Agbar atorga les seves beques universitàries en el marc del programa “Joves Talents”

El programa de beques Joves Talents, impulsat per Agbar, facilita l’accés a la universitat a joves acadèmicament brillants amb recursos econòmics limitats. Per a aquest curs escolar 2023/24, el programa, iniciat a Catalunya, s’obre per primer cop a altres punts de l’Estat.

Aquest any, el programa de beques “Joves Talents” es desenvolupa per primera vegada a nivell estatal. En concret, ja s’han atorgat per al curs 2023/24 beques a Paterna (Comunitat Valenciana), a Marbella (Andalusia), a Santiago de Compostel·la (Galícia) i a la Mancomunitat Pla de Mallorca (Illes Balears).

L’objectiu del programa és acompanyar joves amb un alt rendiment escolar, però amb un entorn econòmic complex que els dificulta o impedeix l’accés a la universitat, perquè puguin realitzar estudis universitaris, preferentment en carreres centrades en àmbits STEAM (Ciència, Tecnologia, Enginyeria, Art i Matemàtiques). D’aquesta manera, es pretén fomentar la inclusió i l’equitat a l’educació, a través d’aliances amb entitats socials, centres educatius i universitats.

Segons l’OCDE, el nivell educatiu no només afecta les perspectives d’ocupació, sinó també els nivells salarials. Així, es constata que tenir l’oportunitat d’estudiar permet aconseguir un millor exercici al món laboral i millorar la condició econòmica: segons el darrer informe “L’Estat de la pobresa 2023” de la Xarxa Europea de Lluita contra la Pobresa i l’Exclusió Social a Espanya (EAPN-ES), la població que es troba en situació de pobresa és considerablement més gran en el cas de no disposar d’estudis superiors.

Per potenciar aquesta equitat, els i les estudiants seleccionats pel programa Joves Talents reben una beca que cobreix, durant tota la carrera, l’import de la matrícula i una quantitat econòmica anual per a despeses relacionades amb els estudis. A més, un dels aspectes diferencials del programa és que els joves tenen un acompanyament especialitzat ─individual i grupal─ al llarg de tots els seus estudis, per afavorir el desenvolupament de les seves competències i l’apropament al món laboral.

El programa de beques “Joves Talents” es va posar en marxa el 2016 a Catalunya. Des d’aleshores, en aquest territori s’han becat un total de 34 joves dels quals 11 ja s’han graduat i 23 estan cursant estudis a universitats públiques catalanes.

La iniciativa Beques Joves Talents s’emmarca dins de l’estratègia d’acció social d’Agbar, a l’àmbit relatiu al desenvolupament d’oportunitats educatives. Aquestes oportunitats permeten als estudiants accedir a una formació de qualitat i potenciar-ne la futura inserció laboral. Així, l’activitat d’Agbar en aquest àmbit promou els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides, especialment l’objectiu núm. 4, relacionat amb l’educació inclusiva, equitativa i de qualitat per a totes les persones.

Open Innovation: Programes

Ens acostem a start-ups, centres tecnològics i universitats per conèixer les tecnologies amb què treballen, cocrear amb ells i generar solucions que millorin la qualitat de vida a les ciutats.

DINAPSIS OPEN CHALLENGE
Programa d’innovació oberta que busca connectar emprenedors i start-ups amb els ecosistemes d’innovació vinculats als centres DINAPSIS, incloent-hi administracions públiques, associacions sectorials i empreses. ​

DISTRICTE DIGITAL
Programa de serveis d’innovació per identificar i atraure start-ups amb projectes tecnològics relacionats amb el canvi climàtic i afavorir una transferència eficaç a empreses i administracions.

EUROPEAN INNOVATION COUNCIL                            Agbar celebrarà “Dia Corporatiu” a Barcelona, en el qual es van presentar 19 empreses impulsades per l’àrea de pimes del European Innovation Council (EIC) de la Comissió Europea, i que compartiran la seva visió cap a una economia circular.