Agbar col·laborarà amb la implantació de la biofactoria a l’innovador projecte Agroparc d’Ametller Origen

Aquest nou projecte, que s’ubicarà al Penedès, aspira a ser un clúster agroalimentari que esdevingui referència per a la transformació del model de producció d’aliments actual.

La integració, la circularitat i la tecnologia són els tres eixos vertebradors que convertiran a l’Agroparc Penedès en un districte agroindustrial de referència a Europa. Aquest enfocament es basarà en la minimització de la petjada hídrica i en l’impacte ambiental positiu, gràcies a la col·laboració d’Agbar, i en un balanç energètic positiu (amb excedents d’energia verda produïda a incorporar al sistema) i un balanç de CO2 negatiu (ja que absorbirà més emissions de les que generarà).

“Ens sumem a aquest projecte per cooperar amb la gestió ambiental global, amb la posada en marxa de la biofactoria, la cocreació i integració circular des de l’agricultura intel·ligent i el talent al servei del ZeroWaste i la regeneració de recursos naturals” ha explicat el Chief Strategist Officer d’Agbar, Narciso Berberana, que ha participat en l’acte de presentació de l’Agroparc.

En aquest context, Agbar ha dissenyat les instal·lacions amb el focus posat en la minimització i valoració dels residus, la gestió avançada de l’aigua, els seus usos i l’aigua regenerada, així com sistemes de captura de CO2 i producció d’hidrogen per a mobilitat.

Per aconseguir-ho, Agbar implementarà una biofactoria. Les biofactories són l’evolució del model tradicional de planta depuradora, on es reutilitza l’aigua depurada, es revaloritzen els residus i es produeix energia per a l’autoabastiment. Aquest model ja ha sigut posat en marxa de manera exitosa per la companyia, inicialment a Santiago de Chile, i actualment a diversos punts del territori espanyol.

En l’acte de presentació Narciso Berberana ha destacat també la importància de projectes com  l’Agroparc, basats en la col·laboració entre les empreses, per donar resposta als principals reptes del segle XXI, com és el canvi climàtic. Així mateix, ha destacat la rellevància d’actuar amb solucions concretes tot assumint des de la visió global la transició cap a solucions locals i innovadores.

L’Agroparc Penedès comptarà també amb la col·laboració de Carburos Metálicos, per a la generació d’energia renovable per a la flota de vehicles de distribució, així com amb la col·laboració de diverses PIMES. El projecte de construcció de l’Agroparc Penedès, que constarà de 258 hectàrees entre els municipis de Gelida i Sant Llorenç d’Hortons (comarca de l’Alt Penedès), aspira a mobilitzar una inversió total de 180 milions d’euros, una activitat productiva valorada en 433 milions d’euros i la creació de més de 3.100 llocs de treball entre directes, indirectes i induïts.

Més informació sobre l’Agroparc en aquest vídeo.

https://www.youtube.com/watch?v=uEWYf2pp1jI

Open Innovation: Programes

Ens acostem a start-ups, centres tecnològics i universitats per conèixer les tecnologies amb què treballen, cocrear amb ells i generar solucions que millorin la qualitat de vida a les ciutats.

DINAPSIS OPEN CHALLENGE
Programa d’innovació oberta que busca connectar emprenedors i start-ups amb els ecosistemes d’innovació vinculats als centres DINAPSIS, incloent-hi administracions públiques, associacions sectorials i empreses. ​

DISTRICTE DIGITAL
Programa de serveis d’innovació per identificar i atraure start-ups amb projectes tecnològics relacionats amb el canvi climàtic i afavorir una transferència eficaç a empreses i administracions.

EUROPEAN INNOVATION COUNCIL                            Agbar celebrarà “Dia Corporatiu” a Barcelona, en el qual es van presentar 19 empreses impulsades per l’àrea de pimes del European Innovation Council (EIC) de la Comissió Europea, i que compartiran la seva visió cap a una economia circular.