Agbar rep un premi de La Razón per la seva aposta per la reutilització de l’aigua a Catalunya en un context de sequera

En el marc de la tercera edició dels Premis Catalunya organitzats per La Razón, Agbar ha estat guardonada amb el premi “L’aigua regenerada: donar una nova vida a l’aigua com a part de la solució davant la sequera”, com a reconeixement a la tasca i la innovació impulsada per la companyia en aquest àmbit.

Durant l’esdeveniment de lliurament dels guardons, celebrat aquest dimecres, 20 de desembre, a la seu de Foment del Treball a Barcelona, Jorge Manent, director general d’Aigües de Barcelona (part del grup Agbar), ha estat qui ha recollit el premi. L’acte, presentat per la periodista Marina Castaño, ha comptat també amb la participació de Francisco Marhuenda, director de La Razón, i de Santiago García-Nieto, vicepresident de Foment.

Actualment, Catalunya viu la sequera més severa de la seva història des que hi ha registres. L’àrea metropolitana de Barcelona es troba en estat de preemergència per sequera i, segons l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), es preveu decretar l’emergència al gener de 2024 si la previsió de pluges no canvia. En aquest context, sobre la base dels principis d’economia circular, Agbar aposta per la regeneració i reutilització de l’aigua, permetent donar una nova vida a les aigües residuals per a nous usos per a les ciutats, la indústria i l’agricultura (com la irrigació de zones verdes i de camps agrícoles, la neteja de carrers, etc). Un exemple d’iniciativa, entre un mix de diverses solucions, desenvolupada pel grup des de fa més de dues dècades, que contribuirà a diversificar les fonts d’aigua disponible amb un nou recurs vital. A l’entorn metropolità de Barcelona, l’aigua regenerada suposa ja un 25% del consum total d’aigua.

En el seu discurs d’agraïment, Jorge Manent, director general d’Aigües de Barcelona, ha destacat que l’aigua regenerada representa una resposta sostenible a la sequera, permetent assegurar la resiliència hídrica de les ciutats, sense dependre de la pluja o de l’extracció d’aigua de recursos superficials i subterranis. Així mateix, el directiu ha declarat que amb aquest premi es reconeix la tasca de tots els professionals del grup compromesos amb la reutilització de l’aigua, un esforç realitzat de manera conjunta i coordinada amb l’administració.

Per tercer any consecutiu, els Premis Catalunya pretenen reconèixer aquelles empreses, professionals i organitzacions que, amb el seu treball, contribueixen al desenvolupament econòmic del país. En aquesta edició s’han reconegut 18 iniciatives, relacionades amb la innovació i la sostenibilitat, entre d’altres.

Open Innovation: Programes

Ens acostem a start-ups, centres tecnològics i universitats per conèixer les tecnologies amb què treballen, cocrear amb ells i generar solucions que millorin la qualitat de vida a les ciutats.

DINAPSIS OPEN CHALLENGE
Programa d’innovació oberta que busca connectar emprenedors i start-ups amb els ecosistemes d’innovació vinculats als centres DINAPSIS, incloent-hi administracions públiques, associacions sectorials i empreses. ​

DISTRICTE DIGITAL
Programa de serveis d’innovació per identificar i atraure start-ups amb projectes tecnològics relacionats amb el canvi climàtic i afavorir una transferència eficaç a empreses i administracions.

EUROPEAN INNOVATION COUNCIL                            Agbar celebrarà “Dia Corporatiu” a Barcelona, en el qual es van presentar 19 empreses impulsades per l’àrea de pimes del European Innovation Council (EIC) de la Comissió Europea, i que compartiran la seva visió cap a una economia circular.