CIGAT Circular, l’aposta del grup Agbar i la Xunta per a descarbonitzar Galícia gràcies a la conversió de residus en recursos

Santiago ha acollit l’acte de presentació del Centre Mixte d’Investigació CIGAT Circular, format per Viaqua ─part d’Agbar─, Cetaqua ─el Centre Tecnològic de l’Aigua─ i la Xunta de Galícia, amb un pressupost de 3,5M€

Santiago de Compostela ha acollit l’esdeveniment de presentació del Centre Mixte d’Investigació CIGAT Circular a l’edifici AquaHub A Vila da Auga, seu de Viaqua, empresa gallega amb més de 50 anys d’experiència en la gestió del cicle urbà de l’aigua, i del seu centre tecnològic Cetaqua Galicia.

CIGAT Circular és un projecte de col·laboració entre Viaqua, Cetaqua Galicia i la Xunta de Galicia, a través de la Axencia Galega de Innovación (GAIN), que compta amb un pressupost de 3,5M d’euros i generarà 12 llocs de treball qualificats de nova creació i manteniment.

CIGAT Circular és la màxima modalitat dins el Programa d’unitats mixtes d’investigació i dóna continuïtat a les Unitats Mixtes CIGAT, que va començar l’any 2015, i CIGAT Biofactoria, que es va consolidar l’any 2018. Amb aquesta tercera, les entitats involucrades han invertit més de 6,5 milions d’euros per a avançar cap una gestió més sostenible dels recursos.

L’acte va posar en valor els grans èxits que fins ara han proporcionat les Unitats Mixtes anteriores CIGAT i CIGAT Biofactoria, no només a nivell de talent, amb la creació de 10 llocs de treball, sinó també “amb el desenvolupament i industrialització de 6 tecnologies innovadores que han generat 3 patents internacionals dipositades, la participació directa de més de 10 empreses i pimes al teixit innovador galleg, la creació de 10 nous llocs de treball qualificats o la consolidació d’un model de col·laboració público-privada, que ha promogut la participació de Cetaqua i Viaqua a 7 nous projectes d’innovació i ha permès l’obtenció de 3,5M€ de fons europeus per a entitats gallegues”, afirmava Manuel Cermeron, CEO d’Agbar, qui va inaugurar l’esdeveniment.

CIGAT Circular

CIGAT Circular consolida per tant els resultats obtinguts anteriorment a les dues Unitats Mixtes, establint com objectiu principal la descarbonització de Galícia a través de la conversió de residus en recursos d’alt valor afegit. Per a aconseguir-ho, integra cinc línies de traball: “la primera, es centra en tractaments avançats per a l’eliminació de microplàstics i l’obtenció d’aigua reutilitzable; la segona, en l’aprofitament energètic per a l’obtenció d’hidrògen verd i biometà. La tercera línia, es basa en la producció de bio-compostos d’alt valor afegit i la quarta, en la recuperació de nutrients i cel·lulosa. Per últim, es desenvoluparà una quinta línia de treball basada en el desenvolupament d’una plataforma digital circular”, destacava Teresa Alvariño, gerent de Cetaqua Galicia.

A més, s’ha establert un marc de col·laboració amb el Centro Galego da Innovación da Formación Profesional Eduardo Barreiros, on s’hi desenvoluparà bona part de les activitats de CIGAT Circular. Aquesta col·laboració té per objectiu promoure la innovació i economia circular al cicle de l’aigua, d’una manera multidisciplinar a través de la participació de diverses famílies del FP a Galicia, com la química, la d’energia i aigua, la de fabricació mecànica o la d’informàtica i telecomunicacions. D’aquesta manera, el Centro Mixto possibilitarà a l’alumnat una formació vinculada als nous reptes.

L’acte fou clausurat pel vicepresident primer i conselleiro de Economía, Industria e Innovación de la Xunta de Galícia, Francisco Conde, i per l’alcalde de Santiago, Xosé Sánchez Bugallo. Conde va aprofitar l’ocasió per a felicitar a Viaqua i Cetaqua, així com a les entitats involucrades a les Unitats Mixtes anteriors per la feina desenvolupada. També va destacar la importància de continuar desenvolupant projectes d’I+D+i que fomentin la col·laboració público-privada. Casos d’èxit com CIGAT Circular que engloben digitalització, innovació i eficiència energètica, objectius estratègics a l’agenda de Galícia. “Volem consolidar aquest centre d’investigació centrat en l’economia circular, una aposta forta de Viaqua i Cetaqua pel territori en el qual s’està comptant amb petites i mitjanes empreses, administracions, centres d’investigació, així com universitats i centres de Formació Professional. La col·laboració público-privada, la innovació i el coneixement seran claus per a afrontar amb garanties els reptes futurs als que ens enfrentem i els agents implicats hem de seguir caminant junts i sumar per a superar-los amb èxit”.

“CIGAT Circular é unha iniciativa coa que queremos consolidar este centro de investigación centrado na economía circular. Unha aposta de Viaqua e Cetaqua polo territorio e no que se conta con pequenas e medianas empresas, administracións e centros de investigación así como universidades e centros de Formación Profesional. A colaboración público-privada, a innovación e o coñecemento serán fundamentais para o éxitos dos retos futuros e onde todos os axentes implicados temos que seguir sumando»

Por la seva part, Bugallo va destacar les bondats que CIGAT Circular aportarà al territori galleg i la necessitat d’abandonar el model econòmic linial per tal d’avançar cap a models circulars que converteixen els residus en recursos. També va incidir en que “la investigació i la tecnologia són fonamentals per a garantir un subministrament d’aigua en quantitat i qualitat suficients i un retorn a la naturalesa que no condicioni la vida dels nostres ecosistemes. Les biotecnologies seran claus per a aconseguir-ho i gràcies a aquest Centre d’Investigació serem més a prop d’assolir una Galícia més sostenible i resilient”.

Amb aquest propòsit neix el Centre Mixte d’Investigació Cigat Circular, un projecte que dóna un pas endavant en el compliment dels objectius de Galícia a la lluita contra el canvi climàtic.

Open Innovation: Programes

Ens acostem a start-ups, centres tecnològics i universitats per conèixer les tecnologies amb què treballen, cocrear amb ells i generar solucions que millorin la qualitat de vida a les ciutats.

DINAPSIS OPEN CHALLENGE
Programa d’innovació oberta que busca connectar emprenedors i start-ups amb els ecosistemes d’innovació vinculats als centres DINAPSIS, incloent-hi administracions públiques, associacions sectorials i empreses. ​

DISTRICTE DIGITAL
Programa de serveis d’innovació per identificar i atraure start-ups amb projectes tecnològics relacionats amb el canvi climàtic i afavorir una transferència eficaç a empreses i administracions.

EUROPEAN INNOVATION COUNCIL                            Agbar celebrarà “Dia Corporatiu” a Barcelona, en el qual es van presentar 19 empreses impulsades per l’àrea de pimes del European Innovation Council (EIC) de la Comissió Europea, i que compartiran la seva visió cap a una economia circular.