) mitjançant l’aigua regenerada; i la xarxa de hubs Dinapsis per a la transformació digital d’Agbar, que actua juntament amb les administracions i la ciutadania per impulsar el desenvolupament sostenible a diferents punts del territori, amb una atenció especial al hub de Granada, especialitzat en aigua metropolitana i descarbonització.

Compromís amb l’acció social

A la Junta General de Grups d’Interès 2023 també es va tractar del compromís de la companyia amb l’acció social, amb la participació de Marta Jiménez, responsable de Sostenibilitat de la Fundació ONCE; Antoni Bru, director de Persones i Organització d’Agbar, i Felipe Campos, conseller delegat d’Aigües de Barcelona i director d’Acció Social d’Agbar.

Com a companyia treballem per promoure impactes positius en les persones i la societat i garantir el treball de qualitat, reforçant el sentiment de pertinença del nostre equip humà, unit pel mateix propòsit. Tot això amb l’objectiu d’oferir un servei excel·lent als nostres clients. Sense oblidar, a més, el nostre compromís amb els més vulnerables, i contribuint a aconseguir una societat més inclusiva i sostenible.

Per il·lustrar-ho, en aquesta secció es van exposar, d’una banda, el projecte Amb tu, una iniciativa que se centra a garantir que tots els clients, sense excepció, puguin accedir als serveis de la companyia i, sobretot, a assegurar una bona atenció a les persones en situació de vulnerabilitat, amb l’objectiu d’identificar les barreres digitals, de comprensió, d’accessibilitat o econòmiques; i, d’altra banda, el programa ONA, en col·laboració amb la Creu Roja, que té per objectiu millorar l’ocupabilitat de les persones que tenen la factura de l’aigua bonificada perquè tenen dificultats laborals o estan en risc d’exclusió social, mitjançant la formació i des d’una perspectiva d’apoderament. En un vídeo que es va difondre durant l’acte es van donar a conèixer els testimonis de Paco Hita i Grecia Guevara, beneficiaris del programa.

D’altra banda, es va parlar de les oportunitats educatives que ofereix Agbar —mitjançant el programa de beques—, amb els testimonis d’Oumaima Seddik, de la segona promoció Beques Joves Talents i, actualment, tècnica de selecció d’Aigües de Barcelona; així com de Melba Pérez i Karina Solis, beneficiàries d’altres beques del grup. Per la seva banda, Víctor Meseguer, director de la Càtedra Internacional de Responsabilitat Social de la Universitat Catòlica San Antonio de Múrcia (UCAM), va presentar la Xarxa de Càtedres de l’Aigua, una aliança entre universitats i empreses per contribuir a una transició ecològica i justa des de l’àmbit de l’aigua.

Compromís amb la governança

En relació amb el darrer bloc de la Junta General de Grups d’Interès d’Agbar, dedicat al compromís de la companyia amb la governança, es va posar en relleu el model empresarial d’Agbar, en què el diàleg, l’escolta activa, la transparència i la col·laboració publicoprivada són pilars clau. En aquesta secció van participar Toni Aira, doctor en Comunicació i membre del Consell d’Agbar; Jorge Manent, director general d’Aigües de Barcelona; Francisco Conde, exvicepresident primer de la Xunta de Galícia; Ernesto Gasco, alt comissionat per a la Lluita contra la Pobresa Infantil; Patricia Cavada, alcaldessa de San Fernando; i, pel que fa als proveïdors del grup, Eva Lezcano, directora d’Achilles per al sud d’Europa, i Isaac Navarro, director general de Contazara, proveïdor dedicat a la fabricació de comptadors d’aigua.

Entre les diverses iniciatives que es van presentar, van destacar el projecte d’economia circular CIGAT Circular, que es duu a terme en col·laboració amb Viaqua, Cetaqua i la Xunta de Galícia; així com el Pacte Social per a la solidaritat, l’ocupació de qualitat i la reconstrucció verda al territori.

IMPULS AL DIÀLEG I LES ALIANCES

La Junta General de Grups d’Interès d’Agbar va permetre, en la tercera edició, consolidar-se com a instrument de rendició de comptes i escolta activa amb els grups d’interès, posant en valor la participació activa de diverses entitats amb les quals col·labora Agbar i la importància de les aliances per tractar dels reptes actuals i continuar adquirint conjuntament compromisos de futur amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida de les persones.

En el discurs de cloenda, Àngel Simon, president d’Agbar, va afirmar: “Consolidem un model innovador de rendició de comptes, com és la Junta General de Grups d’Interès, que ens permet reforçar les aliances amb tots els nostres stakeholders, allà on som presents, impulsant l’escolta activa al territori i en col·laboració amb les administracions i entitats locals”.

A continuació es pot veure el vídeo resum de l’acte de la Junta General de Grups d’Interès d’Agbar 2023.

Play Video

Informe Junta General de Grups d’Interès 2023