Forética ha llançat una nova versió de la Norma SGE 21, el Sistema de Gestió Ètica i Socialment Responsable

Forética ha llançat una nova versió de la Norma SGE 21, la primera a Europa que des de l’any 2000 permet implantar, auditar i certificar un sistema de gestió ètica i socialment responsable referent per a empreses i organitzacions. La nova versió de la norma entrarà en vigor l’1 d’octubre i s’ha establert un període de transició per a les organitzacions ja usuàries. Aigües de Barcelona, Aquambiente i EMATSA ja disposen de la certificació. D’aquesta manera, la norma els permet integrar de manera sistematitzada i eficaç els aspectes socials, ambientals i de bon govern en l’estratègia i la gestió de la seva organització, avaluant el compliment i generant una millora contínua. La Norma SGE 21 s’ha actualitzat perquè continuï complint els estàndards més exigents i de consens dins del panorama internacional. Així, doncs, ha incorporat l’enfocament de la responsabilitat social i la sostenibilitat, entre altres, dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), de les Línies Directrius de l’OCDE per a Empreses Multinacionals, dels Principis Rectors sobre les empreses i els drets humans de Nacions Unides o de la Guia ISO 26000, a l’annex A de la qual es reconeix com a eina de gestió.

A més, la norma s’actualitza amb les noves tendències en els codis de bon govern internacionals i transparència davant els inversors, els clients i l’Administració pública, i facilita l’obtenció d’indicadors per fer els informes de sostenibilitat segons els criteris de Global Reporting Initiative (GRI) o per a emplenar els qüestionaris de referència per a Dow Jones Sustainability Index (DJSI) o FTSE4Good. Així mateix, la norma consolida el seu atribut de ser una eina de gestió eficaç, compatible i integrable amb els sistemes de gestió de la qualitat, el medi ambient, la prevenció de riscos laborals, o de compliment normatiu i innovació.

La SGE 21 manté la seva essència pel que fa a l’establiment de requisits de gestió ètica i socialment responsable respecte als grups d’interès dividits en nou àrees de gestió, amb 43 requisits i més de 160 punts de control. L’actualització s’ha vinculat a l’establiment de més exigències enfront de la detecció i la gestió de riscos, la fiscalitat responsable, els drets humans en la cadena de valor, el canvi climàtic, el compliment i la prevenció de la corrupció o la incorporació d’objectius socials i ambientals en l’avaluació de l’acompliment, entre altres. Així mateix, s’han reforçat els requisits respecte a auditories internes, qualitat i excel·lència, salut i seguretat, identificació d’activitats i impactes ambientals, accés a productes i serveis o publicitat i màrqueting responsable.

D’altra banda, també s’ha llançat un nou microsite de la SGE 21 amb informació transparent de les organitzacions certificades i del procés de certificació i d’avaluació de la conformitat; accés gratuït a la norma; i informació sobre els propers cursos de formació per a professionals.

La presentació oficial a Barcelona de la nova versió de la Norma SGE 21 tindrà lloc el 26 de setembre al CREA de la Ciutat de l’Aigua, amb la participació d’entitats certificadores i d’entitats certificades; i el 27 i el 28 de setembre es durà a terme el curs de la nova versió de la norma, impartit per Forética, també a la Ciutat de l’Aigua.

Sobre la Norma SGE21

La SGE 21, publicada originalment el 2000 i revisada en quatre ocasions, es consolida com una eina de referència internacional per a la gestió dels aspectes extrafinancers de les organitzacions, i és l’estàndard de gestió més utilitzat actualment amb més de 100 entitats certificades a Espanya, Portugal i Llatinoamèrica, a més de desenes d’empreses usuàries i més de 1.000 professionals formats.

Pots descarregar la norma en pdf aquí.

Sobre Forética

Forética és l’associació d’empreses i professionals de la responsabilitat social empresarial i la sostenibilitat líder a Espanya i Llatinoamèrica que té com a missió fomentar la integració dels aspectes socials, ambientals i de bon govern en l’estratègia i la gestió d’empreses i organitzacions. Actualment la formen més de 200 socis.

Més informació a www.foretica.org/SGE21.

Open Innovation: Programes

Ens acostem a start-ups, centres tecnològics i universitats per conèixer les tecnologies amb què treballen, cocrear amb ells i generar solucions que millorin la qualitat de vida a les ciutats.

DINAPSIS OPEN CHALLENGE
Programa d’innovació oberta que busca connectar emprenedors i start-ups amb els ecosistemes d’innovació vinculats als centres DINAPSIS, incloent-hi administracions públiques, associacions sectorials i empreses. ​

DISTRICTE DIGITAL
Programa de serveis d’innovació per identificar i atraure start-ups amb projectes tecnològics relacionats amb el canvi climàtic i afavorir una transferència eficaç a empreses i administracions.

EUROPEAN INNOVATION COUNCIL                            Agbar celebrarà “Dia Corporatiu” a Barcelona, en el qual es van presentar 19 empreses impulsades per l’àrea de pimes del European Innovation Council (EIC) de la Comissió Europea, i que compartiran la seva visió cap a una economia circular.