Agbar participa un any més al Congrés BNEW, a Barcelona

Durant els últims tres dies s’ha celebrat la tercera edició del Congrés BNEW -Barcelona New Economy Week- al DFactory Barcelona, impulsat pel Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB) i patrocinat per Agbar, que ha reunit a 600 ponents d’alt nivell i 12.000 assistents de més de 100 països.

Aquest any, la tercera edició del Congrés BNEW ha comptat amb set sectors transcendentals per a la nova economia, dos dels quals amb participacions del grup Agbar: BNEW Sustainability i BNEW Digital Industry.

Dins el marc del sector BNEW Sustainability, en Xavier Bernat, director d’Acció Climàtica d’Aigües de Barcelona, ha participat, juntament amb la Sandra Casas, cap d’Investigació en Tecnologies de l’Aigua d’EURECAT; l’Ester Vilanova, gerent de Solucions Digitals a la consultora AMPHOS 21; i en Carlos Velazquez, director de Sostenibilitat de Roca, en una taula rodona titulada “Solucions davant l’emergència hídrica” i impulsada per la Catalan Water Partnership. La sessió ha tractat sobre el paper fonamental de la l’R+D+I i la tecnologia en el desenvolupament de solucions per combatre el context actual d’emergència climàtica i hídrica, i com ser resilients davant de futures situacions d’alta complexitat on hi haurà menys disponibilitat d’aigua.

En aquest sentit, en Xavier Bernat ha destacat la necessitat de crear un model nou per no dependre de l’aigua vinculada a la climatologia. Ha afegit que aquest canvi s’ha de sustentar en tres pilars: “la innovació, que permeti una nova relació amb la ciutadania; l’eficiència i sostenibilitat del servei, sempre buscant l’excel·lència; i l’aprofitament de cada gota d’aigua, que li doni una nova vida a través de la reutilització”. En aquest àmbit, la gestió d’Aigües de Barcelona ha permès no només reduir el consum d’aigua per persona i dia a 105 litres, un dels consums més baixos d’Europa, sinó també reduir un 24% l’empremta hídrica dels seus processos.

Així doncs, en Xavier Bernat ha presentat Dinapsis, la xarxa de hubs de transformació digital impulsada per Agbar. Aquests centres, que desenvolupen solucions innovadores al servei de ciutats més sostenibles i resilients davant els efectes del canvi climàtic, són actualment capaços de gestionar 1,5 milions de dades diàries.

D’altra banda, també dins l’àmbit BNEW Sustainability, la Catalina Balseiro, directora d’Innovació i Coneixement d’Aigües de Barcelona; en Jordi Ferre, CEO de Kamleon Ventures; i la Laura Gil, directora d’Innovació de la cervecera DAMM, han parlat de la ”Innovació oberta per l’impacte: col·laborant amb empreses emergents o startups per avançar en la sostenibilitat” i han destacat la necessitat urgent perquè les empreses es comprometin amb la innovació i la sostenibilitat, a més de la importància d’incloure-les com a peça clau dins el model de negoci.

D’aquesta manera, la Catalina Balseiro ha posat en relleu el compromís d’Agbar amb totes les dimensions del desenvolupament sostenible: “Som proveïdors de serveis en l’aigua metropolitana i això depèn de la sostenibilitat en tot el territori, de manera que la sostenibilitat ambiental està embeguda en tot el que fem. Però, al marge d’aquesta clara connexió ambiental, fem focus en els aspectes socials”, ha declarat.

A més, Catalina Balseiro ha afegit que la col·laboració amb innovadors i emprenedors suposa un canvi cultural que companyies com Agbar ja han integrat. En la seva opinió, la innovació oberta és clau i, per tant, el grup treballa contínuament amb altres institucions per detectar les oportunitats reals d’economia circular i poder dur-les a terme.

Finalment, en el sector del BNEW Digital Industry, la Marina Palacios, directora general d’Agbar Agriculture, ha participat en una sessió sobre “Agroindústria 4.0. La revolució tecnològica”, que ha tractat la temàtica de l’agricultura intel·ligent, coneguda com a smart agro. Ha parlat de la revolució digital a la indústria agroalimentària, que “sorgeix com a resposta a alguns dels desafiaments que tenim per davant com a societat: com alimentar a la població mundial creixent optimitzant l’ús dels recursos per fer-ho de manera sostenible i sense alterar l’equilibri del nostre entorn, alhora que sigui viable des del punt de vista econòmic, social i mediambiental”.

Addicionalment, la Marina Palacios ha assenyalat que “ara ens toca a nosaltres”, referint-se a la necessitat d’unir forces del sector públic i privat per garantir aliments de qualitat, en quantitat suficient, amb un preu raonable per al consumidor i una rendibilitat adequada per l’agricultor. “Tot això serà possible fer-ho mitjançant aquesta col·laboració publicoprivada, amb la digitalització i l’optimització de processos com a bases per l’avenç cap a una agricultura intel·ligent”, ha conclòs.

El Barcelona New Economy Week (BNEW) és un esdeveniment B2B físic i digital que engloba esdeveniments singulars de Real Estate, Indústria Digital, Mobilitat, Sostenibilitat, Talent, Invest i Experience, tots ells amb un denominador comú: la nova economia.

Open Innovation: Programes

Ens acostem a start-ups, centres tecnològics i universitats per conèixer les tecnologies amb què treballen, cocrear amb ells i generar solucions que millorin la qualitat de vida a les ciutats.

DINAPSIS OPEN CHALLENGE
Programa d’innovació oberta que busca connectar emprenedors i start-ups amb els ecosistemes d’innovació vinculats als centres DINAPSIS, incloent-hi administracions públiques, associacions sectorials i empreses. ​

DISTRICTE DIGITAL
Programa de serveis d’innovació per identificar i atraure start-ups amb projectes tecnològics relacionats amb el canvi climàtic i afavorir una transferència eficaç a empreses i administracions.

EUROPEAN INNOVATION COUNCIL                            Agbar celebrarà “Dia Corporatiu” a Barcelona, en el qual es van presentar 19 empreses impulsades per l’àrea de pimes del European Innovation Council (EIC) de la Comissió Europea, i que compartiran la seva visió cap a una economia circular.