El ministre xilè d’Obres Públiques visita les instal·lacions d’Agbar a Barcelona

Avui, Juan Carlos García Pérez de Arce, ministre d’Obres Públiques del Govern de Xile, ha visitat algunes de les instal·lacions principals d’Agbar a Barcelona amb l’objectiu de conèixer l’expertesa i les bones pràctiques del Grup en la gestió del cicle integral de l’aigua, amb un interès especial en la reutilització de l’aigua, que és clau per fer front a l’escassetat hídrica i un dels principals desafiaments tant a Xile com a Espanya.

En el context d’emergència climàtica actual, el grup Agbar lidera, tant a Barcelona com a Santiago de Xile, les solucions tecnològiques en la gestió de l’aigua. Una de les maneres més sostenibles de protegir els recursos subterranis i adaptar-se als efectes del canvi climàtic és la regeneració de l’aigua, és a dir, sotmetre l’aigua depurada a un nou tractament perquè es pugui reutilitzar seguint un model circular. Aquesta circularitat evita haver de dependre exclusivament de les condicions ambientals i climàtiques per garantir l’accés a l’aigua i afavoreix la preservació de l’estat ecològic dels rius i els aqüífers. A Barcelona ja s’està duent a terme la regeneració de l’aigua, i Xile també vol implantar-la per abordar l’escassetat hídrica del país. Actualment, la zona central del país viu, des de fa més de tretze anys, una de les sequeres més extenses i profundes des que hi ha registres. En aquest sentit, el ministre xilè d’Obres Públiques ha volgut aprofundir en aquest tema i conèixer les tecnologies que s’implementen a Barcelona.

La visita s’ha dut a terme a les instal·lacions clau del grup Agbar a l’àrea metropolitana de Barcelona: la planta depuradora del Baix Llobregat —una de les plantes de sanejament d’aigües residuals més grans i més modernes d’Europa, que aplica tecnologies capdavanteres, com ara el tractament d’ultrafiltració i l’osmosi inversa—, la planta dessalinitzadora del Llobregat, el Centre de Control Operatiu i el Laboratori d’Aigües de Barcelona a Collblanc, i el Centre d’Operació i Serveis Digitals Dinapsis.

Durant la visita, el ministre xilè ha valorat positivament el model de gestió que el Grup porta a terme —les 24 hores del dia, els 365 dies de l’any— per garantir la qualitat, la seguretat i la continuïtat d’aquest recurs essencial que consumeixen més de tres milions d’habitants a l’àrea metropolitana de Barcelona.

El ministre Juan Carlos García Pérez de Arce ha estat acompanyat per Àngel Simon, president d’Agbar; Rodrigo Sanhueza, director de la Direcció General d’Aigües del Ministeri d’Obres Públiques (MOP) de Xile; Carlos Estévez, cap dels assessors del MOP, i Daniel Tugues, director d’Operacions d’Aguas Andinas, part del grup Agbar.

Així mateix, Àngel Simon ha declarat: “Aquesta visita és el reflex de la nostra disposició permanent com a grup empresarial per aportar solucions des de la nostra experiència i compartir la nostra expertesa i gestió en matèria hídrica. És la mostra d’un treball col·laboratiu que hem impulsat amb el Ministeri d’Obres Públiques de Xile, amb l’objectiu de fer front, junts, als desafiaments actuals i futurs del canvi climàtic.”

En la trobada s’ha posat de manifest la bona gestió d’Aguas Andinas, l’empresa encarregada de la gestió del cicle integral de l’aigua a la regió metropolitana de Santiago de Xile, capital del país, que serveix prop de vuit milions d’habitants. Fa més de vint anys que Aguas Andinas forma part del grup Agbar, amb el qual té una relació basada en un model de col·laboració publicoprivada. Gràcies a aquest model, la regió andina es va convertir fa més d’una dècada en la primera d’Amèrica Llatina a assolir el 100 % del tractament de les aigües residuals, i actualment és un referent en la gestió del cicle integral de l’aigua al subcontinent.

En aquest sentit, cal destacar el reconeixement que va obtenir la biofactoria (planta de tractament d’aigües residuals generadora de nous recursos, com ara biogàs, aigua reutilitzada o fangs) Gran Santiago a la COP24 de Katowice, guardó concedit per les Nacions Unides per la contribució d’aquesta instal·lació a mitigar els efectes del canvi climàtic.

Open Innovation: Programes

Ens acostem a start-ups, centres tecnològics i universitats per conèixer les tecnologies amb què treballen, cocrear amb ells i generar solucions que millorin la qualitat de vida a les ciutats.

DINAPSIS OPEN CHALLENGE
Programa d’innovació oberta que busca connectar emprenedors i start-ups amb els ecosistemes d’innovació vinculats als centres DINAPSIS, incloent-hi administracions públiques, associacions sectorials i empreses. ​

DISTRICTE DIGITAL
Programa de serveis d’innovació per identificar i atraure start-ups amb projectes tecnològics relacionats amb el canvi climàtic i afavorir una transferència eficaç a empreses i administracions.

EUROPEAN INNOVATION COUNCIL                            Agbar celebrarà “Dia Corporatiu” a Barcelona, en el qual es van presentar 19 empreses impulsades per l’àrea de pimes del European Innovation Council (EIC) de la Comissió Europea, i que compartiran la seva visió cap a una economia circular.