Àngel Simon, president d’Agbar, destaca en una taula rodona el valor de les cultures com a font de coneixement i experiència en les infraestructures

En el marc del IX Congrés Internacional de la Llengua Espanyola, que se celebra aquesta setmana a Cadis durant quatre dies sota el lema “Llengua espanyola, mestissatge i interculturalitat. Història i futur.”, Àngel Simon, president d’Agbar, ha participat ―com a coordinador i conferenciant― en la taula de diàleg “El mestissatge global: ciutats i infraestructures”, en què s’ha fet valer el paper de la confluència de cultures en el desenvolupament de les ciutats i les infraestructures urbanes.

Durant aquesta trobada, que ha comptat amb la participació de José Enrique Ruiz-Domènec, historiador i especialista en l’edat mitjana, la cultura europea i l’herència mediterrània; Modest Batlle Girona, catedràtic i doctor enginyer de camins, canals i ports, i Allan Randolph Brewer-Carías, advocat, professor universitari i escriptor de més de 250 llibres, s’han abordat, entre altres, els temes següents: el marc legislatiu i cultural necessari que va acompanyar i impulsar el desenvolupament de les ciutats, i la influència que la interculturalitat va tenir en les lleis sobre l’ordre urbà a Hispanoamèrica des del segle xvi; el paper del mestissatge territorial i altres mestissatges com el de la governança, i el seu reflex en el desenvolupament d’infraestructures i ciutats, i la repercussió del mestissatge global i el seu coneixement històric a l’hora de crear les noves infraestructures del nostre temps.

Durant la seva intervenció, Àngel Simon, president d’Agbar i vicepresident executiu sènior de Veolia per a Ibèria i Amèrica Llatina, ha afirmat que “el contacte entre diverses cultures és una font d’inspiració de valor inigualable que permet el desenvolupament de les nostres ciutats”, i ha destacat el concepte de mestissatge des de la perspectiva empresarial. “Calen emprenedors amb coneixement, fecunditat i capacitat creativa, així com capacitat de gestió i execució, per concretar amb èxit aquests projectes”, ha afegit. 

D’altra banda, Àngel Simon ha posat en relleu la relació entre ciutat i infraestructures, i ha destacat, com a exemple de referència en el sector de l’aigua, l’aqüeducte d’Albear, una obra mestra de l’enginyeria cubana de la segona meitat del segle xix que ha permès portar l’aigua a la ciutat de l’Havana.

“La gestió és una part crucial de les infraestructures. Podem tenir una infraestructura que compti amb les últimes tecnologies i avenços, però, si no es gestiona correctament, n’estarem malbaratant el potencial”, ha explicat el president d’Agbar. Per això, cal comptar amb el coneixement expert, la innovació i la inversió en infraestructures sostenibles i resilients, per fer front al repte actual d’emergència climàtica. 

Al seu torn, José Enrique Ruiz-Domènec ha explicat la manera com la història ens permet fer una anàlisi retrospectiva de l’evolució de les infraestructures, des de les connexions entre cultures diverses. Durant la seva intervenció, Modest Batlle Girona ha donat diversos exemples de com el mestissatge territorial ―mitjançant la integració d’elements estructurals de construcció― forma part integrant de les infraestructures. Finalment, Allan Randolph Brewer-Carías ha explicat com el disseny reticular de les ciutats ―a partir de la regulació d’un model de ciutat ordenat i amb un traçat regular― va ser el resultat de l’experiència i l’aportació d’altres cultures. 

Amb caràcter triennal, i organitzat per l’Institut Cervantes i la Reial Acadèmia Espanyola juntament amb l’Associació d’Acadèmies de la Llengua Espanyola, el Congrés Internacional de la Llengua Espanyola (CILE) constitueix el fòrum més important de reflexió sobre el patrimoni i els reptes de la llengua castellana. Aquesta nova edició ha reunit gairebé 300 participants procedents d’arreu.

 

Es pot veure la participació d’Àngel Simon al següent enllaç:

Open Innovation: Programes

Ens acostem a start-ups, centres tecnològics i universitats per conèixer les tecnologies amb què treballen, cocrear amb ells i generar solucions que millorin la qualitat de vida a les ciutats.

DINAPSIS OPEN CHALLENGE
Programa d’innovació oberta que busca connectar emprenedors i start-ups amb els ecosistemes d’innovació vinculats als centres DINAPSIS, incloent-hi administracions públiques, associacions sectorials i empreses. ​

DISTRICTE DIGITAL
Programa de serveis d’innovació per identificar i atraure start-ups amb projectes tecnològics relacionats amb el canvi climàtic i afavorir una transferència eficaç a empreses i administracions.

EUROPEAN INNOVATION COUNCIL                            Agbar celebrarà “Dia Corporatiu” a Barcelona, en el qual es van presentar 19 empreses impulsades per l’àrea de pimes del European Innovation Council (EIC) de la Comissió Europea, i que compartiran la seva visió cap a una economia circular.