Diverses iniciatives del grup Agbar, reconegudes al World Water Congress de Copenhaguen

En el marc del World Water Congress (Congrés Mundial de l’Aigua) organitzat aquesta setmana a Copenhaguen per la International Water Association (IWA), amb la temàtica “Water for smart liveable cities”, Agbar ha estat guardonada amb dos premis: en els IWA Project Innovation Awards, pel projecte de col·laboració publicoprivada “Gavà Circular”; i en els IWA Awards, mitjançant el reconeixement d’Aigües de Barcelona com a “Climate Smart Utility”. D’altra banda, durant els cinc dies que ha durat el Congrés, el Grup ha participat en diverses activitats sobre innovació, digitalització i lluita contra el canvi climàtic.

En els IWA Project Innovation Awards, el projecte d’economia circular “Gavà Circular”, liderat per Cetaqua i en el qual col·laboren Aigües de Barcelona i l’Ajuntament de Gavà, ha estat reconegut per l’organització com el millor projecte en la categoria de governança, institucions i empresa social, en la qual ha obtingut l’or. El premi l’ha recollit Celia Castro, responsable tècnica de l’àrea Biofactoria i Recuperació de Recursos a Cetaqua.

El projecte, titulat “Circular Gavà: Rumb a la implementació d’oportunitats circulars al territori”, va ser seleccionat entre les 200 candidatures de 52 països pel seu potencial per crear una cultura basada en el desenvolupament sostenible a través de la implementació i l’execució de tres accions identificades per als fluxos “aigua-energia-residus”. En aquest projecte, destaca la iniciativa coneguda amb el nom de Recaigua, que consisteix en la construcció i la posada en marxa d’un punt de recàrrega intel·ligent d’aigua subterrània regenerada per al reg i la neteja dels carrers.

Per la seva banda, Aigües de Barcelona ha rebut, durant l’acte de cloenda del Congrés, el reconeixement de “Climate Smart Utility” de la IWA per la seva estratègia i accions contra l’emergència climàtica en els eixos d’adaptació, mitigació i lideratge climàtic. D’aquesta manera, s’ha convertit en la primera empresa catalana a rebre aquesta distinció a escala internacional i s’ha posicionat entre els 10 casos d’acció climàtica més inspiradors. Xavier Bernat, director d’Acció Climàtica d’Aigües de Barcelona, ha recollit el premi.

Per assolir la neutralitat climàtica abans del 2050, Aigües de Barcelona promou, per exemple, l’eficiència energètica i la implantació d’energia renovable a les seves instal·lacions, i aposta per la producció de biogàs a les depuradores mitjançant la valorització dels fangs. A més, davant de la situació d’emergència hídrica de l’àrea metropolitana de Barcelona, la companyia ha impulsat activament la regeneració de l’aigua. Finalment, amb l’objectiu d’aconseguir el progrés climàtic de manera col·lectiva, Aigües de Barcelona va llançar el maig d’aquest any el Hub d’Acció Climàtica: cap a la neutralitat oberta i la resiliència, en què treballa amb els diferents grups de relació.

Participació en diverses taules

D’altra banda, el grup Agbar ha participat activament en taules, col·loquis i presentacions al llarg de la setmana del Congrés. Per part d’Aigües de Barcelona, destaquen les participacions de Xavier Bernat, director d’Acció Climàtica, amb la seva exposició sobre l’estratègia climàtica del Grup a la taula rodona “Road to Net Zero”; Ane López, tècnica de qualitat de l’aigua i microbiologia, que ha presentat el mètode de monitoratge del virus SARS-CoV-2 a les aigües residuals en la ponència “Covid-19 pandemic scientific responses at utility level”, i Marta Ganzer, responsable del laboratori de la planta de Sant Joan Despí, que ha parlat de les solucions de mitigació del Grup davant del canvi climàtic.

Des de Cetaqua, Susana González, responsable de l’àrea Gestió d’Infraestructures Crítiques i Resiliència, ha participat en una sessió sobre digitalització de l’aigua. D’altra banda, Celia Castro, responsable tècnica de l’àrea Biofactoria i Recuperació de Recursos, ha presentat el projecte europeu LIFE Nimbus, que pretén utilitzar el biometà, generat a partir de fangs de depuradora, com a combustible sostenible. En una sessió sobre recuperació de nutrients i químics, Álvaro Major, project manager a Cetaqua, ha compartit el coneixement del Grup en matèria de biofactories.

Així mateix, Ignasi Casals, responsable d’Innovació d’Aigües d’Alacant, ha presentat els resultats de dos projectes europeus, NAIADES i B-WaterSmart, que es duen a terme amb l’objectiu de millorar l’entorn urbà a través d’una gestió més intel·ligent de l’aigua.

Finalment, Veolia, grup del qual forma part Agbar, també ha participat en diverses accions mitjançant el seu estand i intervencions en diferents ponències sobre innovació i tecnologia, desenvolupament sostenible o reutilització, entre altres temes.

En paral·lel al Congrés, Juan Antonio Guijarro, director general de Desenvolupament de Negoci al Grup, ha participat en un esdeveniment sobre la digitalització del cicle de l’aigua, organitzat pel Water Technology Advisory (WTA) del Trade Council del Ministeri d’Afers Exteriors de Dinamarca, que ha reunit diversos membres del govern danès i també experts internacionals del sector de l’aigua. En aquesta sessió, Juan Antonio Guijarro ha compartit el seu punt de vista sobre com la digitalització és una eina fonamental per assolir, no solament una integració real del cicle de l’aigua, sinó també de la gestió urbana.

El World Water Congress & Exhibition, de l’International Water Association (IWA), és l’esdeveniment global biennal més rellevant del sector de l’aigua. Enguany, el Congrés, que ha tingut lloc a Copenhaguen (Dinamarca), ha reunit durant cinc dies més de 10.000 professionals de més de 100 països per tractar del futur de la gestió sostenible de l’aigua i explorar noves formes intel·ligents per aconseguir “ciutats habitables”, amb la digitalització com a eix principal.

Open Innovation: Programes

Ens acostem a start-ups, centres tecnològics i universitats per conèixer les tecnologies amb què treballen, cocrear amb ells i generar solucions que millorin la qualitat de vida a les ciutats.

DINAPSIS OPEN CHALLENGE
Programa d’innovació oberta que busca connectar emprenedors i start-ups amb els ecosistemes d’innovació vinculats als centres DINAPSIS, incloent-hi administracions públiques, associacions sectorials i empreses. ​

DISTRICTE DIGITAL
Programa de serveis d’innovació per identificar i atraure start-ups amb projectes tecnològics relacionats amb el canvi climàtic i afavorir una transferència eficaç a empreses i administracions.

EUROPEAN INNOVATION COUNCIL                            Agbar celebrarà “Dia Corporatiu” a Barcelona, en el qual es van presentar 19 empreses impulsades per l’àrea de pimes del European Innovation Council (EIC) de la Comissió Europea, i que compartiran la seva visió cap a una economia circular.