“És fonamental consolidar el camí cap a la transició verda i inclusiva des del compromís de tots i l’impuls del contracte social”, ha afirmat Ángel Simón, president d’Agbar, que ha assenyalat el paper clau de l’empresa en aquesta transició necessària per respondre als reptes globals de la nostra societat, com el creixement demogràfic mundial, el canvi climàtic o l’increment de les desigualtats després de la pandèmia de la COVID-19. “Les empreses tenen capacitat d’impulsar la innovació i implementar projectes concrets, amb rendició de comptes als grups d’interès, que permetin reactivar l’economia i generar ocupació verda, equitativa i de qualitat”, ha destacat.
Aquesta reconstrucció establirà les bases d’un futur més sostenible i inclusiu per a tothom, mitjançant el desenvolupament de projectes d’innovació i digitalització amb un impacte ambiental positiu, en línia amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides i els principis del Pacte Verd Europeu. Pel que fa a l’acció climàtica, Agbar impulsa un model baix en carboni, per mitjà de solucions fonamentades en l’economia circular –com el model, prou reconegut, de les biofactories– i en la mateixa naturalesa, i també en l’ús d’energies renovables o la generació d’energia verda.
A més, per aconseguir aquesta transformació, la participació publicoprivada es consolida com a model d’èxit i motor de canvi. “És necessari un entorn que permeti realitzar pactes per a la col·laboració entre totes les parts –institucions, universitats, empreses i ciutadania– i així desenvolupar solucions conjuntes, que integrin els diferents punts de vista per respondre als reptes que afrontem com a societat” ha afirmat Ángel Simón. Les aliances, com indica l’últim dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides –el número 17–, són imprescindibles per assolir els objectius.
En aquest context, Ángel Simón, que és president de la Comissió Green Deal de al Cercle d’Economia, ha emfatitzat la importància de disposar d’un marc de regulació eficient, i també d’un model de governança que defineixi clarament les bases d’actuació i que doni seguretat tant a les pimes com a les grans empreses per exercir el seu efecte tractor de progrés de l’economia i de la societat, encara més en el marc dels fons Next Generation de la Unió Europea.
En aquesta taula rodona, moderada per Hilario Albarracín, president de KPMG España, també hi han participat Andreu Mas-Colell, president de BIST i president de la Comissió Life Sciences del Cercle d’Economia; María Jesús Almazor, CEO de Ciberseguretat i Cloud de Telefónica i presidenta de la Comissió Digital del Cercle d’Economia, i Antoni Cañete, president de PIMEC.
Celebrada del 16 al 18 de juny, la trenta-sisena edició de les jornades del Cercle d’Economia fa un èmfasi especial en els reptes i les oportunitats que afronten l’economia i les empreses espanyoles en la sortida de la crisi de la COVID-19. Per aquest motiu, en l’esdeveniment durant aquests tres dies hi són presents diverses personalitats del món polític i empresarial –el rei d’Espanya, Felip VI; el president de Govern, Pedro Sánchez; el primer ministre italià, Mario Draghi, i el president de la Generalitat, Pere Aragonès, entre altres autoritats– i directius de grans empreses espanyoles, amb l’objectiu de debatre i concretar propostes per reconstruir el nou model productiu, l’economia social, la política i el propòsit empresarial.