La Fundació COTEC selecciona Ruagua com un dels Projectes DEMOS guanyadors per al desenvolupament de l’economia circular en les comunitats rurals

El projecte Ruagua cerca generar un impacte positiu a la comarca de Rúa (Ourense), a través de l’economia circular mitjançant la valorització dels eixos aigua-energia-residus.

El projecte Ruagua, impulsat pel Consorci d’Aigües de Valdeorras, AquaOurense i Cetaqua, ha estat seleccionat com una de les tres propostes guanyadores que formaran part del Projecte DEMOS, una iniciativa de la Fundació Cotec que busca mesurar l’impacte social, econòmic i ambiental de l’economia circular en comunitats rurals.

El propòsit de Ruagua és generar un impacte positiu a través de l’economia circular en el municipi de Rúa (Ourense), mitjançant la valorització dels eixos aigua-energia-residus, establint un model de simbiosi rural-industrial replicable.

Respecte a l’eix aigua, acostarà l’ús de l’aigua regenerada a tots els sectors productius i als serveis públics d’una forma integral, digital i àgil, promovent la sostenibilitat a través d’un model de governança cooperatiu per a garantir la disponibilitat d’aigua durant èpoques de sequera i reduir així l’estrès hídric en aquest entorn rural. Aquest recurs hídric alternatiu s’utilitzarà en el propi municipi per a preservar les activitats econòmiques predominants, entre les quals destaca la producció vitivinícola. Al mateix temps, permetrà afavorir la salut ambiental de l’entorn a través del reg de zones verdes, parcs i jardins, la protecció del cabal ecològic de les masses d’aigua, així com la cura de la biodiversitat i la protecció dels nuclis habitats, a través d’infraestructures que facilitin la prevenció i extinció d’incendis, ajudant a reduir l’estrès hídric que pateix el municipi.

D’altra banda, respecte els eixos residus-energia, fomentarà el residu zero i disminuirà l’ús de fertilitzants i químics, oferint un compost d’alta qualitat, i impulsarà la producció d’energia solar com a font renovable, reduint així les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle.

Ruagua compta amb un pressupost de 300.000 euros, el treball conjunt de desenvolupament i mesurament de la Fundació COTEC, a més de la participació de tots els actors locals interessats en la reutilització i co-governança de l’aigua. El projecte és una mostra de l’aliança públic privada entre l’administració; amb el suport de l’Ajuntament de Rúa i la Diputació d’Ourense; sector vitivinícola, amb la participació de D.O. Valdeorras; el sector turístic, amb la ruta del Vi de Valdeorras; l’empresa privada, de la mà d’Aquaourense; el centre tecnològic de l’aigua, Cetaqua; els serveis públics, com el Consorci Provincial contra incendis i salvament d’Ourense; i els habitants de Rúa.

Projecte DEMOS, una iniciativa per a mesurar l’impacte social, econòmic i ambiental de l’economia circular en comunitats rurals.

El Projecte DEMOS forma part del Pla Allen de la companyia IKEA -Membre Conseller de Cotec-. El Pla Allen és una iniciativa d’IKEA per a contribuir a la recuperació de l’economia i la societat espanyola. El seu principal objectiu és crear ocupació i promoure la generació d’un desenvolupament sostenible. El Pla Allen es desenvoluparà entre 2022 i 2025. A més de Cotec, formen part del Pla Allen altres tres entitats: WWF, FADEMUR i ASHOKA.

 

Es pot veure el vídeo de presentació del projecte en el següent enllaç:

Open Innovation: Programes

Ens acostem a start-ups, centres tecnològics i universitats per conèixer les tecnologies amb què treballen, cocrear amb ells i generar solucions que millorin la qualitat de vida a les ciutats.

DINAPSIS OPEN CHALLENGE
Programa d’innovació oberta que busca connectar emprenedors i start-ups amb els ecosistemes d’innovació vinculats als centres DINAPSIS, incloent-hi administracions públiques, associacions sectorials i empreses. ​

DISTRICTE DIGITAL
Programa de serveis d’innovació per identificar i atraure start-ups amb projectes tecnològics relacionats amb el canvi climàtic i afavorir una transferència eficaç a empreses i administracions.

EUROPEAN INNOVATION COUNCIL                            Agbar celebrarà “Dia Corporatiu” a Barcelona, en el qual es van presentar 19 empreses impulsades per l’àrea de pimes del European Innovation Council (EIC) de la Comissió Europea, i que compartiran la seva visió cap a una economia circular.