Agbar celebra el Dia Mundial de l’Aigua amb un acte amb els treballadors del Grup, i posa en relleu la reutilització de l’aigua com a resposta davant de la sequera

En el marc del Dia Mundial de l’Aigua, Agbar ha organitzat un acte corporatiu en què han participat Àngel Simon, president d’Agbar, i diversos professionals del Grup a Espanya. Durant aquest acte s’han presentat, en un context de canvi climàtic i d’una creixent escassetat hídrica, diverses iniciatives de referència del Grup en matèria de regeneració i reutilització de l’aigua, clau per preservar aquest recurs.

Enguany, les Nacions Unides centren el lema del Dia Mundial de l’Aigua a “Accelerar el canvi”, amb l’objectiu d’avançar, de manera decidida i col·laborativa, en la gestió sostenible dels recursos hídrics. La campanya global “Sigues el canvi” encoratja les empreses, les administracions i la ciutadania a actuar, cadascun des del seu àmbit, i a avançar per aconseguir un ús de l’aigua més sostenible. Cada compromís, per petit que sigui, contribueix a l’esforç global. 

A la seva intervenció, Àngel Simon, president d’Agbar i vicepresident executiu sènior de Veolia per a Iberia i LatAm, ha afirmat que “tal com destaca el lema de les Nacions Unides, és urgent actuar per impulsar una gestió encaminada a preservar els recursos hídrics, inclosa la regeneració, i donar així una nova vida a l’aigua”.

Així mateix, ha posat en relleu com el coneixement i la tecnologia, amb la base de les aliances, permeten desenvolupar projectes que generen noves solucions per a la gestió sostenible dels recursos i aporten valor a la societat, amb l’objectiu de garantir la disponibilitat de l’aigua a les ciutats, la indústria i l’agricultura.

La trobada ha inclòs una taula amb casos d’èxit en què han participat Sandra Llobell, directora de Comunicació d’Aigües de Barcelona; Immaculada Serrano, directora general d’Aguas de Murcia; i Rafael Herrera, director de Desenvolupament Sostenible de Canaragua. Tots tres han compartit la seva visió en l’àmbit local i han donat alguns exemples concrets d’aplicació de reutilització de l’aigua als seus respectius territoris. 

En el cas de Catalunya, on s’ha declarat l’estat d’excepcionalitat per sequera en algunes zones, Sandra Llobell ha posat en relleu la importància de l’anticipació i la necessitat d’invertir en infraestructures resilients i sostenibles. Així, ha exposat el projecte pioner d’Aigües de Barcelona per fer front al dèficit hídric actual de l’àrea metropolitana de Barcelona, que afecta les conques dels rius Llobregat i Ter. Un projecte amb fons Next Generation i una inversió de més de 1.500 milions d’euros que inclou l’adequació de les dues grans depuradores de l’àrea metropolitana (Baix Llobregat i Besòs) amb tecnologia d’avantguarda. 

Pel que fa a Múrcia, Inmaculada Serrano ha explicat com el territori, amb un estrès hídric elevat, gestiona aquest gran repte. Múrcia, una de les zones agrícoles principals d’Espanya, s’ha convertit en un referent ―a escala europea― en la reutilització de l’aigua, que s’utilitza majoritàriament en l’agricultura. D’altra banda, ha destacat dos projectes d’innovació, que tenen finançament europeu, relacionats amb l’economia circular i la reutilització: Life Conquer i Life Warrior, en col·laboració amb Cetaqua, el Centre Tecnològic de l’Aigua del Grup. 

Així mateix, Rafael Herrera ha presentat el cas de les Canàries, un territori singular per la seva geografia, atès que no té rius i pateix un dèficit hídric pròxim al 35%. A l’arxipèlag, la reutilització de l’aigua té un paper fonamental a les zones turístiques per a usos com ara el reg de zones verdes i de camps de golf. 

Finalment, durant l’acte, s’han presentat els resultats del baròmetre de la transformació ecològica de Veolia, una enquesta mundial duta a terme en col·laboració amb la consultora Elabe durant la segona meitat del 2022 a 25 països dels 5 continents, per conèixer la percepció de la ciutadania pel que fa al canvi climàtic i les solucions existents avui dia i les futures. Aquest estudi constata la conscienciació de la ciutadania davant del canvi climàtic i la seva predisposició en relació amb les solucions necessàries per fer-hi front. 

L’acte ha estat conduït per Jose Guerra, director de Comunicació, Màrqueting i Reputació d’Agbar, i s’ha emès en streaming des de l’espai Àgora del Museu de les Aigües de Cornellà de Llobregat (Barcelona).

 

Podeu veure el resum de l’acte al següent enllaç:

Open Innovation: Programes

Ens acostem a start-ups, centres tecnològics i universitats per conèixer les tecnologies amb què treballen, cocrear amb ells i generar solucions que millorin la qualitat de vida a les ciutats.

DINAPSIS OPEN CHALLENGE
Programa d’innovació oberta que busca connectar emprenedors i start-ups amb els ecosistemes d’innovació vinculats als centres DINAPSIS, incloent-hi administracions públiques, associacions sectorials i empreses. ​

DISTRICTE DIGITAL
Programa de serveis d’innovació per identificar i atraure start-ups amb projectes tecnològics relacionats amb el canvi climàtic i afavorir una transferència eficaç a empreses i administracions.

EUROPEAN INNOVATION COUNCIL                            Agbar celebrarà “Dia Corporatiu” a Barcelona, en el qual es van presentar 19 empreses impulsades per l’àrea de pimes del European Innovation Council (EIC) de la Comissió Europea, i que compartiran la seva visió cap a una economia circular.