La Diputació d’Alacant i Hidraqua, del grup Agbar, impulsen un sistema d’alerta primerenca davant inundacions

La Diputació d’Alacant i Hidraqua, empresa del grup Agbar que opera a la Comunitat Valenciana, han posat al servei dels municipis de la comarca de la Vega Baixa un sistema d’alerta primerenca, pioner a nivell nacional, que ajudarà als ajuntaments en la gestió d’episodis hídrics extrems com les inundacions.

L’objectiu d’aquesta eina, denominada Smart River Basins, és proporcionar informació als ajuntaments per a millorar la capacitat de resposta i mitigar, d’aquesta manera, els devastadors efectes de fenòmens com la DANA que va assolar la comarca l’any 2019.

El president de la diputació d’Alacant, Carlos Mazón, i la vicepresidenta i diputada de Cicle Hídric, Ana Serna, juntament amb el CEO del Grup Agbar, Manuel Cermerón, han presentat aquest matí a un acte al Saló de Plens del Palau Provincial aquesta plataforma digital i han fet entrega als alcaldes dels 27 ajuntaments de la Vega Baixa de les claus per a accedir al seu ús.

L’eina, nascuda del conveni de col·laboració subscrit en el seu moment amb la Diputació, servirà també als municipis per a la planificació del territori ja que avalua mesures alternatives per a millorar la resiliència de la zona.

Carlos Mazón ha destacat el potencial d’aquesta eina “d’última generació” que gràcies a la col·laboració público-privada “avui posem a disposició de tots els municipis de la Vega Baixa de forma totalment gratuïta per a que, por una banda, puguin millorar les previsions i la resposta davant les inundacions, i d’aquesta manera salvar vides, instal·lacions o cultius, i, d’altra banda, planificar de forma més adequada el territori”.

En aquest sentit, ha afegit que aquesta plataforma pot servir també de referència per a que les administracions competents – Govern central, Generalitat i Confederacions Hidrogràfiques- adoptin les propostes, solucions i previsions contingudes en ella. “És important que aquestes administracions es posin en marxa, que escoltin allò que passa a la província d’Alacant gràcies a aquests tipus d’eines que ens diuen què és el que s’ha de fer i què, desgraciadament, es segueix sense fer”, ha indicat.

Per la seva part, el CEO d’Agbar, Manuel Cermerón, ha explicat que gràcies a Smart River Basins, realitzada en la seva integritat amb tecnologia espanyola, “podem, partint de l’orografia del territori i de les dades i prediccions que incorpora el sistema, mesurar els impactes de les pluges extremes identificant les instal·lacions que poden ser crítiques, com escoles, residències i hospitals que es puguin veure afectats”, alhora que, un cop superada la gestió de l’emergència i avaluada la mateixa, “també ajuda a analitzar els aspectes que s’han de millorar i planificar, en conseqüència, las inversions a realitzar”.

Segons s’ha detallat a la presentació, la plataforma, que incorpora dades reals, prediccions, algoritmes i models numèrics, permet predir, amb una fiabilitat del 87%, a dos hores vista, un temps que en fenòmens de gota freda pot ser vital.

Open Innovation: Programes

Ens acostem a start-ups, centres tecnològics i universitats per conèixer les tecnologies amb què treballen, cocrear amb ells i generar solucions que millorin la qualitat de vida a les ciutats.

DINAPSIS OPEN CHALLENGE
Programa d’innovació oberta que busca connectar emprenedors i start-ups amb els ecosistemes d’innovació vinculats als centres DINAPSIS, incloent-hi administracions públiques, associacions sectorials i empreses. ​

DISTRICTE DIGITAL
Programa de serveis d’innovació per identificar i atraure start-ups amb projectes tecnològics relacionats amb el canvi climàtic i afavorir una transferència eficaç a empreses i administracions.

EUROPEAN INNOVATION COUNCIL                            Agbar celebrarà “Dia Corporatiu” a Barcelona, en el qual es van presentar 19 empreses impulsades per l’àrea de pimes del European Innovation Council (EIC) de la Comissió Europea, i que compartiran la seva visió cap a una economia circular.