Àngel Simon: “Estem preparats per donar una resposta sostenible a les necessitats de la gestió de l’aigua en el futur”

Agbar ha celebrat aquest dijous el Dia Mundial de l’Aigua amb un acte a l’Àgora del Museu de les Aigües de Cornellà de Llobregat. Aquest any, el lema escollit per l’ONU és “Solucions per a l’aigua basades en la natura” i Agbar ha exposat com la companyia està treballant per oferir solucions més verdes per a superar els desafiaments de l’aigua al segle XXI.

“Estem preparats per donar una resposta sostenible a les necessitats de la gestió de l’aigua en el futur” ha afirmat Àngel Simon, president executiu d’Agbar. En aquest sentit, ha assegurat que és imprescindible la cooperació entre les empreses, les administracions i la ciutadania per garantir la millor gestió de l’aigua en un context d’escassetat hídrica.

En relació amb les iniciatives de compromís amb les persones, Àngel Simon ha recordat que la companyia es va avançar a la llei de pobresa energètica: “Al 2012, fa més de cinc anys, vam posar en marxa un Fons de Solidaritat per garantir que no tallem l’aigua a ningú que no la pugui pagar. Des de la seva posada en marxa, s’han beneficiat de les bonificacions més de 20.000 famílies, i estem duent a terme campanyes informatives perquè aquestes ajudes arribin més lluny”. A més, ha anunciat que s’està treballant per ampliar les bonificacions en la tarifa de l’aigua a altres col·lectius en situació de vulnerabilitat, com ara els pensionistes.

Per la seva banda, Ignacio Escudero, director general d’Aigües de Barcelona, ha explicat com, a l’Àrea Metropolitana de Barcelona, la companyia s’està anticipant per donar resposta als efectes del canvi climàtic. “Per buscar l’equilibri amb els recursos cal deixar que la natura faci el que sap fer, sumant el nostre expertise i la nostra tecnologia, per potenciar els processos naturals del medi” ha afirmat Ignacio Escudero. A més, s’han presentat alguns projectes concrets de naturalització que està duent a terme la companyia en diverses instal·lacions del cicle integral de l’aigua.

Posteriorment, Narciso Berberana, director general d’Aguas Andinas, a Xile, ha exposat el cas de Santiago de Xile, que ha sigut la primera urbe a Amèrica Llatina a aconseguir el 100% de la depuració de les aigües, i on les plantes depuradores han evolucionat a biofactories. Segons Narciso Berberana, “la col·laboració público-privada ha sigut fonamental per dur a terme aquest projecte d’economia circular”.

En aquesta jornada també s’ha generat un debat entre dues especialistes en sostenibilitat: Dulcinea Meijide, Directora de Desenvolupament Sostenible d’Agbar, i Isabel Coderch, fundadora de TeLoSirvoVerde, consultora en matèria de sostenibilitat. Des dels seus diversos ámbits d’actuació, han reflexionat sobre el paper dels diversos agents implicats per dur a terme mesures concretes per reduir la petjada ambiental.

Aquest acte del Dia Mundial de l’Aigua ha estat conduit per Jacob Petrus, divulgador científic, que ha parlat de la urgència de prendre consciència i actuar per reduir l’impacte de la humanitat en el planeta i els recursos naturals.

A l’acte han assistit diverses autoritats dels municipis de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, professionals del sector de l’aigua i del medi ambient i també representants de la ciutadania. Diverses actuacions artístiques, relacionades amb l’aigua i la natura, han culminat la jornada.

Entrevista a RAC1 En motiu de la celebració del Dia Mundial de l’Aigua, el president executiu d’Agbar, Àngel Simon, ha sigut entrevistat pel periodista Jordi Basté al programa radiofònic El Món a RAC1. Durant la seva intervenció, Àngel Simon ha parlat de la sequera i de que, tot i haver sortit de l’estat de prealerta, cal estar atents i “fer un consum responsable de l’aigua tant a les ciutats com a l’agricultura i la indústria”.

Es pot escoltar l’entrevista completa aquí.

Open Innovation: Programes

Ens acostem a start-ups, centres tecnològics i universitats per conèixer les tecnologies amb què treballen, cocrear amb ells i generar solucions que millorin la qualitat de vida a les ciutats.

DINAPSIS OPEN CHALLENGE
Programa d’innovació oberta que busca connectar emprenedors i start-ups amb els ecosistemes d’innovació vinculats als centres DINAPSIS, incloent-hi administracions públiques, associacions sectorials i empreses. ​

DISTRICTE DIGITAL
Programa de serveis d’innovació per identificar i atraure start-ups amb projectes tecnològics relacionats amb el canvi climàtic i afavorir una transferència eficaç a empreses i administracions.

EUROPEAN INNOVATION COUNCIL                            Agbar celebrarà “Dia Corporatiu” a Barcelona, en el qual es van presentar 19 empreses impulsades per l’àrea de pimes del European Innovation Council (EIC) de la Comissió Europea, i que compartiran la seva visió cap a una economia circular.