Àngel Simon destaca, en un fòrum amb La Vanguardia, la urgència d’impulsar la reutilització davant de l’actual situació d’excepcionalitat hídrica

En el marc del cicle Fòrums de Vanguardia, promogut pel diari La Vanguardia, Àngel Simon, president d’Agbar, ha protagonitzat una trobada centrada en “L’aigua: reptes i respostes”, en què s’ha dialogat sobre els principals desafiaments, actuals i en els propers anys, relacionats amb la gestió de l’aigua i les inversions necessàries en un context marcat per la inestabilitat climàtica i l’escassetat hídrica creixent.

Durant la intervenció, Àngel Simon, president d’Agbar, ha posat en relleu, per afrontar amb èxit els grans reptes a què ens enfrontem com a societat, la necessitat de reforçar un model d’empresa que posi les persones en el centre de l’activitat, que es basi en la col·laboració publicoprivada, en què cada part compleix el seu paper, i que estigui compromesa amb tots els grups d’interès. “A Agbar posem tot el coneixement al servei de la ciutadania, treballant mà a mà amb les diferents institucions i administracions”, ha afirmat Àngel Simon.

Com a repte principal del nostre país destaca l’emergència climàtica, amb una escassetat hídrica com més va més urgent. És el cas en particular de Catalunya, regió que ha afrontat diversos episodis de sequera els darrers anys, com el 1992, entre el 2006 i el 2008, i la que patim actualment i que afecta gran part del territori català, amb 495 municipis en situació d’excepcionalitat hídrica, i amb restriccions d’aigua especialment en l’àmbit de l’agricultura. 

En aquest context, Agbar disposa del coneixement, la capacitat de gestió i la tecnologia per concretar i posar en marxa iniciatives rellevants, com ara la regeneració i la reutilització posterior de l’aigua. “Davant la situació actual d’excepcionalitat hídrica, amb l’esforç de tots els sectors, lluitem perquè no hi hagi talls d’aigua a l’àrea metropolitana de Barcelona”, ha afirmat Àngel Simon. 

En la intervenció, el president d’Agbar ha detallat diversos projectes d’innovació en què el grup treballa i ha afirmat que a Barcelona estan pendents d’execució projectes per valor de 105 milions d’euros que l’Administració hauria de posar en marxa per poder garantir la resiliència hídrica. De la mateixa manera, ha posat el focus en la necessitat d’avançar en la posada en marxa d’iniciatives després de l’aprovació de la llei de sequera, tot i que ha subratllat positivament que s’hagi aprovat amb el consens dels grups polítics principals.

Per acabar, el president d’Agbar també ha destacat la importància de comptar amb un regulador que, en l’exercici de les seves funcions, estableixi un marc en què es reforcin la governança i la planificació dels recursos hídrics a llarg termini. A més, Àngel Simon ha afirmat que és imprescindible situar l’aigua com un eix estratègic en l’agenda del nostre país mitjançant un pacte nacional de l’aigua amb la finalitat de millorar i modernitzar tots els processos que afecten la gestió de l’aigua. 

En el col·loqui posterior, Àngel Simon ha recordat la necessitat d’adequar els diferents usos del recurs aigua en els àmbits agrícola, industrial i urbà, per poder respondre a les necessitats i característiques pròpies de cada sector, d’acord amb els recursos disponibles i la combinació de solucions més indicades per a cada entorn. 

Davant la pregunta sobre si la ciutadania està prou conscienciada, Àngel Simon ha destacat que actualment en l’àmbit domèstic, a Catalunya, i especialment a l’àrea metropolitana de Barcelona, ja es fa un ús molt responsable de l’aigua, ja que el consum per habitant i dia és molt reduït en comparació amb altres zones d’Espanya o Europa. En la mateixa línia, en el torn de preguntes es van abordar qüestions com ara el bon rendiment de la xarxa urbana o el desglossament dels conceptes de la factura de l’aigua.

La trobada, celebrada a l’auditori MGS de Barcelona i que s’ha pogut seguir per internet, ha estat moderada per Manel Pérez, director adjunt de La Vanguardia; Mònica Usart, cap de meteorologia de RAC1 i RAC105, i Ramon Rovira, periodista de La Vanguardia, i, a més de la cúpula directiva del mitjà, ha comptat amb la presència d’autoritats i representants de l’Administració, així com líders de diverses empreses, sindicats i entitats socials. 

Open Innovation: Programes

Ens acostem a start-ups, centres tecnològics i universitats per conèixer les tecnologies amb què treballen, cocrear amb ells i generar solucions que millorin la qualitat de vida a les ciutats.

DINAPSIS OPEN CHALLENGE
Programa d’innovació oberta que busca connectar emprenedors i start-ups amb els ecosistemes d’innovació vinculats als centres DINAPSIS, incloent-hi administracions públiques, associacions sectorials i empreses. ​

DISTRICTE DIGITAL
Programa de serveis d’innovació per identificar i atraure start-ups amb projectes tecnològics relacionats amb el canvi climàtic i afavorir una transferència eficaç a empreses i administracions.

EUROPEAN INNOVATION COUNCIL                            Agbar celebrarà “Dia Corporatiu” a Barcelona, en el qual es van presentar 19 empreses impulsades per l’àrea de pimes del European Innovation Council (EIC) de la Comissió Europea, i que compartiran la seva visió cap a una economia circular.