En el Cercle d’Economia 2023, Àngel Simon destaca la necessitat d’impulsar la tecnologia, el coneixement i la innovació per fer front als reptes actuals

En el marc de la reunió anual del Cercle d’Economia, que s’ha celebrat durant tres dies a Barcelona, Àngel Simon, president d’Agbar, ha participat, juntament amb Beatriz Corredor, presidenta del grup Redeia, i Marc Murtra, president d’Indra, en una taula rodona titulada “Infraestructures i tecnologies crítiques”, en què han debatut sobre els principals reptes que afronten Espanya i Europa en àmbits estratègics, com ara la lluita contra el canvi climàtic i la reindustrialització, entre altres qüestions, en un context marcat per la necessitat d’assolir una economia descarbonitzada i sostenible. El diàleg ha estat moderat per Carmina Ganyet, vocal de la Junta Directiva del Cercle.

En la seva intervenció, el president d’Agbar i vicepresident executiu sènior de Veolia per a la península Ibèrica i Llatinoamèrica ha posat en relleu la importància de tenir cura de l’aigua davant el gran repte de l’escassetat hídrica que estem vivint, tant a Espanya —i en particular, Catalunya— com a gran part del món. “Urgeix una acció decidida i col·laborativa, amb el suport de solucions tecnològiques capdavanteres, amb l’objectiu de garantir l’aigua per a les diferents necessitats dels àmbits urbà, industrial i agrícola”, ha declarat. Així mateix, Àngel Simon ha presentat l’estratègia del Grup en aquest àmbit, basada en una gestió responsable i diversificada dels recursos hídrics en què la regeneració i la reutilització de les aigües residuals constitueix un pilar clau. Per això, la companyia compta amb el coneixement, la capacitat de gestió i la tecnologia per dur a terme aquesta iniciativa, incloent-hi un projecte d’innovació ambiciós en el marc dels fons Next Generation EU de 1.300 milions d’euros. “A Europa, Espanya és un país capdavanter en la reutilització de l’aigua, però ens cal avançar i invertir de manera més consistent i coordinada per poder resoldre aquest problema a llarg termini”, ha afirmat Àngel Simon.

Pel que fa a la reindustrialització d’Europa, el president d’Agbar ha fet èmfasi en la necessitat d’ampliar l’autosuficiència en innovació. “Hem de ser capaços de cooperar i col·laborar en aquesta innovació en l’àmbit europeu per ser competitius a la resta de mercats”, ha declarat. D’altra banda, ha assenyalat que és imprescindible fer de l’aigua un eix estratègic en l’agenda del país a través d’un pacte nacional d’obres hidràuliques amb la finalitat de millorar i modernitzar tots els processos que afecten la gestió d’aigües, mitjançant tecnologia associada, que ens fa competitius, i participació publicoprivada.

En aquesta línia, Àngel Simon ha recordat la importància de comptar amb la cooperació entre les administracions públiques i les empreses privades per donar resposta als grans reptes a què ens enfrontem com a societat. “La col·laboració publicoprivada és el gran èxit dels darrers anys del nostre país. Necessitem qualitat institucional i garantia en aquest marc perquè cada actor compleixi el seu paper”, ha explicat.

Finalment, Àngel Simon s’ha mostrat optimista i ha destacat la possibilitat de conviure en un món més sostenible si actuem amb determinació i visió de futur, en línia amb els objectius de desenvolupament sostenible de les Nacions Unides, i amb la implicació necessària de tots els actors. “Hem de cooperar i avançar conjuntament per donar resposta als reptes perquè cap agent individualment no podrà assolir-los tot sol”, ha conclòs.

La trobada anual del Cercle d’Economia és una referència en l’agenda catalana i constitueix l’activitat de més rellevància pública del Cercle, atès que ofereix debats i propostes sobre els reptes més importants de cada moment. En aquesta 38a edició, l’esdeveniment reuneix empresaris, directius i representants polítics amb el lema “Reactivar el futur. Economia, geopolítica i oportunitats de progrés”, i posa l’accent en la construcció d’una societat més unida per abordar uns desafiaments que són comuns i globals, mitjançant solucions en els àmbits de la justícia social, la col·laboració europea i la innovació.

Open Innovation: Programes

Ens acostem a start-ups, centres tecnològics i universitats per conèixer les tecnologies amb què treballen, cocrear amb ells i generar solucions que millorin la qualitat de vida a les ciutats.

DINAPSIS OPEN CHALLENGE
Programa d’innovació oberta que busca connectar emprenedors i start-ups amb els ecosistemes d’innovació vinculats als centres DINAPSIS, incloent-hi administracions públiques, associacions sectorials i empreses. ​

DISTRICTE DIGITAL
Programa de serveis d’innovació per identificar i atraure start-ups amb projectes tecnològics relacionats amb el canvi climàtic i afavorir una transferència eficaç a empreses i administracions.

EUROPEAN INNOVATION COUNCIL                            Agbar celebrarà “Dia Corporatiu” a Barcelona, en el qual es van presentar 19 empreses impulsades per l’àrea de pimes del European Innovation Council (EIC) de la Comissió Europea, i que compartiran la seva visió cap a una economia circular.