Àngel Simon, al Congrés CEDE: “Hem de donar més impuls a accions transformadores, basant-nos en les aliances, per fomentar el progrés social i reduir les desigualtats”

Avui, en el marc del XXI Congrés de Directius CEDE, celebrat aquest any a Bilbao sota el lema “El directiu davant la transició cap a un món nou”, Àngel Simon, president d’Agbar i sènior vicepresident de Veolia per a la península Ibèrica i Amèrica Llatina, ha participat, juntament amb Jordi Sevilla, exministre d’Administracions Públiques, en una taula rodona titulada “Desigualtat i pacte social”, en la qual ha compartit el seu punt de vista sobre la lluita contra la desigualtat, una de les grans preocupacions de la nostra societat.

Àngel Simon, president d’Agbar i vicepresident executiu sènior de Veolia per a la península Ibèrica i Amèrica Llatina, ha iniciat el seu discurs amb unes paraules sobre el context d’emergència social a què s’enfronta la societat, marcat pel creixement de la desigualtat i de la pobresa a conseqüència de la crisi sanitària, amb el risc, a més, que aquestes situacions es cronifiquin. En aquest sentit, el president d’Agbar ha destacat la necessitat d’impulsar accions transformadores que contribueixen al progrés social, aporten valor afegit al conjunt de la societat, sense deixar ningú enrere, generen confiança i redueixen les incerteses.

Pel que fa a l’esfera econòmica, la desigualtat d’ingressos està a Espanya molt relacionada amb l’accés a l’ocupació. El nostre país té una de les taxes d’atur més altes de la Unió Europea, especialment entre les persones joves. “Les empreses formem una part destacada del teixit social, productiu i institucional per transformar i remuntar la situació actual. És imprescindible comptar amb aquest compromís empresarial, i dels directius, amb tots els stakeholders”, ha afirmat Àngel Simon. Des d’Agbar, la companyia fomenta l’ocupació de qualitat, digna i justa, en contra de la precarització, com a palanca fonamental per a la millora de la qualitat de vida de les persones en risc d’exclusió social, a fi d’empoderar-les i fomentar-ne l’autonomia, així com perquè puguin sortir de la seva situació de vulnerabilitat.

En aquest àmbit, l’educació és també un pilar fonamental per al desenvolupament de les nostres societats i la lluita contra les desigualtats, i actua d’ascensor social, atès que contribueix a millorar l’ocupació i a reduir el risc d’atur. Com ha indicat Àngel Simon, “cal formar el talent jove i fomentar el seu desenvolupament professional, i des d’Agbar ho fem apostant, entre diverses iniciatives, per la formació professional dual”.

Durant la seva intervenció, el president d’Agbar ha destacat l’interès creixent aquests darrers anys per les inversions socialment responsables. Així, les finances sostenibles són cada cop més regulades pels organismes multilaterals competents i les institucions, tant en l’àmbit estatal com en l’europeu. En aquest sentit, s’han consolidat els criteris ESG (Environmental, Social, Governance), en referència als termes ambiental, social i de governança, amb els quals es pot avaluar si una activitat és sostenible o no.

Així mateix, Àngel Simon ha subratllat el paper de l’empresa com a actor social fonamental, capaç de mobilitzar-se, generar compromís i materialitzar projectes per donar resposta a les necessitats. Per això, sumar esforços a través de la col·laboració publicoprivada és fonamental per transformar la societat i fer front a la situació d’emergència social, d’acord amb l’objectiu de desenvolupament sostenible número 17 de les Nacions Unides. Fruit d’aquesta col·laboració, el grup està desplegant el Pacte Social per impulsar una recuperació econòmica sostenible, justa i equitativa després de la crisi sanitària, basada en tres eixos: la solidaritat, l’ocupació de qualitat i la reconstrucció verda.

