Cajamar Innova i Agbar promouran treballs innovadors en gestió de l’aigua entre emprenedors i startups

Cajamar Innova i Agbar han signat un acord marc per a promoure i avançar en la cerca de projectes tecnològics innovadors que aportin solucions a la problemàtica de l’escassetat d’aigua i el seu ús eficient entre emprenedors i startups

Cajamar Innova, incubadora d’empreses d’alta tecnologia especialitzada en la gestió de l’aigua que promou la Fundació Cajamar, té previst aconseguir acords marcs amb diferents empreses, el primer d’ells amb el grup Agbar, per a plantejar reptes sobre la gestió dels recursos hídrics entre startups i emprenedors. Així, aquells que ho desitgin podran participar i presentar solucions reals a aquests desafiaments amb l’objectiu d’identificar tecnologies i idees que contribueixin a la transformació del sector.

Per al director de Cajamar Innova, Ricardo García Lorenzo, l’escassetat de recursos hídrics suposa un factor clau que limita el desenvolupament i la millora de competitivitat de qualsevol territori. “D’aquí el nostre interès a voler aportar solucions perquè aquest recurs, insuficient en moltes regions per a atendre la demanda actual i futura, s’utilitzi de la manera més eficient possible, i que es pugui accedir a ell a través de nous canals i mitjans alternatius”, ha explicat.

Per la seva part el director d’Aigua en Alta d’Agbar, Ramiro Angulo, ha afirmat: “Qualsevol innovació que redundi en un millor aprofitament i gestió de l’aigua té un enorme potencial per a impactar en el benestar de milers de milions de persones”.

Des de fa més de 50 anys, la banca cooperativa Cajamar ve contribuint a la cerca d’alternatives i l’optimització de l’ús de l’aigua a través de la recerca en els seus centres experimentals i la generació i difusió de coneixement per mitjà de jornades, tallers, cursos i publicacions. I ara, amb Cajamar Innova ha posat en marxa un model propi d’incubació per a fer costat als emprenedors i afavorir el desenvolupament de projectes empresarials situats en la intersecció entre la tecnologia i els recursos hídrics. D’aquesta manera, posa a la disposició d’emprenedors i empreses emergents la seva àmplia experiència i infraestructura de recerca, així com el coneixement i l’experiència dels seus professionals i xarxa internacional de col·laboradors.

Cajamar és, des de l’inici de la seva activitat, una entitat financera compromesa amb el desenvolupament del medi rural, i en particular del sector agroalimentari, promovent nombroses iniciatives i programes de recerca, innovació i incorporació de tecnologies i processos que fomentin un aprofitament més eficient i sostenible d’un recurs tan escàs com l’aigua.

Recentment, l’agència meteorològica de Nacions Unitat (OMM) ha alertat d’una imminent crisi de l’aigua a causa de la creixent escassetat, acrescuda pel canvi climàtic, i al creixement de la població, i estima que el nombre de persones amb accés insuficient a l’aigua superarà els 5.000 milions en 2050. Per això, qualsevol innovació que redundi en un millor aprofitament i gestió de l’aigua té un enorme potencial per a impactar en el benestar de milers de milions de persones i en el desenvolupament d’un model econòmic i social més sostenible i equitatiu.