Finalitza la Unitat Mixta CIGAT Biofactoria convertint la EDAR d’Ourense en un referent en economia circular

La Unitat Mixta CIGAT Biofactoria finalitza, després de tres anys de recerca, demostrant viabilitat de la producció i recuperació de compostos d’alt valor afegit a partir de corrents residuals. En aquest temps, CIGAT Biofactoria ha mobilitzat més de 1,8 milions d’euros i ha suposat 11 llocs de treball qualificats, sent 4 d’ells de nova creació.

El projecte CIGAT Biofactoria, que arrencava en 2018 gràcies a la consolidació de la Unitat Mixta CIGAT (2015-2018), composta per l’empresa Viaqua – part del grup Agbar, la Xunta de Galícia a través de la Axencia Galega d’Innovació (GAIN) i Cetaqua Galícia, el Centre Tecnològic de l’Aigua, ha finalitzat aquest matí amb la celebració de l’esdeveniment de presentació de resultats en l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals (EDAR) d’Ourense.

Després de tres anys de recerca, CIGAT Biofactoria ha demostrat la viabilitat tècnica, econòmica i ambiental de la producció i recuperació de compostos d’alt valor afegit a partir de corrents residuals.

Concretament, aquesta unitat mixta ha permès validar dues noves tecnologies aplicades a diferents sectors industrials, gràcies a la col·laboració d’empreses del mercat gallec. La primera d’aquestes tecnologies per a la producció d’Àcids Grassos Volàtils (AGV), a partir de fangs produïts en la EDAR d’Ourense i d’efluents líquids del sector conserver de peix i mariscos (Conserves Dard, Atunlo i Nidal) i del sector lacti (CAPSA-*FOOD). Els AGV són composts amb base de carboni capaços de substituir les matèries primeres fòssils i de gran interès per a indústries com la petroquímica, de lubrificants o plàstics, entre altres.

La segona tecnologia, es centren en l’obtenció de compostos amb propietats antioxidants, en concret polifenols, a partir dels residus generats en el sector vitivinícola (Cellers Martín Códax) i el sector del oli (Borges). Les propietats antioxidants d’aquests compostos fan que siguin productes d’alta demanda i de gran interès per a altres sectors com el farmacèutic, cosmètic i alimentari.

L’acte de tancament de la Unitat Mixta CIGAT-*BIOFACTORIA va estar conduït per la gerent de Cetaqua Galícia, Teresa Alvariño, qui parlava d’aquesta Unitat Mixta com “un model consolidat i reeixit de col·laboració públic-privada que ha apostat per l’evolució en la modernització del teixit productiu gallec, promovent nous models de negoci basats en l’economia circular i el residu zero.”

Armando Llambrega, tinent d’alcalde del Concello d’Orense, va ser l’encarregat de fer l’obertura de l’esdeveniment, agraint “a totes les entitats que col·laboren en aquest projecte d’innovació, Cetaqua, Viaqua, Axencia Galega d’Innovació, Xunta de Galícia i moltes altres entitats que formen part de manera directa o indirecta generant sinergies tan positives”, també va animar a donar suport a aquesta classe d’iniciatives a futur que són claus per al desenvolupament sostenible.

Per part seva, Marcos Martín, Director General de Viaqua, recalcava la importància de continuar apostant per projectes que posen la col·laboració públic-privada en el centre de l’estratègia per a aconseguir els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Una manera de satisfer els interessos i les necessitats que tenen en les indústries però en línia amb les demandes de la societat. “En Viaqua apostem per la recerca, el desenvolupament i la innovació, perquè són una palanca fonamental per a afrontar els reptes presents i futurs. Aquest convenciment, combinat amb models de col·laboració públic-privada com les Unitats Mixtes de la Xunta de Galícia, i els més de 50 anys d’experiència a Galícia, i més de 154 anys d’experiència d’Agbar, ens permeten situar-nos a l’avantguarda de la prestació de serveis de gestió de cicle integral de l’aigua i serveis mediambientals” destacava Marcos Martín.

