Àngel Simon: “L’estratègia d’Agbar passa pels eixos de la digitalització, la innovació, la sostenibilitat i el compromís social”

El president executiu d’Agbar, Àngel Simon, va destacar en una master class impartida ahir al Col·legi d’Enginyers de Camins, Canals i Ports de Catalunya, a Barcelona, que el Grup ha evolucionat de la gestió d’infraestructures a la gestió del coneixement i la innovació aplicada. Així mateix, va assenyalar que duu a terme la seva activitat de manera sostenible, eficient i amb l’economia circular com a màxima. “Una estratègia que, per a nosaltres, passa pels eixos de la digitalització, la innovació, la sostenibilitat i l’esfera social (DISS)”, va assegurar.

D’aquesta manera, durant la seva ponència, titulada “El coneixement i la innovació com a eixos de transformació empresarial: el cas d’Agbar”, Àngel Simon va aprofundir en cada un d’aquests eixos explicant, d’una banda, que “la digitalització implica la transformació empresarial cap a un nou model basat en tecnologies digitals que permetin convertir les dades en informació i aquesta, al seu torn, en una visió que pugui generar noves aportacions i valor”. En aquest sentit, va referir-se al projecte DOL (Digital Operation Lab) per a la gestió i la posada a disposició dels big data, desenvolupat a Alacant.

De l’altra banda, es va referir al valor de la innovació com la manera de preparar-se per a aquesta transformació contínua, una innovació que abasta tots els aspectes de l’empresa i, especialment, el desenvolupament de noves solucions i productes. Per aconseguir-ho, la companyia disposa de diversos elements que persegueixen diferents resultats, per exemple, la incubació mitjançant el suport i la cooperació amb start-ups, inversions de capital per accedir a noves oportunitats de creixement, associacions amb joint ventures, l’adquisició d’empreses desenvolupades o el desenvolupament de producte intern. També va destacar com a projecte que, actualment, la companyia desenvolupa tecnologia de detecció de fuites d’aigua per satèl·lit juntament amb empreses d’Estats Units i d’Israel.

Així mateix, en relació amb la sostenibilitat, Àngel Simon va afirmar que la companyia ha estat compromesa amb l’aigua i el medi ambient al llarg dels seus 150 anys d’història i que “el desenvolupament sostenible és el motor de la nostra activitat i creixement”. En aquest sentit, va destacar que el Grup ha estat pioner en el càlcul de la petjada hídrica i de carboni. Un exemple d’això és la creació d’EsAgua, una xarxa —gestionada pel centre tecnològic Cetaqua i pionera a Espanya— d’entitats que s’esforcen per reduir la seva petjada hídrica i aposten per la sostenibilitat.

Com a exemple d’implementació d’economia circular, va esmentar un projecte precursor per optimitzar l’aprofitament dels recursos dut a terme per Aigües de Barcelona, l’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat i altres actors socials del municipi. Aquesta iniciativa permet impulsar, entre moltes altres mesures, un circuit d’aigua regenerada per a usos urbans o industrials, o aprofitar la biomassa generada a la zona forestal de Sant Feliu. “L’aplicabilitat de l’economia circular en el cicle integral de l’aigua incideix de manera directa sobre la millora de la gestió de l’energia i els residus”, va afirmar Àngel Simon. Un altre exemple que va esmentar va ser el projecte d’autosuficiència energètica a Granada: “Un pla dissenyat per aconseguir cobrir el 100% del consum energètic de les nostres instal·lacions mitjançant autogeneració o la valorització del 100% dels residus generats a les depuradores, així com per estalviar en el consum anual d’aigua d’una ciutat de 500.000 habitants”, va explicar.

Quant a l’aspecte social, Àngel Simon va afirmar que “mai hem tallat l’aigua a ningú que no la pugui pagar, perquè tenim una política de protecció màxima als col·lectius en risc d’exclusió social”. La preocupació pel ciutadà, el seu benestar i el retorn a la societat són primordials per a Agbar. Així, des del 2012, s’han beneficiat de les bonificacions per pagar el subministrament de l’aigua unes 16.400 famílies (més de 50.000 persones). Això ha representat, entre altres coses, destinar més de 5,7 milions d’euros al Fons de Solidaritat per garantir el dret a l’aigua. “Per seguir refermant el nostre compromís social, ja estem donant veu al ciutadà per implicar-lo en aquest dividend social i seguirem avançant en la constitució de consells socials de barri”, va afirmar Àngel Simon. També es va referir a la figura del Customer Counsel, clau per al diàleg amb els clients mitjançant la mediació i per implantar millores en els processos d’atenció al client. “Al 2016, un 93% dels conflictes s’han resolt mitjançant la mediació destacant que, en un 74% dels casos, el client ha rebut una resposta total o parcialment favorable”.

Àngel Simon va aprofitar la trobada per posar de manifest que Agbar treballa dia rere dia en la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) des del vector aigua per abordar els grans reptes del futur que, segons va concloure, se centren a garantir un subministrament de qualitat que passi per la reutilització i també en la millora d’infraestructures en la depuració de les aigües residuals.

Open Innovation: Programes

Ens acostem a start-ups, centres tecnològics i universitats per conèixer les tecnologies amb què treballen, cocrear amb ells i generar solucions que millorin la qualitat de vida a les ciutats.

DINAPSIS OPEN CHALLENGE
Programa d’innovació oberta que busca connectar emprenedors i start-ups amb els ecosistemes d’innovació vinculats als centres DINAPSIS, incloent-hi administracions públiques, associacions sectorials i empreses. ​

DISTRICTE DIGITAL
Programa de serveis d’innovació per identificar i atraure start-ups amb projectes tecnològics relacionats amb el canvi climàtic i afavorir una transferència eficaç a empreses i administracions.

EUROPEAN INNOVATION COUNCIL                            Agbar celebrarà “Dia Corporatiu” a Barcelona, en el qual es van presentar 19 empreses impulsades per l’àrea de pimes del European Innovation Council (EIC) de la Comissió Europea, i que compartiran la seva visió cap a una economia circular.