A Agbar actuem per preservar el medi ambient i els recursos naturals, fonamentals per al futur de les persones i del planeta.
Este año Naciones Unidas pone el foco del Día Mundial del Agua en el lema “Hacer visible lo invisible”, con el fin de destacar la importancia del agua subterránea, un recurso hídrico que, aunque no visible, es fundamental para el planeta y las personas.
Enguany, les Nacions Unides posen el focus del Dia Mundial del Medi Ambient, que se celebra cada 5 de juny, en la necessitat de lluitar contra la contaminació per plàstics, que perjudica tant la salut humana com el medi ambient (a causa de la degradació dels ecosistemes terrestres i marins, la pèrdua de biodiversitat, etc.).
És primordial implantar mesures ambientals transformadores que aprofitin els avenços científics i les innovacions tecnològiques i que impliquin tots els actors (administracions, sector privat, ciutadania, etc.), cadascun des del seu àmbit.
El nostre compromís
Gràcies a les aliances i la innovació, a Agbar lluitem contra el canvi climàtic i preservem el medi ambient mitjançant el desenvolupament de solucions basades en la natura i la contribució a les infraestructures verdes. Actuem per accelerar la transformació ecològica i contribuir, així, a aconseguir un futur més sostenible per a les persones i el planeta.
4 Ejes
Solucions basades en la natura
La Comissió Europea defineix les solucions basades en la natura com a “solucions inspirades i emparades per la natura, que són rendibles, proporcionen simultàniament beneficis ambientals, socials i econòmics, a més d’ajudar a crear resiliència”.
Des de fa uns quants anys, a Agbar treballem per integrar els ecosistemes a la nostra activitat, tant en l’àmbit urbà com en els espais d’interès natural, amb l’objectiu d’augmentar la protecció del recurs hídric, fomentar les defenses davant d’esdeveniments climàtics adversos i protegir la biodiversitat.
Soluciones de renaturalització
Estem transformant les nostres instal·lacions en infraestructures verdes per afavorir un model de ciutat basat en els espais verds per mitjà de diferents actuacions: integració a l’entorn natural, preservació de la biodiversitat, eliminació de l’ús de fitosanitaris i pesticides, control d’espècies invasores, etc.
També impulsem l’economia circular transformant els residus en nous recursos. La conversió de les nostres depuradores tradicionals en ecofactories mitjançant la digitalització i les tecnologies d’avantguarda n’és un exemple. D’aquesta manera, a les ecofactories regenerem aigua per a nous usos, revaloritzem els residus i produïm energia renovable, la qual cosa genera un impacte positiu en el nostre entorn.
Projectes destacats
Barcelona: recarga de los acuíferos en la zona del río Llobregat
Parc El Recorral (Alacant)
A Rojales (Alacant), Hidraqua ha apostat per les solucions basades en la natura i ha creat una zona humida artificial amb aigua regenerada, que alhora evita abocaments al medi en episodis de pluges torrencials.
En col·laboració amb l’ajuntament de la localitat, ha construït llacunes artificials naturalitzades al parc El Recorral, que s’ha convertit en un aiguamoll ric en biodiversitat.
Costa del Sol: gestión avanzada y colaborativa de los acuíferos
Aiguamolls de Begudà (Girona)
A Sant Joan les Fonts, Agbar, juntament amb el Consell Comarcal de la Garrotxa i l’ajuntament del municipi, ha dut a terme un projecte de restauració ambiental dels aiguamolls artificials de depuració que formen part de la depuradora de Begudà i que afavoreixen la biodiversitat del Parc Natural de la Garrotxa.
D’aquesta manera, s’han posat en marxa diverses actuacions amb l’objectiu de millorar la qualitat ecològica dels ecosistemes i les espècies aquàtiques del riu Turonell, entre les quals hi ha la neteja de les basses, l’eliminació d’espècies invasores, la incorporació de vegetació de ribera i aquàtica autòctona i la instal·lació de refugis per a ratpenats, amfibis i pol·linitzadors.
Comunidad Valenciana: gestión avanzada de pozos
Ecofactoria Sud de Granada
La ecofactoria Sud de Granada, gestionada per Emasagra, s’ha convertit en un cas d’èxit i en un referent d’economia circular a escala internacional, ja que ha permès que pràcticament el 100% de l’aigua depurada es reutilitzi per al reg de cultius llenyosos i per mantenir el cabal mínim ecològic del riu Genil.
Així mateix, la totalitat dels fangs, les sorres i els greixos s’han pogut valoritzar com a adob per a l’agricultura o la jardineria, i, a més, s’assoleix un balanç energètic positiu gràcies a la generació de més energia renovable de la que es consumeix de la xarxa elèctrica.