ISGlobal i Agbar continuen la col·laboració amb un segon projecte sobre la propagació de la resistència als antibiòtics en aigües residuals

El primer projecte conjunt segueix en marxa, el qual avalua l’exposició a nano i microplàstics a través de les aigües de consum

El conveni de col·laboració signat l’any passat per l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), centre impulsat per la Fundació “la Caixa”, i Agbar encara dona fruit. Mentre segueix en marxa el primer projecte de col·laboració emprès, que avalua el grau d’exposició humana a nano i microplàstics, així com a additius plàstics, ara veu la llum un segon projecte conjunt, que estudiarà la propagació de bacteris i gens de resistència als antibiòtics en el cicle integral de l’aigua, dins de l’àrea metropolitana de Barcelona.

El projecte s’ha iniciat formalment aquest dijous 10 de novembre en un acte al qual han assistit Manuel Cermerón, CEO d’Agbar, i Antoni Plasència, director general d’ISGlobal.

Sara Soto, directora del programa d’infeccions víriques i bacterianes d’ISGlobal i coordinadora del projecte, n’ha explicat l’objectiu, analitzar la presència de bacteris resistents als antibiòtics, així com de gens de resistència, en diferents mostres d’aigua de dues plantes depuradores de la província de Barcelona (Gavà-Viladecans i Baix Llobregat), amb sistemes de regeneració d’aigües diferents. També es recolliran mostres a l’entrada i sortida de l’estació de tractament d’aigua potable de Sant Joan Despí (Barcelona).

“Esperem generar evidència científica que serveixi per determinar quin tractament d’aigua triar en funció de la càrrega de bacteris resistents als antibiòtics i de gens de resistència als antibiòtics que es necessiti eliminar”, ha exposat Sara Soto.

 

Balanç del primer any de col·laboració

La signatura del projecte ha servit també per fer balanç del primer any de col·laboració entre Agbar i ISGlobal. Ambdues institucions van comprometre’s a promoure projectes d’investigació científica i transferència del coneixement mitjançant la firma d’un document marc amb una duració inicial prevista de dos anys. ISGlobal assigna el personal investigador als projectes que s’impulsen de manera conjunta, a més de la contribució d’Agbar en el finançament.

Manuel Cermerón, CEO d’Agbar, ha afirmat que “l’inici d’aquest nou projecte demostra l’èxit del model de col·laboració i formació d’aliances que impulsem des d’Agbar, per continuar contribuint a la cerca de solucions disruptives per millorar la vida de les persones. Junts, i mitjançant l’ús de tecnologies innovadores, serem capaços de crear entorns més segurs i saludables per a tota la ciutadania”.

El primer estudi concebut dins el marc del conveni fa un any que avalua el grau d’exposició humana a nano i microplàstics i a additius plàstics a través de l’aigua de consum. Del projecte es proposa mesurar els nivells de nano i microplàstics en mostres de femta i la presència d’additius plàstics en l’orina abans i després que les persones participants efectuïn un canvi en els seus hàbits de consum.

Cristina Villanueva, Associate Research Professor d’ISGlobal i coordinadora del projecte, ha explicat que durant el primer any s’ha dut a terme el treball de camp de l’estudi: el reclutament i la recol·lecció de totes les mostres biològiques i les mostres d’aigua. “Ara, el següent pas és analitzar les mostres al laboratori i analitzar estadísticament les dades.” Agbar s’encarregarà de l’anàlisi de les mostres d’aigua de consum i el CSIC assumirà l’anàlisi al laboratori de les mostres biològiques dels i les participants.

“Ens sentim molt satisfets de la col·laboració amb Agbar”, ha conclòs Antoni Plasència, director general d’ISGlobal. “La bona marxa del primer projecte conjunt ens reafirma en la nostra voluntat de continuar sumant forces i capacitats, amb la vista posada a l’objectiu comú de generar un coneixement científic que reverteixi en la societat”.

Open Innovation: Programes

Ens acostem a start-ups, centres tecnològics i universitats per conèixer les tecnologies amb què treballen, cocrear amb ells i generar solucions que millorin la qualitat de vida a les ciutats.

DINAPSIS OPEN CHALLENGE
Programa d’innovació oberta que busca connectar emprenedors i start-ups amb els ecosistemes d’innovació vinculats als centres DINAPSIS, incloent-hi administracions públiques, associacions sectorials i empreses. ​

DISTRICTE DIGITAL
Programa de serveis d’innovació per identificar i atraure start-ups amb projectes tecnològics relacionats amb el canvi climàtic i afavorir una transferència eficaç a empreses i administracions.

EUROPEAN INNOVATION COUNCIL                            Agbar celebrarà “Dia Corporatiu” a Barcelona, en el qual es van presentar 19 empreses impulsades per l’àrea de pimes del European Innovation Council (EIC) de la Comissió Europea, i que compartiran la seva visió cap a una economia circular.