Agbar destaca al Congrés BNEW la importància de l’economia circular i la digitalització, en un context de creixent dèficit hídric

Per quart any consecutiu, Agbar ha participat al Congrés BNEW – Barcelona New Economy Week – al DFactory Barcelona, impulsat pel Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB) i patrocinat pel grup. Concretament, Agbar ha estat present avui a l’àrea de BNEW Sustainability amb la participació de Ramón López, responsable d’Ecosistemes d’Innovació, en una taula rodona sobre iniciatives innovadores per a una gestió més sostenible de l’aigua. Durant aquesta trobada, els experts han debatut sobre les solucions actualment en marxa per a un millor aprofitament dels recursos hídrics, així com de la necessitat de digitalització del sector, en un context actual de sequera al nostre país.

Per fer front al repte de l’escassetat hídrica, Ramón López, responsable d’Ecosistemes d’Innovació d’Agbar, ha parlat sobre la necessitat de comptar amb una gestió eficient i sostenible dels recursos hídrics, destacant la regeneració i reutilització de les aigües residuals com a solució clau per assegurar la disponibilitat de l’aigua en el futur. Així, la transformació de les depuradores tradicionals del grup en ecofactories permet reutilitzar l’aigua per a nous usos per a les ciutats, les indústries i l’agricultura (reg de zones verdes urbanes i camps agrícoles, neteja de carrers, etc.), valoritzar els residus (per exemple, els fangs es converteixen en adob per a l’agricultura) i produir energia renovable per al consum propi de la planta. D’altra banda, Ramón López ha subratllat que és imperatiu adequar els diferents usos de l’aigua a les necessitats de cada sector. Així mateix, ha assenyalat que la ciutadania es troba molt conscienciada en aquest aspecte, amb consums d’aigua molt baixos – els més baixos d’Europa -, però que cal continuar avançant en l’optimització de l’aigua en tots els sectors, com l’agricultura i la indústria.

D’altra banda, Ramón López ha posat de relleu el paper clau de la digitalització per a abordar els reptes que planteja la gestió de l’aigua, permetent gestionar en temps real les operacions i actius del cicle integral de l’aigua i anticipar-se a possibles esdeveniments externs com fenòmens climàtics extrems o la detecció de fuites. Així mateix, ha remarcat el principal repte de la gestió de dades: “La recopilació de dades és un primer pas, però és essencial convertir-les en la informació de valor que necessitem per a prendre decisions encertades”, ha indicat.

Durant la seva intervenció, Ramón López ha recordat la importància de les aliances i de la col·laboració publicoprivada per a donar resposta al repte del canvi climàtic i a aquesta necessitat de transformació del sector. “Tots els agents són importants, hem de treballar en xarxa per compartir coneixement i desenvolupar solucions adequades”, ha afirmat l’expert. Finalment, Ramón Lopez ha compartit la seva visió de futur de l’aigua, destacant que serà crucial combinar la digitalització amb solucions basades en la pròpia naturalesa.

L’encontre, presentat per la periodista Núria Casas i moderat per Lucia Gusmaroli, European Projects Area Manager de l’associació Catalan Water Partnership, ha reunit a Ester Vilanova, directora de Solucions Digitals en Amphos 21 i Carlos García Castañeda, responsable d’OT – enginyer a Duscholux.

El Barcelona New Economy Week (BNEW) és un esdeveniment que fusiona els aspectes físics i digitals per a donar forma al futur de l’economia global. Així, durant quatre dies, aquesta quarta edició es centra en set verticals fonamentals de la nova economia: Proptech, Indústria Digital, Mobilitat, Sostenibilitat, Talent, Salut i Experiència, posicionant Barcelona com a impulsor i referent en innovació i transformació digital.

 

Per veure la taula “Iniciatives per a una gestió més sostenible de l’aigua”:

Open Innovation: Programes

Ens acostem a start-ups, centres tecnològics i universitats per conèixer les tecnologies amb què treballen, cocrear amb ells i generar solucions que millorin la qualitat de vida a les ciutats.

DINAPSIS OPEN CHALLENGE
Programa d’innovació oberta que busca connectar emprenedors i start-ups amb els ecosistemes d’innovació vinculats als centres DINAPSIS, incloent-hi administracions públiques, associacions sectorials i empreses. ​

DISTRICTE DIGITAL
Programa de serveis d’innovació per identificar i atraure start-ups amb projectes tecnològics relacionats amb el canvi climàtic i afavorir una transferència eficaç a empreses i administracions.

EUROPEAN INNOVATION COUNCIL                            Agbar celebrarà “Dia Corporatiu” a Barcelona, en el qual es van presentar 19 empreses impulsades per l’àrea de pimes del European Innovation Council (EIC) de la Comissió Europea, i que compartiran la seva visió cap a una economia circular.