Àngel Simon, president d’Agbar, destaca la necessitat d’incrementar la governança amb la planificació hidrològica per a actuar davant els episodis de sequera en un acte organitzat per l’Associació Espanyola de Directius a Andalusia

Aquest matí, Àngel Simon, president d’Agbar, ha participat en un diàleg amb Luis Montoto, periodista i redactor cap d’ABC a Sevilla, en un acte impulsat per l’Associació Espanyola de Directius a Andalusia i que ha tingut lloc a Sevilla, titulat “Aigua i canvi climàtic: la resposta als desafiaments”.

En aquesta trobada, i davant l’actual episodi de sequera, Àngel Simon ha destacat que “necessitem governança amb la planificació hidrològica a llarg termini, i amb la base del consens, per a anticipar i actuar en períodes de sequera”. Aquesta governança implica definir clarament les responsabilitats a tots els nivells: local, regional, nacional, i fins i tot global, per a estructurar models de gestió que responguin als desafiaments actuals com el canvi climàtic, que té un impacte directe en la disponibilitat d’aigua. A més, segons ha apuntat, una major governança permetria avançar en un altre repte del sector: la necessitat de major inversió en infraestructures que millorin la sostenibilitat.

En aquest sentit, Àngel Simon ha destacat la “aposta d’Agbar pels models d’economia circular, que permetin optimitzar l’ús dels recursos naturals”, i ha posat com a exemple la transformació de les depuradores tradicionals en biofactorias, un model reconegut per Nacions Unides com a projecte destacat en la lluita contra el canvi climàtic. Aquestes plantes reutilitzen el 100% de l’aigua depurada, valoren el 100% dels residus generats en el procés de depuració i busquen tenir un balanç energètic zero amb la producció d’energia en la pròpia planta, i fins i tot, en moments que hi ha excedent, alimenten a la flota elèctrica de la companyia. Un exemple destacat a nivell nacional és la biofactoria Sud de Granada, gestionada per EMASAGRA, que s’ha convertit en un cas d’èxit i referent d’economia circular a escala global.

En el context actual, segons ha afirmat Àngel Simon, “cada vegada prenen més rellevància els indicadors per a establir quan una estratègia és sostenible”, i especialment cal destacar els indicadors ESG – Environmental, Social, Governance- que es refereixen a factors ambientals, socials i de govern corporatiu i que es tenen en compte de manera creixent a l’hora d’invertir en una empresa, i especialment per part de companyies com Agbar tan estretament relacionades amb la sostenibilitat.

Sobre l’impacte dels fons Next Generation en el sector, Àngel Simon ha afirmat que són “una gran oportunitat per a aplicar solucions a través de la digitalització del cicle integral de l’aigua” i ha explicat que la companyia ha proposat projectes “per valor de 9.000 milions d’euros”. Així mateix, ha destacat com a projecte innovador el hub operatiu Dinapsis Costa del Sol, situat a Marbella.

Quant al model de col·laboració públic-privat, Àngel Simon ha afirmat que és un model d’èxit especialment en els sectors que requereixen de grans infraestructures, i que en matèria d’aigua és fonamental continuar comptant amb la cooperació entre les administracions públiques i les empreses privades, amb la implicació de la ciutadania, que ha estat la clau del progrés en els últims anys, i tal com estableix l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 17: “Aliances per a aconseguir els objectius”.

Finalment, sobre a l’actuació davant la pandèmia, en aquest acte s’ha posat en valor la solució Covid-19 City Sentinel, que permet monitorar la presència del virus en les aigües residuals, una innovació que es va llançar des d’Agbar en temps rècord per a contribuir a la lluita contra la pandèmia. És un exemple de com la trajectòria en I+D+i permet desenvolupar solucions als reptes que a cada moment es plantegen a la societat.

En aquest diàleg amb Luis Montoto, redactor cap d’ABC a Sevilla, i que ha estat presentat per Luis Miguel Martín Rubio, president de AED Andalusia, també s’ha abordat el paper dels directius en el moment actual i s’ha destacat la necessitat que, cada vegada més, les empreses tinguin en compte a tots els grups d’interès, més enllà dels accionistes, per a portar valor al conjunt de la societat. En aquest entorn, destaca el Pacte Social que la companyia està proposant, basat en la solidaritat, l’ocupació de qualitat i la reconstrucció verda, conjuntament amb els ajuntaments i les entitats locals, territori a territori, per a una recuperació verda i inclusiva.

Open Innovation: Programes

Ens acostem a start-ups, centres tecnològics i universitats per conèixer les tecnologies amb què treballen, cocrear amb ells i generar solucions que millorin la qualitat de vida a les ciutats.

DINAPSIS OPEN CHALLENGE
Programa d’innovació oberta que busca connectar emprenedors i start-ups amb els ecosistemes d’innovació vinculats als centres DINAPSIS, incloent-hi administracions públiques, associacions sectorials i empreses. ​

DISTRICTE DIGITAL
Programa de serveis d’innovació per identificar i atraure start-ups amb projectes tecnològics relacionats amb el canvi climàtic i afavorir una transferència eficaç a empreses i administracions.

EUROPEAN INNOVATION COUNCIL                            Agbar celebrarà “Dia Corporatiu” a Barcelona, en el qual es van presentar 19 empreses impulsades per l’àrea de pimes del European Innovation Council (EIC) de la Comissió Europea, i que compartiran la seva visió cap a una economia circular.