Àngel Simon aborda els grans reptes de la gestió de l’aigua, posant el focus en l’agricultura, en la nova edició del Congrés CEDE

Avui s’ha celebrat el XXII Congrés de Directius CEDE a Granada, en què ha participat Àngel Simon, president d’Agbar, en un diàleg titulat “Coneixement, tecnologia i governança de l’aigua”, juntament amb Enrique Colilles, director general de Trops, referent mundial en la producció d’alvocats. Durant la trobada, els dos directius han compartit la seva visió del repte de la gestió de l’aigua, en un context de sequera, així com de les principals solucions que cal adoptar per fer front al dèficit hídric del nostre país, i que afecta en particular el sector agrícola. També han debatut sobre temes diversos, com ara la innovació, la digitalització i el lideratge empresarial. El diàleg ha estat moderat per Ángeles Delgado, presidenta de Fujitsu, que ha destacat la rellevància de l’aigua per a tot el sistema productiu i la necessitat d’avançar en una gestió més sostenible i eficient d’aquest recurs.

El principal repte que afrontem com a societat és el canvi climàtic, especialment a Espanya, que afecta directament tant la disponibilitat com la qualitat dels recursos hídrics. En aquest context, Àngel Simon, president d’Agbar i vicepresident executiu sènior de Veolia per a la península Ibèrica i Amèrica Llatina, ha subratllat: “A Agbar tenim el coneixement i l’experiència per posar en marxa les solucions necessàries i així obtenir la màxima eficiència de l’aigua en els diferents usos, per a les ciutats, la indústria i l’agricultura”.

En l’agricultura, un sector amb una gran rellevància al nostre país, l’aigua hi té un paper fonamental. Una gestió adequada dels recursos hídrics és crucial per garantir la productivitat i la sostenibilitat a llarg termini, davant d’un creixement sostingut de la població, la qual cosa accentua la demanda d’aigua i aliments. Així doncs, com un dels principals consumidors d’aigua dolça al món (aproximadament el 70 %), el sector agrícola està treballant per optimitzar l’ús dels recursos hídrics en la seva activitat, amb l’objectiu de reduir-ne la petjada hídrica. És el cas de l’empresa Trops que, segons ha explicat el director general, Enrique Colilles, ha aconseguit disminuir de manera significativa la petjada hídrica de la seva producció d’alvocats (consumeixen aproximadament 300 litres d’aigua per cada quilogram, en comptes dels 600 litres per quilogram de mitjana). Davant d’aquests reptes, Agbar ha concretat una proposta de valor per a l’agricultura, amb els objectius següents: maximitzar la rendibilitat de les explotacions, la producció alimentària, i preservar el medi ambient, posant el focus en la biodiversitat. 

Així mateix, el grup aplica coneixement i innovació per ajudar els empresaris agrícoles a avançar cap a models productius més tecnificats, eficients i sostenibles.

De manera general, i amb l’objectiu de garantir la disponibilitat dels recursos hídrics en el futur, el president d’Agbar ha remarcat la necessitat de situar l’aigua com a eix estratègic en l’agenda del nostre país. Cal també continuar incrementant la governança amb la planificació hidrològica a llarg termini per anticipar i actuar de manera eficaç en períodes de sequera, i comptar sempre amb les aliances i la col·laboració publicoprivada; en el cas de l’agricultura, tenint en compte entitats molt rellevants com són les comunitats de regants.

D’altra banda, els directius han reflexionat sobre la importància de la innovació i la tecnologia —destacant en els darrers anys el potencial de la intel·ligència artificial— en la sostenibilitat del cicle de l’aigua i en l’adaptació als diferents usos: urbà, industrial i agrícola. En concret, en l’àmbit de l’agricultura, l’ús de noves tecnologies, com els sensors intel·ligents o la geolocalització per satèl·lit, és clau per aconseguir una millora a l’hora de gestionar les finques i optimitzar-ne el reg. Entre els projectes més destacats, Àngel Simon ha citat concretament el projecte P2GreeN, en col·laboració amb Trops.

A l’última part de la taula, en què s’ha fet referència al lideratge empresarial, Àngel Simon ha destacat la importància de la passió per la professió i la necessitat d’impulsar un lideratge coparticipatiu, així com la rellevància del propòsit per a les organitzacions i els diferents grups d’interès.

D’altra banda, en paral·lel al Congrés, ha tingut lloc una nova edició de “Talent en creixement”, que permet als joves estudiants o als que s’acaben de graduar i que enceten la seva carrera professional entrar en contacte amb executius d’alta direcció i conèixer de primera mà les seves experiències professionals. El programa ha comptat amb la participació de Gonzalo Jiménez, director de Desenvolupament Sostenible i Transformació d’Hidralia, que forma part del grup Agbar, a la taula “Alguns somnis que poden ajudar-te a construir el teu. Eines d’avui per al demà”.

El Congrés de Directius CEDE ha estat presidit pel rei d’Espanya i ha comptat amb la participació de Nadia Calviño, vicepresidenta primera del Govern i ministra d’Afers Econòmics i Transformació Digital en funcions; Juanma Moreno, president de la Junta d’Andalusia; Francisco Rodríguez, president de la Diputació de Granada, i Marifrán Carazo, alcaldessa de Granada, entre altres representants institucionals destacats.

Aquest Congrés, que se celebra des de l’any 2000, es posiciona com la trobada anual de referència per al teixit empresarial espanyol. Aquesta nova edició, sota el lema “Cap a un nou lideratge empresarial”, cerca analitzar la situació actual i el futur econòmic, així com donar claus per potenciar i impulsar les empreses del nostre país.

 

Para veure el vídeo resum de la intervenció d’Àngel Simon al Congrés CEDE 2023: 

Open Innovation: Programes

Ens acostem a start-ups, centres tecnològics i universitats per conèixer les tecnologies amb què treballen, cocrear amb ells i generar solucions que millorin la qualitat de vida a les ciutats.

DINAPSIS OPEN CHALLENGE
Programa d’innovació oberta que busca connectar emprenedors i start-ups amb els ecosistemes d’innovació vinculats als centres DINAPSIS, incloent-hi administracions públiques, associacions sectorials i empreses. ​

DISTRICTE DIGITAL
Programa de serveis d’innovació per identificar i atraure start-ups amb projectes tecnològics relacionats amb el canvi climàtic i afavorir una transferència eficaç a empreses i administracions.

EUROPEAN INNOVATION COUNCIL                            Agbar celebrarà “Dia Corporatiu” a Barcelona, en el qual es van presentar 19 empreses impulsades per l’àrea de pimes del European Innovation Council (EIC) de la Comissió Europea, i que compartiran la seva visió cap a una economia circular.