Àngel Simon: “Agbar seguirà sent l’empresa que ofereix el servei més eficient i de qualitat a l’àrea metropolitana de Barcelona”

Agbar ha celebrat aquest dijous el Dia Mundial de l’Aigua amb un acte a l’Àgora Agbar de Cornellà de Llobregat. El lema d’enguany, ‘Aigües residuals’, significa per a “Aigües de Barcelona al segle XXI parlar de reutilització”, segons ha remarcat Ignacio Escudero, director general de la companyia. “Amb la tecnologia que tenim al nostre abast, i les infraestructures de què disposem al nostre territori, cal avançar cap a la reutilització i completar el cercle de l’economia circular”, ha destacat. Àngel Simon, president executiu d’Agbar, ha recordat que, en una data tan especial com el Dia Mundial de l’Aigua, és necessari posar en valor la cooperació amb les administracions, així com l’eficiència i qualitat amb la qual Aigües de Barcelona, “amb l’esforç i el treball de sis generacions de treballadors”, presta el servei d’aigua a Barcelona i els municipis del seu entorn des de fa 150 anys.

En relació amb el tema del Dia Mundial de l’Aigua, Àngel Simon ha remarcat que la reutilització de l’aigua serà imprescindible per garantir el subministrament a Barcelona, i ha reclamat a l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) inversions a la xarxa de sanejament i depuració d’aigües residuals de la companyia. “Fa anys que tant l’AMB com l’Agència Catalana de l’Aigua no fan les inversions necessàries per millorar la xarxa de sanejament metropolitana, i això és imprescindible per avançar cap a la reutilització de les aigües residuals”, ha indicat. Àngel Simon ha posat com a exemple d’aquesta manca d’inversions el trencament del col·lector de Llevant a Badalona al gener. “Aquell cas va posar de manifest l’eficiència d’Aigües de Barcelona per solucionar ràpidament l’incident, i com algunes de les administracions amb les quals no tenim una relació fluida darrerament van recórrer a nosaltres per trobar-hi solució”. El cas del col·lector de Llevant és un exemple, per al president executiu d’Agbar, que “Aigües de Barcelona seguirà sent l’empresa que ofereix el servei més eficient i de qualitat a l’àrea metropolitana de Barcelona”.

En aquest sentit, Àngel Simon ha recordat que Agbar està present a 71 països del món “en els quals es reconeix la nostra excel·lència i estem convençuts que seguirem un segle i mig més servint els ciutadans de l’àrea metropolitana. Això ens dóna un know-how que ens permet ser els més eficients en la prestació del servei d’aigua. Per això creiem fermament que el model publicoprivat és el que pot garantir millor l’eficiència en la prestació del servei d’aigua”. Per Àngel Simon, parlar de remunicipalització del servei és una fal·làcia, ja que aquest servei sempre ha estat municipal.

Quant a les fites d’Aigües de Barcelona en els seus 150 anys d’història, el president executiu d’Agbar ha destacat que “tenim èxits perquè sempre hem sabut avançar-nos al nostre temps, i perquè prestem un sistema eficient reconegut a nivell mundial. Això s’ha demostrat sempre: quan vam contribuir a construir l’Eixample, quan se’ns va donar la concessió per explotar les aigües del riu Llobregat el 1953 (concessió que, ha recordat, alguns de manera deliberada ara volen amagar) o en relació amb la qualitat de l’aigua i la innovació”, ha indicat. De cara al futur, “ja hem iniciat el desplegament de l’anomenada DISS (digital, innovació, sostenibilitat i social) per seguir avançant-nos. En el digital estem a punt de posar en marxa a Alacant el Digital Operation Lab; en innovació Cetaqua, el nostre centre d’investigació, acaba de rebre aquesta setmana el premi de la Generalitat al millor centre de recerca de col·laboració publicoprivada; en sostenibilitat, estem construint a Xile la depuradora que es convertirà en la biofactoria més gran del món, i pel que fa a social, mai tallem l’aigua a ningú que no la pugui pagar”, ha asseverat.

Compromesos amb els més vulnerables

En relació amb les iniciatives de compromís amb les persones i la societat, Àngel Simon ha destacat que la companyia “ha sabut avançar-se també amb la creació del Fons de Solidaritat el 2012. Quan cap administració ni ningú ens ho demanava, vam crear un fons destinat a les famílies vulnerables”. Des de la seva posada en marxa el 2012, el Fons de Solidaritat ha concedit ajudes que han beneficiat prop de 17.000 famílies, amb una inversió propera als 6 milions d’euros. Aquest fons es gestiona a través dels serveis socials dels ajuntaments on Aigües de Barcelona presta el servei d’aigua, i també a través d’entitats socials com Càritas Diocesana, Fundació Hàbitat3, Fundació Mambré i Creu Roja, entre d’altres. Precisament el president a Catalunya de Creu Roja, Enric Morist, ha volgut agrair la implicació de la companyia amb el programa de suport al col·lectiu de refugiats que arriben a Catalunya, amb la qual cosa ha contribuït a la integració d’uns 50 infants refugiats a Catalunya el 2016. A més, la Fundació Agbar col·labora des de 2013 amb el programa d’aquesta entitat per garantir l’alimentació dels infants i les seves famílies al llarg de l’any, i sobretot en el període estival, amb una aportació de 76 euros per infant al mes. En relació amb les accions de suport als refugiats, Àngel Simon ha anunciat que la Fundació Agbar presentarà a finals de juny una acció rellevant a favor d’aquest col·lectiu.

A l’acte, al qual han assistit alcaldes, regidors i càrrecs de l’Àrea Metropolitana de Barcelona i altres municipis catalans, així com el secretari general de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, Ferran Falcó, i el gerent de l’Agència Catalana de l’Aigua, Lluís Ridao, també hi ha intervingut Takashi Asano, professor emèrit de la Universitat de Califòrnia a Davis i un dels experts més reconeguts del món en reutilització. La lectura poètica a càrrec de l’escriptor i periodista Fernando Delgado, amb motiu del Dia Internacional de la Poesia el 21 de març, i la interpretació de “Cançó a Mahalta”, poema de Màrius Torres musicat per Lluís Llach, a càrrec de Magdalena Mañé, han culminat la jornada.

Les Nacions Unides han decidit commemorar el Dia Mundial de l’Aigua 2017 amb el lema ’Aigües Residuals’, amb la voluntat de fer prendre consciència de la importància de tractar i reutilitzar les aigües regenerades. Garantir la disponibilitat d’aigua, la seva gestió sostenible i el sanejament per a tothom és, a més, un dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’ONU.

Open Innovation: Programes

Ens acostem a start-ups, centres tecnològics i universitats per conèixer les tecnologies amb què treballen, cocrear amb ells i generar solucions que millorin la qualitat de vida a les ciutats.

DINAPSIS OPEN CHALLENGE
Programa d’innovació oberta que busca connectar emprenedors i start-ups amb els ecosistemes d’innovació vinculats als centres DINAPSIS, incloent-hi administracions públiques, associacions sectorials i empreses. ​

DISTRICTE DIGITAL
Programa de serveis d’innovació per identificar i atraure start-ups amb projectes tecnològics relacionats amb el canvi climàtic i afavorir una transferència eficaç a empreses i administracions.

EUROPEAN INNOVATION COUNCIL                            Agbar celebrarà “Dia Corporatiu” a Barcelona, en el qual es van presentar 19 empreses impulsades per l’àrea de pimes del European Innovation Council (EIC) de la Comissió Europea, i que compartiran la seva visió cap a una economia circular.