Agbar participa a la Cimera Autònoma Global 2022 sota el lema “Universitat, Empresa i Societat: Transferint el coneixement”

En el marc de la Cimera Autònoma Global 2022, organitzada per la Fundació Internacional ORP i la Universitat Autònoma de Xile sota el lema “Universitat, Empresa i Societat: Transferint el Coneixement”, Agbar ha participat, en qualitat d’assessor empresarial ORP, a vàries activitats durant l’esdeveniment. Narciso Berberana, Chief Strategist Officer d’Agbar, ha presentat la ponència “No hi ha verd sense blau” a la qual ha destacat el rol essencial de l’aigua a la transformació ecològica davant la crisi climàtica que enfrontem. D’altra banda, membres de la Cimera han visitat instal·lacions clau per la Investigació i Desenvolupament Tecnològic: el supercomputador Mare Nostrum 4, l’accelerador de partícules Sincrotrón i les instal·lacions d’Aigües de Barcelona referents en salut i tecnologia, com són el Laboratori i el Centre de Control Operatiu.

Narciso Berberana, Chief Strategist Officer d’Agbar, ha iniciat la seva presentació “No hi ha verd sense blau” amb un anàlisi de la situació actual, recordant els límits del planeta i la urgència d’actuar per a preservar les generacions futures. Basat en diversos estudis, com el sisè informe d’avaluació de l’IPPCC, on s’analitza l’evolució de la crisi climàtica des de 1850 fins 2020, així com les més recents publicacions de l’Associació Internacional de l’Energia que planteja diversos escenaris de futur segons l’estratègia climàtica escollida. Entre les principals accions per a assolir els escenaris més favorables ha assenyalat la transició cap a les energies netes i les renovables. A més, per a assolir l’objectiu de neutralitat climàtica de la Unió Europea, d’aquí al 2050, ha destacat −com palanques fonamentals per aquesta transformació− “la necessitat de reforçar la institucionalitat, l’existència de capital per a poder invertir i la cooperació entre institucions i empreses per a poder desenvolupar solucions conjuntes”.

Referent al sector de l’aigua, les aliances en la gestió dels recursos hídrics seran fonamentals per a enfrontar la crisi climàtica. De fet, davant un escenari positiu de zero emissions, Narciso Berberana ha indicat que “la necessitat d’aigua serà molt més alta que a un escenari on no complíssim amb els requisits de zero emissions, i per tant ‘no hi ha verd sense blau’”. Per a donar suport al seu discurs ha utilitzat també la petjada hídrica, l’indicador essencial al càlcul de l’ús dels recursos naturals per part de la humanitat, permetent conèixer el volum d’aigua dolça, directe i indirecte, empleat per a produir un bé o servei i realitzar una gestió més eficient i sostenible d’aquest recurs als processos productius. A Espanya, EsAgua és la xarxa pionera d’entitats compromeses amb la reducció de la seva petjada hídrica, gestionada per Cetaqua, el Centre Tecnològic de l’Aigua d’Agbar.

A més, Narciso Berberana ha destacat la importància per a les organitzacions de la medició i del data analytics −via dades comparables i homogènies amb tota la resta− que donaran suport a la presa de decisions i milloraran els processos. Per últim, ha afirmat que “hem d’evolucionar, des de l’economia tradicional, per a créixer sense sobreconsumir recursos naturals”.

D’altra banda, com a part rellevant de la Cimera, s’ha visitat tres centres de referència:

  • MareNostrum 4, el Centre Nacional de Supercomputació pioner a Espanya i un dels més potents d’Europa.
  • Barcelona Synchrotron Park, el complex d’accelerador d’electrons de tercera generació situat a Cerdanyola del Vallès (Barcelona), i el més important de la zona del Mediterrani, on s’hi estudien estructures atòmiques de materials i les seves propietats entre altres múltiples aplicacions.
  • Per finalitzar, centrats en salut i serveis, el Laboratori i el Centre de Control Operatiu d’Aigües de Barcelona a Collblanc. La visita del Laboratori, que du a terme una vigilància continua de l’aigua subministrada a Barcelona i la seva àrea metropolitana, controlant tots els paràmetres de qualitat, ha estat realitzada per Miquel Paraira, director de Qualitat de l’Aigua d’Aigües de Barcelona. Per part seva, Laura Garrote, directora de Digitalització i Excel·lència Operativa d’Aigües de Barcelona, ha presentat el Centre de Control Operatiu. Des de 1976, el Centre de Control és el centre neuràlgic per al subministrament d’aigua potable a prop de 3 milions de persones a Barcelona i la seva regió. A través de seu, es supervisen, en temps real, els paràmetres clau la xarxa del cicle integral de l’aigua.

Durant 4 dies, la Cimera Autònoma Global 2022 reuneix a centres d’estudis, universitats, empreses i fons d’inversió iberoamericans amb l’objectiu de crear, a través de la ciència, vincles i construir aliances estratègiques en matèria d’investigació y desenvolupament. L’esdeveniment es realitza a Barcelona els dos primers dies i, por últim, a Madrid, els dos en format híbrid -presencial i virtual-, a través de conferències, taules de debat i visites a centres de referència mundial.

Open Innovation: Programes

Ens acostem a start-ups, centres tecnològics i universitats per conèixer les tecnologies amb què treballen, cocrear amb ells i generar solucions que millorin la qualitat de vida a les ciutats.

DINAPSIS OPEN CHALLENGE
Programa d’innovació oberta que busca connectar emprenedors i start-ups amb els ecosistemes d’innovació vinculats als centres DINAPSIS, incloent-hi administracions públiques, associacions sectorials i empreses. ​

DISTRICTE DIGITAL
Programa de serveis d’innovació per identificar i atraure start-ups amb projectes tecnològics relacionats amb el canvi climàtic i afavorir una transferència eficaç a empreses i administracions.

EUROPEAN INNOVATION COUNCIL                            Agbar celebrarà “Dia Corporatiu” a Barcelona, en el qual es van presentar 19 empreses impulsades per l’àrea de pimes del European Innovation Council (EIC) de la Comissió Europea, i que compartiran la seva visió cap a una economia circular.