El Pacte Mundial de les Nacions Unides escull el projecte Biotop de Sabadell com a exemple de bona pràctica

Aigües Sabadell, empresa del grup Agbar, ha exposat avui el projecte que vol convertir el cicle de l’aigua en motor de transformació de la ciutat en el marc de la sessió “Models de negoci basats en l’economia circular: Com poden les empreses passar de la linealitat a la circularitat”, impulsada pel Pacte Mundial de Nacions Unides.

El Pacte Mundial de les Nacions Unides a Espanya ha triat el projecte integral Biotop, impulsat per l’Ajuntament de Sabadell i Aigües Sabadell, empresa part del grup Agbar, com a exemple de bona pràctica. Aquest dimecres s’ha presentat l’anomenat 4t White Paper, que ha reunit de forma online les millors iniciatives de l’Estat en matèria d’economia circular, i la seva contribució a la descarbonització i la lluita contra el canvi climàtic.

 

El Biotop s’integra així a COMparte, la plataforma de bones pràctiques en sostenibilitat del Pacte Mundial de Nacions Unides Espanya, que vol ser un lloc de trobada per oferir i compartir solucions creatives a la resta d’entitats que treballen en pro del desenvolupament sostenible.

 

Biotop és un projecte integral que pretén situar el cicle integral de l’aigua de Sabadell com a motor de transició ecològica, digital i justa a la ciutat. El Biotop, que està clarament alineat amb les directives de la UE de sostenibilitat i transició ecològica, s’estructura en 3 eixos (planeta, persones i digitalització) i compta amb 10 iniciatives (energia neta, reducció de residus, aigua circular, ciutat verda, mobilitat sostenible, Green Jobs, talent verd, prevenció de la salut, tarifa social, eficiència i digitalització) i 28 projectes concrets. És un dels grans projectes de ciutat, que opta a rebre finançament europeu a través dels Next Generation.

El principal objectiu és descarbonitzar el cicle de l’aigua a Sabadell i que contribueixi a “generar vida” (energia neta, aigua i recursos regenerats, aire net…) i valor (model de gestió sostenible, transparència, ocupació verda…), que potencií la interacció amb la ciutadania i l’entorn amb aliances amb administracions i entitats locals.

 

El Biotop és un projecte extens i transversal. Algunes de les línies d’acció principals que contempla són: convertir les depuradores en espais Biotop, que valoritzin tots els residus, que contribueixin a generar energia neta, aigua i recursos gràcies a un nou model de gestió sostenible i de green jobs; contribuir des del cicle de l’aigua contribueix a la generació d’energies verdes i la mobilitat sostenible; i modernitzar i transformar digitalment del cicle integral de l’aigua.

 

El Pacte Mundial de les Nacions Unides és la iniciativa de l’ONU que lidera la sostenibilitat empresarial a nivell mundial i proporciona un marc basat en principis, bones pràctiques, recursos, eines i networking per tal que les empreses i entitats siguin responsables i mantinguin els seus compromisos amb la societat. La iniciativa compta amb més de 20 anys d’experiència i més de 70 xarxes locals a tot el món, entre les que es troba la espanyola, de la que Agbar és membre.

Open Innovation: Programes

Ens acostem a start-ups, centres tecnològics i universitats per conèixer les tecnologies amb què treballen, cocrear amb ells i generar solucions que millorin la qualitat de vida a les ciutats.

DINAPSIS OPEN CHALLENGE
Programa d’innovació oberta que busca connectar emprenedors i start-ups amb els ecosistemes d’innovació vinculats als centres DINAPSIS, incloent-hi administracions públiques, associacions sectorials i empreses. ​

DISTRICTE DIGITAL
Programa de serveis d’innovació per identificar i atraure start-ups amb projectes tecnològics relacionats amb el canvi climàtic i afavorir una transferència eficaç a empreses i administracions.

EUROPEAN INNOVATION COUNCIL                            Agbar celebrarà “Dia Corporatiu” a Barcelona, en el qual es van presentar 19 empreses impulsades per l’àrea de pimes del European Innovation Council (EIC) de la Comissió Europea, i que compartiran la seva visió cap a una economia circular.