Àngel Simon: “La reutilització de l’aigua és clau per garantir el subministrament a les ciutats del futur”

En el context del 150è aniversari d’Aigües de Barcelona, el president executiu d’Agbar, Àngel Simon, ha destacat que “la voluntat de la companyia és estar al costat de la ciutadania i les administracions, com ho hem estat al llarg d’aquests últims 150 anys, i que per tant comptin amb el nostre suport a l’hora de fer front als reptes de la ciutat i del país”. Aquest ha estat el missatge de fons de la conferència que ha ofert avui al migdia Àngel Simon durant un dinar col·loqui a la Casa Llotja de Mar organitzat per la Cambra de Comerç de Barcelona. “Garantir el subministrament d’aigua sostenible i el sanejament són dos dels grans reptes clau de la ciutat de Barcelona, la solució dels quals passa per invertir en reutilització i depuració d’aigües residuals”, ha afirmat.

Per assolir-ho, la companyia continuarà pel camí de l’excel·lència pel que fa a la gestió de l’aigua i l’aplicació de tecnologia puntera. Així mateix, dins el seu compromís contra l’exclusió social, seguirà garantint que ningú no es quedi sense aigua perquè no la pot pagar. “Ja estem donant veu al ciutadà per implicar-lo en aquest dividend social i, a més, seguirem avançant en la constitució de consells socials de barri”, ha afegit Àngel Simon. En aquest sentit, ha assenyalat que, des del 2012, unes 16.400 famílies (més de 50.000 persones) s’han beneficiat de les bonificacions per pagar el subministrament de l’aigua, cosa que ha suposat destinar més de 5,7 milions d’euros al Fons de Solidaritat per garantir el dret a l’aigua per a les persones en risc d’exclusió social.

Durant la seva intervenció, Àngel Simon també ha afirmat que “Aigües de Barcelona sempre ha estat present per donar resposta als moments més difícils de la història de Barcelona –epidèmies, episodis de sequera, multiplicació de la població–, invertint en infraestructures, innovant i posant el seu coneixement al servei de la ciutat i de la ciutadania. I tot això perquè hi ha hagut històricament un compromís mutu entre la companyia i les administracions a llarg termini, i també gràcies al talent de les persones que han dedicat la seva vida professional a aquest compromís amb Barcelona i l’aigua. És un projecte possible gràcies a l’esforç, tenacitat i professionalitat de molts. Al llarg d’aquests 150 anys hi han passat sis generacions de treballadors, 100.000 persones que han dedicat la seva vida professional al servei de l’aigua”. Així mateix, ha afirmat que “una companyia en què el core business sigui gestionar l’aigua i que dediqui tots els seus esforços a fer-ho, segur que ho farà fregant l’excel·lència”.

Igualment, s’ha posat de manifest que Aigües de Barcelona és l’única empresa d’aigua urbana que ha aconseguit la certificació ISO 22000, que acredita que l’aigua subministrada té la mateixa qualitat sanitària que qualsevol aliment; que any rere any la companyia redueix el consum d’energia del cicle integral de l’aigua, i que, en l’àmbit de la indústria, aposta per avançar cap a l’economia circular, l’objectiu de la qual és arribar al residu zero. “El desenvolupament sostenible és un dels nostres pilars estratègics. Innovem cada dia per fer-ho realitat”, ha assegurat Àngel Simon. Un exemple és que la companyia actualment desenvolupa tecnologia de detecció de fuites d’aigua per satèl·lit juntament amb empreses dels Estats Units i Israel. Un altre exemple és CitySensia, un dispositiu que, incorporat a la flota de vehicles d’Aigües de Barcelona, permet conèixer en temps real la qualitat ambiental de la ciutat.

Impacte econòmic d’Agbar a Catalunya
Durant el dinar col·loqui també s’han destacat les conclusions d’un estudi elaborat per la Cambra de Comerç de Barcelona que quantifica l’impacte global de la presència d’Agbar a Catalunya. Així doncs, el 2015 Agbar va generar un impacte econòmic de 1.960 milions d’euros a Catalunya, cosa que significa un impacte econòmic de 5 milions d’euros al dia. També ha contribuït al PIB de Catalunya en 904 milions d’euros, és a dir, un 0,42%; ha creat 10.202 llocs de treball a temps complet, i ha generat gairebé 235 milions d’euros de recaptació fiscal.

Pel que fa a l’impacte econòmic d’Agbar en l’àrea metropolitana de Barcelona és la meitat de la xifra de Catalunya, és a dir, Agbar va tenir un impacte econòmic de 980 milions d’euros en l’àrea metropolitana. En relació amb els llocs de treball a temps complet, en va generar gairebé quatre mil a l’àrea metropolitana, és a dir, el 40% del total català. “El més important és que els beneficis s’estenen a tots els sectors i a tot Catalunya, i que més del 92% dels proveïdors de la companyia són de l’àrea metropolitana de Barcelona”, diu Àngel Simon.

En el dinar col·loqui també hi han participat el president de la Cambra de Comerç, Miquel Valls, i el subdirector de La Vanguardia, Manel Pérez, el qual després de la ponència ha moderat un col·loqui obert als assistents.

Els dinars col·loqui de la Cambra de Comerç són fòrums permanents de debat amb personalitats destacades de l’àmbit de la política, l’empresa i l’economia. Se celebren mensualment a la Casa Llotja de Mar, seu d’aquesta associació, i tenen com a objectiu debatre les necessitats, les inquietuds i els interessos de l’empresariat català, així com tractar l’actualitat econòmica i social del país.

Open Innovation: Programes

Ens acostem a start-ups, centres tecnològics i universitats per conèixer les tecnologies amb què treballen, cocrear amb ells i generar solucions que millorin la qualitat de vida a les ciutats.

DINAPSIS OPEN CHALLENGE
Programa d’innovació oberta que busca connectar emprenedors i start-ups amb els ecosistemes d’innovació vinculats als centres DINAPSIS, incloent-hi administracions públiques, associacions sectorials i empreses. ​

DISTRICTE DIGITAL
Programa de serveis d’innovació per identificar i atraure start-ups amb projectes tecnològics relacionats amb el canvi climàtic i afavorir una transferència eficaç a empreses i administracions.

EUROPEAN INNOVATION COUNCIL                            Agbar celebrarà “Dia Corporatiu” a Barcelona, en el qual es van presentar 19 empreses impulsades per l’àrea de pimes del European Innovation Council (EIC) de la Comissió Europea, i que compartiran la seva visió cap a una economia circular.