Agbar reforça la seva solució de monitorització de COVID-19 a aigües residuals per a incloure la detecció de les variants brasilina i sud-africana

Agbar ha posat al punt la detecció i quantificació de les noves variants del SARS-CoV-2, conegudes com la variant brasilera i sud-africana, mitjançant la tècnica de PCR en aigües residuals. Aquestes innovadores funcionalitats permeten ampliar les solucions de monitorització i predicció ja implementades per el grup −què inclouen l’anàlisi de la variant britànica des de principis de 2021− i conèixer així la incidència de les mutacions del virus sobre àmplies zones de població d’una forma ràpida.

Després de la identificació, a finals de desembre de 2020, de les noves variants del SARS-CoV-2 a Brasil i Sudàfrica, amb major capacitat de transmissió, tot i que no es tenen evidencies de que siguin més virulentes, la xarxa de laboratoris de Agbar (a través de LABAQUA), pionera en determinació de SARS-CoV-2 en aigües residuals, juntament amb la Direcció d’Operacions del grup, han desenvolupat un mètode ràpid mitjançant PCR en menys de 24 h per a la determinació de les esmenades variants a les aigües residuals. Això, unit a les xarxes de control epidemiològic ja existents, la converteix en una eina eficaç per a controlar l’evolució de la pandèmia al territori. A principis d’aquest any 2021, el grup va incorporar també a la seva solució COVID-19 City Sentinel la detecció de la variant britànica.

La solució de control epidemiològic COVID-19 City Sentinel es troba en consonància amb la recomanació que la pròpia Comissió Europea acaba de comunicar cap a tots els seus Estats membres per a realitzar la monitorització del virus a les aigües residuals.

COVID-19 City Sentinel és el resultat d’una estratègia d’investigació de Agbar per a desenvolupar, en un temps rècord, solucions innovadores per a contribuir a la lluita contra la pandèmia. D’aquesta manera, la companyia posa a disposició dels gestors públics la seva experiència i coneixement en xarxes de sanejament què, combinada amb els resultats analítics, suposa una valuosa font d’informació per a que els responsables sanitaris puguin adoptar mesures efectives davant nous brots.

S’ha de destacar que la solució COVID-19 City Sentinel per a la monitorització del virus SARS-CoV-2 a les aigües residuals és l’eina escollida pel Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, gestor del projecte estatal VATar COVID-19 per a la vigilància microbiològica, com a plataforma digital per a l’entrega de resultats i el seguiment de l’evolució del virus a les aigües residuals.

Actualment, la solució COVID-19 City Sentinel es troba operativa a més de 100 municipis a Espanya, estudiant el comportament de les aigües residuals de més de 13 milions d’habitants.

Agbar porta més de 20 anys col·laborant activament en aliança amb les administracions públiques, les universitats i els centres d’investigació en la vigilància epidemiològica i detecció de virus a aigües residuals.