La Xarxa de Càtedres de l’Aigua, impulsada per Agbar, analitza les accions realitzades per contribuir a una transició ecològica i justa des de l’àmbit de l’aigua i el medi ambient

La Xarxa de Càtedres de l’Aigua està formada per onze Càtedres de diferents disciplines i territoris en les quals participen centres universitaris públics i privats, empreses mixtes i concessionàries responsables de la gestió del cicle urbà de l’aigua.

El seu principal objectiu és contribuir a una transició ecològica justa que permeti promoure solucions innovadores per la mitigació i l’adaptació al canvi climàtic.

La labor conjunta que desenvolupen les Càtedres per un posicionament global enfront de reptes comuns implica impulsar la connexió dels ecosistemes d’innovació amb el món empresarial; dinamitzar l’agenda social i política per la transició ecològica, detectar i generar talent; i reforçar les aliances com a eina eficaç per promoure solucions als principals reptes, tal com promouen els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’ONU.

Avui s’han reunit els integrants de la Xarxa per analitzar les accions que s’han dut a terme durant el 2022 i planificar i dissenyar accions per l’any següent.

Immaculada Serrano, gerent d’Aguas de Murcia, i Juan Jose Alonso, conseller delegat d’Hidrogea, han realitzat ponències introductòries explicant la importància de la gestió sostenible de l’aigua a la Regió de Murcia, especialment afectada pels efectes del canvi climàtic.

Més tard, s’han descrit els avenços de dos grups de treball creats durant el 2021 i que tanquen aquest 2022: un d’Economia Circular i l’altre de Qualitat Mediambiental.

La Xarxa de Càtedres ha potenciat les accions de difusió durant aquest últim any i s’han dut a terme més d’11 esdeveniments vinculats a l’activitat de les càtedres i 2 seminaris web tècnics, on 7 Càtedres han pogut detallar els seus projectes mitjançant elevator pitch. Totes aquestes accions ajuden a difondre les activitats que es fan dins de la Xarxa.

De cara a les properes passes, el 2023 la intenció és crear un nou grup de treball d’Indicadors Hídrics i Economia Circular. D’altra banda, s’ha assenyalat la importància de continuar potenciant la visibilitat entre Càtedres, així com de fomentar el treball entre grups, buscant les sinergies.

Open Innovation: Programes

Ens acostem a start-ups, centres tecnològics i universitats per conèixer les tecnologies amb què treballen, cocrear amb ells i generar solucions que millorin la qualitat de vida a les ciutats.

DINAPSIS OPEN CHALLENGE
Programa d’innovació oberta que busca connectar emprenedors i start-ups amb els ecosistemes d’innovació vinculats als centres DINAPSIS, incloent-hi administracions públiques, associacions sectorials i empreses. ​

DISTRICTE DIGITAL
Programa de serveis d’innovació per identificar i atraure start-ups amb projectes tecnològics relacionats amb el canvi climàtic i afavorir una transferència eficaç a empreses i administracions.

EUROPEAN INNOVATION COUNCIL                            Agbar celebrarà “Dia Corporatiu” a Barcelona, en el qual es van presentar 19 empreses impulsades per l’àrea de pimes del European Innovation Council (EIC) de la Comissió Europea, i que compartiran la seva visió cap a una economia circular.