Cetaqua rep el Premi Nacional de Recerca 2016

Cetaqua, Centre Tecnològic de l’Aigua, va rebre el Premi Nacional al Partenariat Publicoprivat en Recerca i Innovació 2016, uns premis que atorga el Govern de la Generalitat de Catalunya i la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI). El lliurament de premis va tenir lloc ahir al Teatre Nacional de Catalunya amb la presència del president de la Generalitat de Catalunya. Carles Puigdemont va fer entrega del guardó als representants dels tres patrons del centre: Àngel Simon, president executiu d’Agbar, José Ramón Urquijo, vicepresident d’Organitzacions i Relacions Institucionals del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), i Enric Fossas, rector de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).

Cetaqua és el centre tecnològic creat el 2007 per Aigües de Barcelona, el CSIC i la UPC, amb un model de col·laboració publicoprivat pioner en el sector de l’aigua. L’objecte era acostar el món científic a l’empresarial, desenvolupant una innovació que generés un impacte positiu en la societat i en el medi ambient en l’àmbit del cicle de l’aigua.

Àngel Simon destaca: “Ha estat clau la nostra aposta per la innovació, i en només deu anys Cetaqua és considerat una referència en el món de l’aigua a Europa gràcies a l’aliança amb la UPC i el CSIC”. A més, Cetaqua “ha contribuït a la projecció internacional de Barcelona i la seva àrea metropolitana i que siguin vistes com un referent tecnològic (en aigua) a Europa”, afegeix.

El director general de Cetaqua, Carlos Montero, explica que “les característiques de Cetaqua el fan un centre únic en l’àmbit de l’aigua a Espanya, ja que integra l’administració, la universitat i l’empresa: es tracta d’un concepte organitzatiu que busca potenciar la transferència de resultats del món científic a la societat en el menor temps possible per donar resposta a la necessitat d’una gestió òptima dels recursos”. La recerca del centre gira al voltant de tres grans eixos: Gestió i reutilització dels recursos hídrics, Sostenibilitat i Aigua 4.0.

Cetaqua té ara més de 70 col·laboradors, dels quals més de 20 són doctors, i 7 són assessors cientificotècnics d’universitats de prestigi. Disposa d’una cartera global de més de 300 projectes, una bona part dels quals són projectes col·laboratius en els quals s’ha treballat amb centres i universitats nacionals i europees.

L’èxit d’aquest model col·laboratiu queda també reflectit en la creació d’altres fundacions independents a Galícia, Andalusia i Xile, que han optat per adoptar la mateixa estructura: una empresa privada (del Grup Agbar), el CSIC i la universitat tècnica local de referència com a patrons.