Àngel Simon participa en el fòrum Desperta Barcelona!, destacant la força de les aliances i la cooperació per donar una resposta als desafiaments de la nostra societat

Avui, en el marc del fòrum Desperta Barcelona! organitzat per El Español, Crónica Global i Metrópoli Abierta al recinte DFactory a la Zona Franca de Barcelona, Ángel Simón, president d’Agbar, ha participat en un diàleg juntament amb Juan José López Burniol, vicepresident de la Fundació “la Caixa”, sobre el compromís empresarial amb el territori.

En aquesta trobada, Ángel Simón, president d’Agbar i vicepresident executiu sènior de Veolia per a Ibèria i Llatinoamèrica, ha remarcat el paper fonamental que exerceixen les empreses en el desenvolupament del territori, mitjançant la responsabilitat i els compromisos —socials, econòmics, ambientals, etc.— que tenen amb els diferents grups de relació. En aquest sentit, el grup Agbar, amb presència a més de 1.100 municipis al territori nacional —a 250 municipis en concret a Catalunya—, té un fort arrelament local i de proximitat amb els seus clients, especialment per mitjà de l’estreta col·laboració que manté amb les administracions municipals.

Durant la seva intervenció, Ángel Simón ha destacat la importància de les aliances i de les col·laboracions entre els agents públics i privats per construir un model territorial més sostenible, inclusiu i resilient, en línia amb l’Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides. “L’anticipació i les aliances són essencials per afrontar els desafiaments a què ens enfrontem com a societat, amb una escolta activa i rendint comptes als grups d’interès”, ha afirmat el president d’Agbar.

D’altra banda, Ángel Simón ha posat en relleu el model d’empresa del segle xxi, un model que afegeix valor, satisfà una necessitat social i contrau un compromís ferm amb tots els grups d’interès, combinant el diàleg, l’escolta activa i la transparència com a principis clau. “Hem de continuar impulsant una gestió empresarial amb valor per a tota la societat”, ha afegit. En aquesta línia, Ángel Simón ha esmentat la Junta General de Grups d’Interès que promou Agbar amb l’objectiu de retre comptes davant dels seus grups d’interès —més enllà dels accionistes, amb treballadors, proveïdors, clients, representants de l’Administració pública i del tercer sector, etc.— i consolidar l’escolta activa per adoptar conjuntament compromisos de futur.

En aquest sentit, ha fet èmfasi en la necessitat de concretar accions i projectes locals rellevants juntament amb les entitats i les associacions del tercer sector per contribuir a millorar la qualitat de vida de les persones, especialment les que estan en situació de vulnerabilitat. En aquest context, cal destacar el programa ONA, una iniciativa en col·laboració amb Creu Roja, l’objectiu de la qual és, a través de diverses eines com la formació, millorar l’ocupabilitat de les persones en risc d’exclusió social. A més, en el diàleg s’ha coincidit en la necessitat d’impulsar un nou contracte social en què les empreses assumeixin una responsabilitat social, cadascuna des del seu àmbit.

Finalment, en el context actual d’escassetat hídrica creixent, com és el cas de Catalunya després d’haver declarat l’estat d’excepcionalitat per sequera en diversos territoris, cal actuar d’una manera decidida i col·laborativa per avançar en la gestió sostenible dels recursos hídrics, amb l’objectiu de preservar l’aigua i garantir-ne la disponibilitat en el futur. “Per aconseguir-ho, a Agbar disposem de la tecnologia i el coneixement per donar una resposta al desafiament de les sequeres. Així mateix, és imprescindible reforçar la governança per anticipar les solucions”, ha afirmat Ángel Simón. En aquesta perspectiva, l’economia circular, per mitjà de la regeneració i la reutilització de les aigües residuals, és clau, perquè permet donar a l’aigua una nova vida per a diversos usos urbans, industrials i agrícoles.

Durant tres dies, la primera edició del fòrum Desperta Barcelona! ha reunit empresaris, gestors públics i actors principals de la capital catalana per abordar els reptes més importants a què s’enfronta Barcelona i debatre sobre el futur de la ciutat, mitjançant diàlegs i taules rodones sobre temàtiques clau com la mobilitat, el turisme, la seguretat, la cultura, l’economia i la tecnologia, entre d’altres.

Open Innovation: Programes

Ens acostem a start-ups, centres tecnològics i universitats per conèixer les tecnologies amb què treballen, cocrear amb ells i generar solucions que millorin la qualitat de vida a les ciutats.

DINAPSIS OPEN CHALLENGE
Programa d’innovació oberta que busca connectar emprenedors i start-ups amb els ecosistemes d’innovació vinculats als centres DINAPSIS, incloent-hi administracions públiques, associacions sectorials i empreses. ​

DISTRICTE DIGITAL
Programa de serveis d’innovació per identificar i atraure start-ups amb projectes tecnològics relacionats amb el canvi climàtic i afavorir una transferència eficaç a empreses i administracions.

EUROPEAN INNOVATION COUNCIL                            Agbar celebrarà “Dia Corporatiu” a Barcelona, en el qual es van presentar 19 empreses impulsades per l’àrea de pimes del European Innovation Council (EIC) de la Comissió Europea, i que compartiran la seva visió cap a una economia circular.