Reutilitzar l’aigua per a completar el cercle: factor clau dins del Dia Mundial del Sanejament

Per a preservar els recursos hídrics, cada vegada més amenaçats pel canvi climàtic, és fonamental apostar per la reutilització de l’aigua depurada.

El 19 de novembre es celebra el Dia Mundial del Sanejament (o també anomenat de l’Excusat), promogut per Nacions Unides. Enguany la celebració posa el focus en els 3.600 milions de persones a tot el món – al voltant de la meitat de la població mundial – que manquen de serveis de sanejament gestionats de manera segura. Més enllà de ser un dret, és necessari que totes les persones d’una comunitat disposin d’excusats per a protegir la seva salut de manera transversal. Per això, aigua i sanejament per a tots és el sisè dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), el full de ruta mundial per a un món més just i sostenible.

A més, els episodis climàtics extrems, com a inundacions i sequeres, i l’augment del nivell de la mar que provoca l’escalfament global són un greu risc per als elements dels sistemes de sanejament (les canonades, els tancs i les plantes de tractament). Això suposa invertir, amb un model de col·laboració públic-privada, de manera sostinguda en les instal·lacions per a atendre les directives europees i per a aconseguir sistemes més resilients.

Agbar transforma les seves depuradores per a regenerar l’aigua

El grup Agbar, compromès amb el sanejament de qualitat, té a Espanya un total de 793 plantes depuradores que durant l’any 2020 van tractar 1.062,9 hectòmetres cúbics d’aigües residuals (l’equivalent a més de 350.000 piscines olímpiques!). Per a fer front al desafiament climàtic i fer més sostenible tot el procés, el grup impulsa l’evolució de les depuradores tradicionals en “biofactories”, un nou concepte basat en l’economia circular. Aquestes instal·lacions regeneren, mitjançant sistemes de tractament avançat, tota l’aigua que tracten, la qual cosa permet la seva reutilització en nous usos, com el reg de zones verdes o l’agricultura. A més, valoren tots els residus generats durant la depuració i s’autoproveeixen d’energia.

Biofactoria La Farfana, a Xile, on es va crear el model de biofactorías i que va rebre el premi de Nacions Unides a la millor innovació mundial per a fer front al canvi climàtic.

Aquest model, premiat per Nacions Unides per la seva posada en marxa en Aigües Andines, empresa del grup a Xile, s’aplica també en diferents punts d’Espanya, sent referència la biofactoria Sud de Granada, gestionada per EMASAGRA, l’empresa municipal de proveïment i sanejament de Granada. Un altre exemple és la biofactoria del Baix Llobregat, a Barcelona, gestionada per Aigües de Barcelona i una de les majors i més modernes plantes de sanejament d’aigües residuals d’Europa. La seva capacitat de producció d’aigua regenerada per a diferents usos és de més de 100.000 milions de litres a l’any, que es pot reutilitzar per a reg agrícola, serveis municipals i ambientals com la neteja de carrers i la conservació de parcs i jardins, o usos industrials. La qualitat de l’aigua obtinguda és tan alta que es pot infiltrar en l’aqüífer del Llobregat per a fer front a episodis d’intrusió salina.

La importància de no tirar residus al vàter

Amb motiu del Dia Mundial del Sanejament, és necessari recordar la importància de no tirar residus pel vàter, com ara burilles, oli, productes per a la cura personal (tovalloletes higièniques, bolquers de bebès, bastonets de cotó, discos desmaquillants, tampons, etc.), així com medicaments, un mal hàbit amb una costosa factura econòmica i mediambiental. Segons l’Associació Espanyola de Proveïment d’Aigües i Sanejament (AEAS), en una ciutat espanyola d’uns 300.000 habitants es recullen al voltant de 10 quilograms d’aquests residus per persona a l’any. Aquests desaprofitaments obstrueixen les canalitzacions i suposen un sobre cost total estimat d’uns 230 milions d’euros a l’any.

Imaginar la ciutat del futur passa per fer més sostenibles tots els serveis, començant per una cosa tan bàsica com el sanejament d’aigua.

Open Innovation: Programes

Ens acostem a start-ups, centres tecnològics i universitats per conèixer les tecnologies amb què treballen, cocrear amb ells i generar solucions que millorin la qualitat de vida a les ciutats.

DINAPSIS OPEN CHALLENGE
Programa d’innovació oberta que busca connectar emprenedors i start-ups amb els ecosistemes d’innovació vinculats als centres DINAPSIS, incloent-hi administracions públiques, associacions sectorials i empreses. ​

DISTRICTE DIGITAL
Programa de serveis d’innovació per identificar i atraure start-ups amb projectes tecnològics relacionats amb el canvi climàtic i afavorir una transferència eficaç a empreses i administracions.

EUROPEAN INNOVATION COUNCIL                            Agbar celebrarà “Dia Corporatiu” a Barcelona, en el qual es van presentar 19 empreses impulsades per l’àrea de pimes del European Innovation Council (EIC) de la Comissió Europea, i que compartiran la seva visió cap a una economia circular.