Agbar, reconeguda per l’Observatori de Serveis Urbans (OSUR) pel seu compromís amb les persones en situació de vulnerabilitat

L’Observatori de Serveis Urbans (OSUR) ha presentat avui el seu estudi anual sobre la satisfacció ciutadana amb els serveis públics municipals, en el qual incorpora des d’aquesta última edició la garantia i universalitat de la prestació dels serveis a persones en situació de vulnerabilitat. En aquest àmbit, s’ha reconegut la trajectòria d’Agbar, i concretament, d’Aigües de Barcelona, empresa del grup, com a companyia compromesa amb les persones en situació de vulnerabilitat.

L’Observatori de Serveis Urbans (OSUR) és una associació nascuda l’any 2017, dedicada a la monitorització dels serveis públics. Entre els estudis més destacats, es troben les enquestes anuals sobre satisfacció ciutadana en relació amb els serveis públics municipals, l’última edició de les quals s’ha presentat avui. En aquest context, Francisco Caamaño, ex Ministre de Justícia i President d’OSUR, ha anunciat la incorporació de la garantia i universalitat de la prestació dels serveis públics en situacions de vulnerabilitat dels usuaris a aquesta nova edició de l’estudi, titulat “Estudi d’indicadors sobre el tractament per part dels operadors al subministrament d’aigua a les llars en situació de vulnerabilitat”.

Aquest estudi ha reconegut a Agbar, i en concret, a Aigües de Barcelona, empresa del grup, com la companyia que destaca a l’estudi amb més cobertura social d’usuaris en situació de vulnerabilitat, aconseguint cobrir fins un 3.67% de la ciutadania quan la mitjana de la resta d’operadors és del 0.8%, establint la companyia com una referència a la garantia del dret a l’aigua dels usuaris en situació de vulnerabilitat.

Àngel Simon, President d’Agbar, ha agraït el reconeixement destacant: “A Agbar situem des de sempre les persones al centre de la nostra activitat, i en especial, a les persones que es troben en situació de vulnerabilitat, i considerem fonamental i positiu constatar que les eines que hem creat per a oferir cobertura funcionen”.

Per part seva, Felipe Campos, Conseller Delegat d’Aigües de Barcelona, ha explicat l’estratègia d’acció social de la companyia per a “garantir l’accessibilitat universal, reduir les situacions de vulnerabilitat, generar oportunitats educatives i fomentar l’ocupabilitat de persones en situació de vulnerabilitat”. Vinculat amb aquest últim punt, ha destacat el programa ONA, liderat des de Creu Roja, i el seu projecte pilot, implantat a Barcelona, que ha aconseguit que el 55% dels participants que han finalitzat el programa tinguin un contracte laboral.

L’estudi sobre vulnerabilitat, realitzat entre OSUR i Cáritas, s’ha realitzat a 34 ciutats de l’estat espanyol, incloent les 30 més poblades. L’estudi ha conclòs que durant els últims dos anys no s’ha produït cap tall per impagament i destaca l’augment heterogeni de peticions de bonificació total o parcial dels rebuts de l’aigua durant la pandèmia, en funció de com cada operador tingui aplicades aquestes mesures.

Així mateix, OSUR ha informat que també incorpora als seus estudis la qualitat laboral i l’equitat de gènere a les empreses que presten els serveis, i que avança en aquests àmbits en col·laboració amb UGT i d’uns indicadors de qualitat laboral dirigits per Valeriano Gómez, ex Ministre de Treball.

A l’acte també hi han participat Natalia Peiro, Secretària General de Cáritas, entitat coautora de l’estudi, que ha destacat la importància de comptar amb indicadors per a reconèixer la vulnerabilitat; Antoni Bruel, Coordinador Nacional de Creu Roja, que ha exposat la seva visió transversal respecte la vulnerabilitat i ha destacat que la referència per a Creu Roja són els drets humans, també en tot allò referit a l’aigua, i José María Álvarez, Secretari General d’UGT, que ha manifestat l’objectiu d’UGT de crear les condicions laborals per a que les situacions de vulnerabilitat siguin excepcionals, i que les empreses de serveis públics siguin exemplars en aquest sentit, valorant Aigües de Barcelona com un clar exemple de com els valors i la inclusió no es troben renyits amb els beneficis empresarials, establint el camí a seguir per les empreses del futur, en base als compromisos amb l’acció social, amb la innovació o amb el desenvolupament sostenible.

Open Innovation: Programes

Ens acostem a start-ups, centres tecnològics i universitats per conèixer les tecnologies amb què treballen, cocrear amb ells i generar solucions que millorin la qualitat de vida a les ciutats.

DINAPSIS OPEN CHALLENGE
Programa d’innovació oberta que busca connectar emprenedors i start-ups amb els ecosistemes d’innovació vinculats als centres DINAPSIS, incloent-hi administracions públiques, associacions sectorials i empreses. ​

DISTRICTE DIGITAL
Programa de serveis d’innovació per identificar i atraure start-ups amb projectes tecnològics relacionats amb el canvi climàtic i afavorir una transferència eficaç a empreses i administracions.

EUROPEAN INNOVATION COUNCIL                            Agbar celebrarà “Dia Corporatiu” a Barcelona, en el qual es van presentar 19 empreses impulsades per l’àrea de pimes del European Innovation Council (EIC) de la Comissió Europea, i que compartiran la seva visió cap a una economia circular.