Àngel Simon presenta les conclusions de la Comissió Green Deal del Cercle d’Economia per avançar cap a un model més sostenible en els diferents sectors

Aquest divendres, Àngel Simon, president d’Agbar i president de la Comissió Green Deal del Cercle d’Economia, ha presentat en un acte a Barcelona retransmès via streaming el document “Green Deal. Desafíos y oportunidades en la transición hacia un modelo socioeconómico sostenible”, elaborat per la Comissió Green Deal del Cercle, mitjançant un procés de reflexió col·laboratiu amb representants de diferents sectors, tant de l’àmbit públic com privat. A l’esdeveniment, hi han participat Teresa Ribera, vicepresidenta quarta i ministra per a la Transició Ecològica del Govern d’Espanya; Damià Calvet, conseller en funcions de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya; Jaume Collboni, primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, i Javier Faus, president del Cercle d’Economia.

Davant els reptes globals actuals i futurs, com el creixement demogràfic mundial, el canvi climàtic i la pandèmia de COVID-19, cal un canvi en els hàbits i models de consum, així com una transformació de sectors econòmics clau (com l’industrial, l’energètic o el de transport), que incorpori avenços significatius en matèria d’innovació tecnològica i digitalització, a més de la descarbonització en les seves operacions. Aquest canvi s’ha de produir a tots els nivells, des de la gestió pública fins a l’esfera privada, i en la ciutadania mateixa, amb un enfocament clar en la integració d’un model sostenible per a la gestió, la producció i el consum de recursos, en línia amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides i els principis del Pacte Verd Europeu.

L’informe de la Comissió Green Deal del Cercle d’Economia proposa accions concretes —en total, més de 100 iniciatives entorn de temàtiques clau com l’acció climàtica, l’economia circular, la mobilitat sostenible o el desenvolupament social— per accelerar la transició cap a un model econòmic competitiu, verd i inclusiu, sense deixar ningú enrere.

En la seva intervenció, Àngel Simon ha repassat aquestes àrees d’acció prioritàries i les seves conclusions. “Hem aconseguit arribr a un consens entre tots per proposar accions concretes per la transcisió cap a un model socioeconòmic més sostenible”, ha destacat el president d’Agbar i president de la Comissió Green Deal del Cercle d’Economia.

Pel que fa a l’acció climàtica, el president d’Agbar ha emfatitzat la necessitat d’aconseguir la neutralitat climàtica a través d’un procés urgent que requereix una transició i transformació energètica que inclogui tots els sectors econòmics, apostant per un model energètic baix en carboni (mitjançant l’ús d’energies renovables, tecnologies de producció de combustibles alternatius, solucions basades en la natura, etc.), augmentant la resiliència de les infraestructures existents i protegint els ecosistemes natural”.

Finalment, el president d’Agbar ha recordat la importància d’incorporar components socials en aquest procés de transformació global amb la finalitat d’atendre les necessitats dels sectors i col·lectius més vulnerables, així com de comptar amb la implicació de tota la ciutadania.

A la Comissió, s’hi ha constatat també la necessitat de seguir el camí marcat pel pla Next Generation EU, que preveu el finançament de 140.000 milions d’euros per a Espanya del 2021 al 2026, per a projectes que incorporin necessàriament el desenvolupament sostenible.

Per últim, a la clausura de l’acte, Teresa Ribera, vicepresidenta quarta i ministra per a la Transició Ecològica del Govern d’Espanya, ha afirmat que l’informe de la Comissió Green Deal és “un excel·lent exercici” i ha destacat “la importància d’incorporar aquesta visió transversal per afrontar els reptes que tenim per davant”.

Constituïda per abordar els reptes i les oportunitats de la transició ecològica, la Comissió Green Deal compta amb Narciso Berberana, Global Strategist Officer d’Agbar, com a relator, i té com a membres màxims representants de diferents sectors de l’àmbit públic, privat, acadèmic i de la comunicació.

Podeu consultar el document complet “Green Deal. Desafíos y oportunidades en la transición hacia un modelo socioeconómico sostenible” a la pàgina web del Cercle d’Economia.

Open Innovation: Programes

Ens acostem a start-ups, centres tecnològics i universitats per conèixer les tecnologies amb què treballen, cocrear amb ells i generar solucions que millorin la qualitat de vida a les ciutats.

DINAPSIS OPEN CHALLENGE
Programa d’innovació oberta que busca connectar emprenedors i start-ups amb els ecosistemes d’innovació vinculats als centres DINAPSIS, incloent-hi administracions públiques, associacions sectorials i empreses. ​

DISTRICTE DIGITAL
Programa de serveis d’innovació per identificar i atraure start-ups amb projectes tecnològics relacionats amb el canvi climàtic i afavorir una transferència eficaç a empreses i administracions.

EUROPEAN INNOVATION COUNCIL                            Agbar celebrarà “Dia Corporatiu” a Barcelona, en el qual es van presentar 19 empreses impulsades per l’àrea de pimes del European Innovation Council (EIC) de la Comissió Europea, i que compartiran la seva visió cap a una economia circular.