Impulsar la circularitat de l’aigua, clau per a un futur sostenible

La transformació cap a un model basat en l’economia circular permet potenciar la resiliència hídrica davant la sequera i preservar la disponibilitat d’aigua per a l’agricultura, la indústria i les ciutats.

És una realitat: el canvi climàtic impacta directament sobre la disponibilitat dels recursos hídrics, amb episodis meteorològics extrems (inundacions, sequeres, etc.) cada vegada més freqüents. La gestió de l’aigua es troba en un moment crucial. És necessari donar un impuls definitiu cap a un model circular que permeti dependre cada vegada menys de la pluja, diversificar les fonts d’abastament i salvaguardar aquest recurs natural insubstituïble per la vida i el planeta.

El Dia Mundial de l’Aigua, que se celebra el 22 de març, subratlla aquest any, sota el lema ‘Aigua per a la pau’, el paper de l’aigua com a element fonamental en l’estabilitat i el progrés de les societats. Precisament aquesta cooperació entre comunitats i països és essencial a l’hora de garantir l’accés a l’aigua i sanejament universal per a totes les persones, l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 6 establert a l’Agenda 2030.

Segons Nacions Unides, en el context actual de creixement de la població i també de demanda d’aliments, es preveu un increment de les necessitats de recursos hídrics d’entre el 20% i el 30% fins a 2050. Espanya és un dels països on més severament afecta el canvi climàtic, sent Catalunya i Andalusia les zones més impactades en aquests moments per l’escassetat hídrica.

La regeneració o com donar a l’aigua una nova vida

Davant aquest desafiament, es fa evident cada vegada més la necessitat d’impulsar la regeneració, és a dir; el tractament avançat de l’aigua residual que permet reutilitzar-la amb totes les garanties de qualitat, amb la finalitat de retornar-la a la natura o utilitzar-la en nous usos com l’agricultura, el reg de zones verdes i la neteja de carrers a les ciutats o per a les indústries.

Agbar, part del grup Veolia –referent mundial de la transformació ecològica amb solucions per la gestió d’aigua, energia i residus–, integra els principis de l’economia circular al centre de les seves activitats, amb les noves tecnologies i la digitalització com a palanques de canvi.

L’aposta del grup per la reutilització de l’aigua té un dels seus exemples més visibles a l’Àrea Metropolitana de Barcelona, que es troba en emergència per sequera. En aquesta regió, el 25% de la demanda total d’aigua ja es cobreix en l’actualitat amb aigua regenerada que es destina a usos agrícoles, industrials i urbans.

Ecofactoria del Baix Llobregat (Catalunya), referent en economia circular a nivell internacional

Ecofactoria del Baix Llobregat (Catalunya), referent en economia circular a nivell internacional

L’ecofactoria del Baix Llobregat, situada en un dels principals rius que abasteix la zona, és ja una autèntica fàbrica d’aigua regenerada que retorna al medi ambient gran part d’aquesta aigua. Una vegada reintroduïda al riu com aigua prepotable, en un cicle infinit que permet deixar enrere la dependència de la pluja, una planta potabilitzadora la recollirà aigües amunt per continuar el seu tractament i enviar-la a la xarxa de distribució. També s’injecta en pous de la zona amb l’objectiu de minimitzar la intrusió salina i millorar la qualitat de l’aigua dels aqüífers i s’utilitza per a altres usos, com la neteja de carrers i reg de parcs i jardins de diversos municipis de l’entorn, així com el reg agrícola. Ara la companyia planteja replicar aquest model a l’altre riu que delimita la ciutat de Barcelona, el Besòs, i donar un nou pas ferm cap a la sostenibilitat per garantir la resiliència hídrica de les més de 5 milions de persones que habiten a la regió metropolitana.

A la depuradora Cabezo Beaza (Múrcia), l'aigua regenerada s'usa principalment per a l'agricultura

A la depuradora Cabezo Beaza (Múrcia), l’aigua regenerada s’usa principalment per a l’agricultura

En aquesta mateixa línia, a Múrcia, una de les àrees agrícoles més importants d’Europa, la companyia Hidrogea, part del grup, tracta més de 24.000 metres cúbics d’aigua al dia a la depuradora de Cabezo Beaza, amb el que es reguen més de 4.300 hectàrees de conreu al camp de Cartagena. El sistema de regeneració d’aigua d’aquesta depuradora està enfocat principalment per a la reutilització de l’aigua en l’agricultura, i gràcies a ella els agricultors d’aquesta regió poden produir anualment més de 412.000 tones d’hortalisses i sostenir la producció en un context de sequera.

Motor de progrés social

A més de promoure una gestió sostenible dels recursos naturals, el grup promou mesures per millorar la qualitat de vida de les persones, especialment aquells col·lectius en situació de vulnerabilitat. Així, a través de la creació d’oportunitats educatives o la millora de l’ocupabilitat, entre altres accions destacades, Agbar es posiciona com un actor determinant en la promoció del desenvolupament sostenible i el benestar social.

Per a això, la col·laboració sostinguda amb les administracions i els actors locals ha estat clau en la trajectòria de la companyia, i sens dubte marca el camí. És fonamental seguir impulsant accions col·lectives transformadores per avançar en un model de gestió de l’aigua més sostenible, resilient i inclusiu, per a les generacions futures.

 

Open Innovation: Programes

Ens acostem a start-ups, centres tecnològics i universitats per conèixer les tecnologies amb què treballen, cocrear amb ells i generar solucions que millorin la qualitat de vida a les ciutats.

DINAPSIS OPEN CHALLENGE
Programa d’innovació oberta que busca connectar emprenedors i start-ups amb els ecosistemes d’innovació vinculats als centres DINAPSIS, incloent-hi administracions públiques, associacions sectorials i empreses. ​

DISTRICTE DIGITAL
Programa de serveis d’innovació per identificar i atraure start-ups amb projectes tecnològics relacionats amb el canvi climàtic i afavorir una transferència eficaç a empreses i administracions.

EUROPEAN INNOVATION COUNCIL                            Agbar celebrarà “Dia Corporatiu” a Barcelona, en el qual es van presentar 19 empreses impulsades per l’àrea de pimes del European Innovation Council (EIC) de la Comissió Europea, i que compartiran la seva visió cap a una economia circular.