L’Escola de l’Aigua compleix 10 anys de trajectòria en l’àmbit educatiu d’aigua i medi ambient

Des de la seva creació el 2012, aquesta institució d’Agbar s’ha consolidat com a referent educatiu i de desenvolupament del talent al sector de l’aigua i del medi ambient.

L’Escola de l’Aigua és la institució d’Agbar que té com a propòsit contribuir al concert global per a la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides, mitjançant l’aprenentatge i el desenvolupament continu del talent com a generador d’oportunitats i de millora social.

A l’acte de celebració, que ha tingut lloc avui al Museu de les Aigües d’Agbar, Àngel Simon, president d’Agbar, ha declarat: “Les empreses i organitzacions necessitem el coneixement expert i el talent més preparat per fer front als desafiaments globals presents i futurs. L’educació, com a pilar fonamental per al progrés de la nostra societat, sempre ha estat un element definitori de la nostra identitat com a companyia i de la nostra estratègia. La creació de L’Escola de l’Aigua és un pas més per reforçar aquest vector educatiu i hem de continuar fent passos addicionals per estendre el nostre model de formació al conjunt dels grups d’interès”.

L’Escola de l’Aigua és, en aquest sentit, hereva de l’activitat que el grup Agbar ha dut a terme al llarg dels darrers 155 anys, i ha posat a disposició de la societat el coneixement, l’expertesa tècnica, l’excel·lència operacional i el compromís de servei a les comunitats on és present.

En tot aquest temps, són molts els avenços que han anat nodrint la trajectòria de l’Escola, que ha creat programes de formació de màster i postgrau reconeguts pels professionals del sector; ha impulsat la formació professional dual a Espanya i ha participat en la definició de cicles formatius específics del sector; ha promogut l’acreditació de competències professionals, i ha gestionat programes educatius a escoles i ha desenvolupat campanyes de sensibilització per a la ciutadania. La seva vocació d’oferir una experiència d’aprenentatge única i tenir una presència global es materialitza en una aposta clara des del 2015 per la formació en línia, amb la creació de nous continguts i formats, com els cursos MOOC (massive open online courses), o, més recentment, la nova plataforma d’aprenentatge continu i personalitzat NEREXA. En total, són més de 25.000 estudiants procedents de 38 països els que han seguit els cursos formatius de l’Escola.

Així mateix, al llarg d’aquests anys, l’Escola ha anat creixent i evolucionant d’acord amb la transformació de la nostra societat i les necessitats del mercat en matèria d’educació ambiental —imprescindible davant del canvi climàtic— i de digitalització, sempre amb la innovació com a base i l’impuls de les aliances estratègiques i la col·laboració publicoprivada.

 

10 anys del màster referent del sector

Els programes de formació superior i de desenvolupament executiu de l’Escola de l’Aigua s’imparteixen en col·laboració amb institucions acadèmiques de màxim prestigi. Entre ells, el Màster en Tecnologia i Gestió de l’Aigua, desenvolupat juntament amb la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) des del seu inici, s’ha convertit en el programa de referència dels professionals de la gestió del cicle de l’aigua, que proporciona una visió integral i dota de les competències per a la presa de decisions, tant des d’un punt de vista tècnic com estratègic.

 

Desenvolupament directiu per liderar la transició verda

En l’àmbit de la formació executiva, el Postgrau de Desenvolupament Directiu en Negocis Sostenibles es consolida com un programa innovador i únic en el seu enfocament. Al novembre començarà la tercera edició d’aquest programa, desenvolupat en col·laboració amb la Barcelona School of Management (UPF-BSM), que proporciona als executius un profund coneixement del nou context, caracteritzat per l’evident i accelerat canvi de l’entorn en matèria ambiental, i els capacita per impulsar estratègies empresarials i propostes de valor que contribueixin positivament a l’Agenda global.

 

La qualificació professional i la formació dual

Per aprofundir en el compromís amb l’ocupació de qualitat, l’Escola de l’Aigua s’ha centrat, des de la seva creació, a impulsar la formació dual, una de les seves línies d’activitat principal, en col·laboració amb instituts públics, ajuntaments i comunitats autònomes. Actualment, s’imparteixen programes duals del sector de l’aigua en col·laboració directa amb més de 20 empreses del grup de 14 centres públics de Catalunya, Galícia, Madrid, Múrcia, Andalusia, les Canàries i la Comunitat Valenciana. Aquesta trajectòria de deu anys ja ha estat reconeguda amb el premi FPCat a les bones pràctiques empresarials en aquest àmbit.

 

Mirant cap al futur

Refermant-se sobre la seva trajectòria consolidada de deu anys, l’Escola es projecta com una institució al servei de tots els grups d’interès i facilita una mirada global i oberta al món, desenvolupa el talent expert i capacita les noves generacions de professionals per aconseguir una gestió intel·ligent de l’aigua i el medi ambient, i el canvi de mentalitat que garanteixi un futur sostenible per a tothom. Durant l’acte de celebració ha participat el Secretari d’Empresa i Competitivitat de la Generalitat de Catalunya, Albert Castellanos.

Open Innovation: Programes

Ens acostem a start-ups, centres tecnològics i universitats per conèixer les tecnologies amb què treballen, cocrear amb ells i generar solucions que millorin la qualitat de vida a les ciutats.

DINAPSIS OPEN CHALLENGE
Programa d’innovació oberta que busca connectar emprenedors i start-ups amb els ecosistemes d’innovació vinculats als centres DINAPSIS, incloent-hi administracions públiques, associacions sectorials i empreses. ​

DISTRICTE DIGITAL
Programa de serveis d’innovació per identificar i atraure start-ups amb projectes tecnològics relacionats amb el canvi climàtic i afavorir una transferència eficaç a empreses i administracions.

EUROPEAN INNOVATION COUNCIL                            Agbar celebrarà “Dia Corporatiu” a Barcelona, en el qual es van presentar 19 empreses impulsades per l’àrea de pimes del European Innovation Council (EIC) de la Comissió Europea, i que compartiran la seva visió cap a una economia circular.