El director de Viaqua va declarar que aquesta Unitat Mixta ha suposat un important pas cap endavant per a la implantació de models d’economia circular en empreses gallegues que els permetran ser més sostenibles, però també més competitives. També anunciava que “els treballs realitzats en aquests tres anys obren noves, i interessants, línies de recerca. Per exemple, ja tenim aprovat un nou projecte amb finançament de la Unió Europea, el projecte Walnut, que es realitzarà en aquestes mateixes instal·lacions de la Biofactoria d’Ourense i que avançarà en la recuperació de nutrients a partir de l’aigua residual.”

“CIGAT Biofactoria ens acosta cap al model d’economia circular. Una EDAR no és solament una estació per a tractar les aigües, sinó que a més pot exercir de biofactoria. Promoure aquestes instal·lacions ens permet obtenir aigua neta però també energia i productes de valor a partir dels residus i de l’aigua residual” afegia el director de Viaqua, que durant la seva intervenció, va agrair la visió i aposta real de la Xunta de Galícia per la innovació oberta i la col·laboració que es fan patents en models com el de la Unitat Mixta.

Celia Castro, responsable tècnica de l’àrea Biofactoria i recuperació de recursos en Cetaqua, va ser l’encarregada de presentar els resultats de la Unitat Mixta CIGAT-*BIOFACTORÍA, afirmant que, “gràcies a les recerques de la Unitat Mixta, es pot recuperar fins a un 30% del contingut de matèria orgànica dels fangs de depuradora en forma d’Àcids Grassos Volàtils.” Així com que “CIGAT Biofactoria és una referència a nivell estatal i europeu ja que les tecnologies demostrades es poden replicar en altres estacions depuradores i altres sectors industrials on l’aigua residual té una alta càrrega orgànica” concloïa la responsable tècnica.

El vicepresident econòmic i conseller d’Economia, Empresa i Innovació de la Xunta de Galícia, Francisco Conde, va clausurar aquest esdeveniment destacant que aquesta Unitat Mixta de Recerca permet “convertir les EDAR en autèntiques biofactorias en la cerca del model de residu zero”. Durant la seva intervenció, també va posar de manifest a importància de la col·laboració públic-privada per a impulsar la transferència de coneixement, captar talent i facilitar al teixit empresarial guanyar en competitivitat des d’I+D+i.

Les recerques desenvolupades en CIGAT Biofactoria no finalitzen amb aquesta Unitat Mixta. Viaqua i Cetaqua, en el seu compromís d’impulsar la EDAR d’Ourense com biofactoria de referència i aconseguir el residu zero, van un pas més enllà amb la posada en marxa del projecte WALNUT, finançat pel programa de recerca i innovació europeu Horitzó 2020.

L’objectiu de WALNUT, liderat per CARTIF i amb un consorci de 14 participants de 8 països europeus diferents, segueix alineat amb l’estratègia de CIGAT Biofactoria de promoure l’economia circular en el sector de les aigües residuals. No obstant això, les línies de recerca se centraran aquesta vegada a recuperar els nutrients (Nitrogen i Fòsfor) i valorar-los en forma de biofertilizants. En aquest sentit, tant el pilotatge com les proves en sòl es realitzaran en sòl gallec i permetran fer un pas més a la EDAR d’Ourense com a exemple de biofactoria.

La recuperació de nutrients a gran escala a partir d’aquests fluxos i el seu processament com biofertilitzants afavorirà la transició cap al model d’economia circular en el sector agrícola de la Unió Europea.

Open Innovation: Programes

Ens acostem a start-ups, centres tecnològics i universitats per conèixer les tecnologies amb què treballen, cocrear amb ells i generar solucions que millorin la qualitat de vida a les ciutats.

DINAPSIS OPEN CHALLENGE
Programa d’innovació oberta que busca connectar emprenedors i start-ups amb els ecosistemes d’innovació vinculats als centres DINAPSIS, incloent-hi administracions públiques, associacions sectorials i empreses. ​

DISTRICTE DIGITAL
Programa de serveis d’innovació per identificar i atraure start-ups amb projectes tecnològics relacionats amb el canvi climàtic i afavorir una transferència eficaç a empreses i administracions.

EUROPEAN INNOVATION COUNCIL                            Agbar celebrarà “Dia Corporatiu” a Barcelona, en el qual es van presentar 19 empreses impulsades per l’àrea de pimes del European Innovation Council (EIC) de la Comissió Europea, i que compartiran la seva visió cap a una economia circular.