En el tancament de la seva intervenció, el president d’Agbar ha detallat l’actuació de la companyia en matèria d’acció social, un compromís que pretén contribuir a la transformació social —cap a un model més sostenible, just, solidari i inclusiu— i a la garantia dels drets socials de totes les persones. “Fem acció social i la fem des del centre de l’empresa. Va vinculada directament a la nostra presència al territori i a les persones a qui servim, i fomenta l’escolta activa i la proximitat amb la ciutadania”, ha indicat Àngel Simon.  Finalment, el president d’Agbar ha recordat també la necessitat del compromís personal i individual, ja que cada gest compta, cadascú des del seu àmbit i sector. “Junts, consolidant la voluntat de sumar esforços, aconseguirem avançar en un futur més sostenible i inclusiu per a tothom”, ha conclòs.

La taula de debat ha estat moderada per Ramón Adell, vicepresident de la Fundació CEDE.

El congrés ha estat presidit pel rei d’Espanya i ha comptat amb la participació d’Unai Rementeria, diputat general de Biscaia, Isidre Fainé, president de CEDE, José Luis Bonet, president de la Cambra d’Espanya, i Antonio Garamendi, president de la Confederació Espanyola d’Organitzacions Empresarials (CEOE).

En paral·lel al Congrés, ha tingut lloc una nova edició de “Talent en creixement”, que permet als joves estudiants o acabats de graduar que inicien la seva carrera professional entrar en contacte amb executius de l’alta direcció i conèixer de primera mà les seves experiències professionals. El programa ha comptat amb la participació del grup Agbar a través de dues sessions: d’una banda, Felipe Campos, director general de l’Associació Educativa Itaca i conseller delegat a Aigües de Barcelona, a la taula “Imagina’t el camí cap al teu somni”, i, d’altra banda, Alberto Sánchez, director de Transformació i Innovació de la Direcció Regional Nord d’Agbar, a la taula “Alguns somnis que poden ajudar-te a construir-ne el teu. Eines d’avui per al demà”.

En un discurs molt inspirador sobre talent, empoderament i lideratge, Felipe Campos ha destacat el poder de la imaginació com a eina clau per visualitzar el futur que desitgem i així poder fer-lo possible. Felipe Campos ha repassat, a més, les grans fites de la seva trajectòria professional, destacant el seu compromís continu per la transformació social per millorar la qualitat de vida de les persones.

Així mateix, Alberto Sánchez, a través de les seves experiències personals, ha reflexionat sobre l’impacte de la mentalitat de creixement en l’evolució professional, la concepció del talent i l’efecte multiplicador de les habilitats toves, com també la importància de nous lideratges, que, marcats per la passió i el propòsit, garanteixin la transformació continua de les organitzacions.

El Congrés de Directius CEDE se celebra anualment des de l’any 2000 i ha esdevingut una cita ineludible per a directius i executius. Així mateix, s’ha convertit en l’esdeveniment de referència per als líders empresarials del país. L’edició d’enguany és una fita important per a l’entitat, ja que s’emmarca en la celebració del 25è aniversari de CEDE.

Open Innovation: Programes

Ens acostem a start-ups, centres tecnològics i universitats per conèixer les tecnologies amb què treballen, cocrear amb ells i generar solucions que millorin la qualitat de vida a les ciutats.

DINAPSIS OPEN CHALLENGE
Programa d’innovació oberta que busca connectar emprenedors i start-ups amb els ecosistemes d’innovació vinculats als centres DINAPSIS, incloent-hi administracions públiques, associacions sectorials i empreses. ​

DISTRICTE DIGITAL
Programa de serveis d’innovació per identificar i atraure start-ups amb projectes tecnològics relacionats amb el canvi climàtic i afavorir una transferència eficaç a empreses i administracions.

EUROPEAN INNOVATION COUNCIL                            Agbar celebrarà “Dia Corporatiu” a Barcelona, en el qual es van presentar 19 empreses impulsades per l’àrea de pimes del European Innovation Council (EIC) de la Comissió Europea, i que compartiran la seva visió cap a una economia circular.