Agbar participa al webinar ‘Camins Talks’ sobre infraestructures crítiques

En el marc de la sèrie de webinars sobre aigua i energia, logística, urbanisme, medi ambient o mobilitat organitzats per Camins.cat, el Col·legi d’Enginyers de Camins, Canals i Ports de Catalunya, Agbar ha compartit les actuacions del grup a la trobada online sobre com gestionar els serveis bàsics en situacions extremes.

El Director d’Operacions d’Agbar, Rubén Ruiz, juntament amb el Director de FGC Operadora, Oriol Juncadella, i la Vicepresidenta de Moventia, Sílvia Martí, han reflexionat sobre la gestió dels serveis i infraestructures durant els moments crítics de la pandèmia de la COVID-19 i com les seves organitzacions s’estan preparant per a fer front a possibles nous brots.

Durant la seva intervenció, Rubén Ruiz ha repassat les diverses mesures implementades per Agbar des dels inicis de l’actual crisi sanitària. Tal i com ha destacat, “la prioritat per a la companyia ha estat la de garantir el subministrament d’aigua i sanejament a la ciutadania, considerats com a serveis essencials degut a la seva estreta relació amb la salut i la higiene, així com per a preservar la seguretat i la salut de tota la plantilla. Per aquest motiu, l’anticipació i la prevenció han estat fonamentals i, a partir d’aquí, hems tingut en compte tots els escenaris possiblesiy els plans de contingència associats”. A més, ha afegit que “al ser considerats com infraestructures crítiques, ja tenim una cultura de gestió i execució eficient i ràpida, amb experiència en l’elaboració de simulacres i plans d’acció adequats”.

En aquest nou escenari, la companyia ha impulsat un model d’operació adaptada, que inclou les operacions a peu de carrer i la modalitat de presència permanent a instal·lacions prioritàries del cicle de l’aigua a tot el territori, amb l’objectiu de minimitzar el risc de contagi entre operaris i operàries, i garantir la continuïtat del servei. A més, la plantilla que no estava operant en primera línia ha pogut mantenir l’activitat diària a través del teletreball o por via telemàtica per als serveis d’atenció al client. Rubén Ruiz ha precisat que “el mes de març i principis d’abril han estat clau en la gestió de la crisis, durant els quals hem avançat en escenaris de manera molt ràpida, amb una presa de decisions molt dinàmica i una execució ordenada i completa. Per a aconseguir-ho, l’alineació de tots els directius i personal de la companyia va ser essencial”.

A més, el Director d’Operacions d’Agbar ha destacat el paper de la I+D+i com aliat indispensable de la companyia per a aportar solucions innovadores què contribueixen a la lluita contra la pandèmia de la COVID-19. En aquest àmbit, Rubén Ruiz ha presentat COVID-19 City Sentinel, la solució desenvolupada per SUEZ España que detecta i quantifica la presència a les aigües residuals del virus SARS-CoV-2, permetent així realitzar un seguiment de l’evolució del virus i anticipar l’aparició de possibles nous brots entre la població. En aquesta mateixa línia, ha destacat la importància de tenir ciutats més resilients, amb més capacitat de resposta i adaptació a diversos tipus de desastres, d’origen natural com a conseqüència del canvi climàtic (inundacions, sequeres, etc.) o humà (atacs terroristes, etc.).

Finalment, ha destacat l’acceleració, durant aquests últims mesos de confinament, de projectes de digitalització què han permès la incorporació a la companyia de noves formes de treball, més àgils, flexibles i eficients, així com nous procediments.

En relació amb el pla de tornada, s’està fent de forma progressiva i escalonada, primant en tot moment la prudència, amb màxim reforç del teletreball, especialment considerant els rebrots que s’estan produint en diverses zones del país. L’objectiu segueix sent garantir la continuïtat del servei d’aigües, així com protegir la plantilla.

Open Innovation: Programes

Ens acostem a start-ups, centres tecnològics i universitats per conèixer les tecnologies amb què treballen, cocrear amb ells i generar solucions que millorin la qualitat de vida a les ciutats.

DINAPSIS OPEN CHALLENGE
Programa d’innovació oberta que busca connectar emprenedors i start-ups amb els ecosistemes d’innovació vinculats als centres DINAPSIS, incloent-hi administracions públiques, associacions sectorials i empreses. ​

DISTRICTE DIGITAL
Programa de serveis d’innovació per identificar i atraure start-ups amb projectes tecnològics relacionats amb el canvi climàtic i afavorir una transferència eficaç a empreses i administracions.

EUROPEAN INNOVATION COUNCIL                            Agbar celebrarà “Dia Corporatiu” a Barcelona, en el qual es van presentar 19 empreses impulsades per l’àrea de pimes del European Innovation Council (EIC) de la Comissió Europea, i que compartiran la seva visió cap a una economia circular.