Agbar comparteix a SMAGUA 2023 la seva aposta per una gestió de l’aigua més sostenible i digital

L’innovador model d’ecofactoria, l’ús de tecnologies punteres com la IA i la resiliència urbana han estat algunes de les temàtiques exposades pels equips del grup a SMAGUA

Diversos experts del grup Agbar han participat a SMAGUA 2023, la trobada de referència del sector de l’aigua a nivell internacional, celebrat a la ciutat de Saragossa. A aquest aparador tecnològic de la indústria i gestió de l’aigua, els principals actors del cicle integral es van trobar per a exposar algunes de les fites assolides per a millorar l’eficiència, sostenibilitat i resiliència de l’operació d’aquest recurs essencial.

Ángel Villanueva, director de Resiliència i Canvi Climàtic a Agbar, va presentar el servei de Gestió integral d’Esdeveniments Climàtics (GiEC) desplegat a Badalona. Es tracta d’un sistema integral d’alerta precoç que digitalitza completament la gestió de les crisis relacionades amb esdeveniments climàtics extrems, i que s’ha implantat a la ciutat en el marc del projecte LIFE Baetulo, coordinat pel grup Agbar, amb l’Ajuntament i l’Àrea Metropolitana de Barcelona.Villanueva va destacar a SMAGUA la capacitat d’anticipació en temps real que ofereix el sistema davant episodis de perill derivats del canvi climàtic, gràcies a les diverses funcionalitats que ofereix, com la predicció d’esdeveniments, el monitoreig en temps real, l’estimació d’impactes, la fixació i notificació de nivells d’alerta a professionals i ciutadania, o la gestió automatitzada dels protocols d’emergència.

D’altra banda, Andrés Álvarez, responsable de Tecnologies Sense Rasa d’Agbar, va intervenir a la mesa de debat titulada: "Intel·ligència artificial aplicada a la valoració de xarxes de
sanejament”, en el marc de la jornada “Tecnologies Sense Rasa, una tecnologia al servei de les ciutats sostenibles”. Durant la trobada, va destacar el paper de la Intel·ligència Artificial a la valoració de xarxes de sanejament, i les va definir com la combinació d’algoritmes amb el propòsit d’identificar deficiències a les inspeccions que es realitzen al clavegueram amb les
mateixes capacitats d’un operador. Va comentar, a més, que actualment les inspeccions de la xarxa de clavegueram involucren un processament manual, però l’ús de la IA possibilita una
operació més eficient i estandarditzar els resultats que s’obtenen de les inspeccions, de manera que contribuirà a la millora de la gestió de les xarxes de sanejament.

Javier Santos, director de Tractaments d’aigua i Economia Circular a Agbar, va participar a la jornada “Biofactories: un model sostenible i circular per a les depuradores”, organitzada per TecnoAqua. Durant la seva presentació va compartir l’evolució del model de biofactoria impulsat per Agbar a la ponència: “Aposta pel model d’ecofactories al grup Agbar. Aigües regenerades i descarbonització”. Santos va definir l’ecofactoria com un pas més enllà en el procés d’evolució de les plantes depuradores cap a autèntiques fàbriques de recursos, més sostenibles, circulars i verdes, sumant el valor de la seva conversió cap un model extrínsec, que contribueix de forma activa al progrés de les ciutats cap a les ecociutats. Javier Santos va compartir els casos d’èxit de l’ecofactoria de Baix Llobregat i BioSur Granada com exemples a seguir en quant l’ús d’aigües regenerades i eficiència energètica.

La presència dels equips experts d’Agbar a SMAGUA s’emmarca al ferm compromís del grup amb el desenvolupament de serveis operatius i de gestió més eficients, sostenibles i resilients per al cicle integral de l’aigua i el medi ambient, contribuint a la restauració de tant valuós recurs i a la renaturalització de les infraestructures.

Open Innovation: Programes

Ens acostem a start-ups, centres tecnològics i universitats per conèixer les tecnologies amb què treballen, cocrear amb ells i generar solucions que millorin la qualitat de vida a les ciutats.

DINAPSIS OPEN CHALLENGE
Programa d’innovació oberta que busca connectar emprenedors i start-ups amb els ecosistemes d’innovació vinculats als centres DINAPSIS, incloent-hi administracions públiques, associacions sectorials i empreses. ​

DISTRICTE DIGITAL
Programa de serveis d’innovació per identificar i atraure start-ups amb projectes tecnològics relacionats amb el canvi climàtic i afavorir una transferència eficaç a empreses i administracions.

EUROPEAN INNOVATION COUNCIL                            Agbar celebrarà “Dia Corporatiu” a Barcelona, en el qual es van presentar 19 empreses impulsades per l’àrea de pimes del European Innovation Council (EIC) de la Comissió Europea, i que compartiran la seva visió cap a una economia circular.