Dia Mundial del Medi Ambient: protegir la natura reduint el nostre impacte en els ecosistemes

El desenvolupament de solucions innovadores en els àmbits de l’aigua, els residus i l’energia contribueix a preservar el medi ambient.

La natura fa front a una espècie invasora perillosa: el plàstic. Enguany, el Dia Mundial del Medi Ambient, que les Nacions Unides celebren cada 5 de juny, fa una crida per lluitar contra aquest perill, que perjudica la salut humana i amenaça la biodiversitat. Cada any es produeixen al món més de 400 milions de tones de plàstic, i al voltant de 20 milions d’aquestes deixalles acaben a llacs, rius i mars. Hem de mobilitzar-nos i actuar pel futur del nostre planeta.

Davant d’aquesta situació, la clau és protegir els ecosistemes, tant terrestres com marins, i implantar noves pràctiques més respectuoses amb la natura. El grup Veolia, al qual pertany Agbar, és referent mundial en la transformació ecològica i lidera la innovació per preservar el medi ambient mitjançant solucions en matèria d’aigua, residus i energia. En concret, Agbar, a través del seu hub de coneixement de l’aigua, promou el desenvolupament d’infraestructures verdes, basades en la natura, per tal de preservar la biodiversitat i adaptar-se als efectes del canvi climàtic. Un exemple d’iniciativa clau és el parc d’El Recorral, a Rojals (Alacant), on Hidraqua, que forma part del grup, ha construït, en col·laboració amb l’Ajuntament, un aiguamoll ric en biodiversitat i que evita abocaments al medi en episodis de pluges torrencials. Entre altres accions, ha instal·lat caixes niu per a aus i ratpenats que ajudin a controlar plagues de processionària i mosquits, amb l’objectiu d’evitar l’ús de pesticides i contribuir a incrementar la fauna i la flora.

Parc d’El Recorral, a Rojals (Alacant)

A Sant Joan les Fonts (Girona), Agbar, juntament amb el Consell Comarcal i l’Ajuntament, ha dut a terme la restauració ambiental d’aiguamolls artificials vinculats a la depuradora de Begudà, al Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. Per millorar la qualitat dels ecosistemes i la biodiversitat de les espècies aquàtiques del riu Turonell, s’han retirat sediments de tres basses interconnectades, s’ha transformat una zona erma en un prat de flors silvestres i s’hi han instal·lat estructures com a refugi per a ratpenats, amfibis i pol·linitzadors.

Aiguamolls artificials de depuració de Begudà (Girona)

Així mateix, per protegir la natura és fonamental impulsar l’economia circular i transformar els residus en nous recursos. Un exemple paradigmàtic és l’evolució de les depuradores tradicionals en ecofactories, un model impulsat per Agbar que es basa en la digitalització i la tecnologia d’avantguarda. Així, les ecofactories regeneren aigua per a nous usos, valoritzen els residus i produeixen energies renovables generant un impacte positiu en el seu entorn.

Reciclatge de residus plàstics

Reciclar els residus és un altre eix essencial per protegir el medi ambient i convertir-los en nous recursos. En aquest àmbit, Veolia, com a actor clau en el reciclatge de plàstics a escala mundial, compta amb dues plantes referents a Espanya: la Red by Veolia, ubicada a Alcalá de Guadaira (Sevilla), i TorrePET by Veolia, situada a Torremejía (Badajoz), a través de les quals ofereix solucions integrals de reciclatge de plàstic per poder donar-hi una segona vida —transformant-los de nou en matèria primera secundària per fabricar nous envasos— i combatre així la contaminació plàstica del nostre planeta.

La planta sevillana està dedicada al reciclatge de plàstics industrials i agrícoles i al reciclatge postconsum. Amb una àmplia experiència en el mercat nacional i internacional, és capaç de tractar 120.000 tones de residus plàstics a l’any. Per la seva banda, la planta de Badajoz és un referent nacional en l’àmbit del reciclatge de plàstic PET, un dels més utilitzats en la indústria de gran consum i, més específicament, en la indústria alimentària. La factoria gestiona més de 60.000 tones de residus plàstics cada any.

Veolia, compromesa amb la cura del planeta, impulsa també diverses iniciatives de conscienciació social mitjançant exposicions, tallers i activitats —com ara la neteja i la recollida de residus a les platges— adreçats als seus treballadors i a la ciutadania. Preservar el medi ambient i combatre la contaminació és una tasca de tothom. Ens hi va la salut i també la del planeta. 

Open Innovation: Programes

Ens acostem a start-ups, centres tecnològics i universitats per conèixer les tecnologies amb què treballen, cocrear amb ells i generar solucions que millorin la qualitat de vida a les ciutats.

DINAPSIS OPEN CHALLENGE
Programa d’innovació oberta que busca connectar emprenedors i start-ups amb els ecosistemes d’innovació vinculats als centres DINAPSIS, incloent-hi administracions públiques, associacions sectorials i empreses. ​

DISTRICTE DIGITAL
Programa de serveis d’innovació per identificar i atraure start-ups amb projectes tecnològics relacionats amb el canvi climàtic i afavorir una transferència eficaç a empreses i administracions.

EUROPEAN INNOVATION COUNCIL                            Agbar celebrarà “Dia Corporatiu” a Barcelona, en el qual es van presentar 19 empreses impulsades per l’àrea de pimes del European Innovation Council (EIC) de la Comissió Europea, i que compartiran la seva visió cap a una economia circular.