Agbar participa a la II Jornada Aigua i Ciutat 2020

Narcís Berberana, director general d’Agbar, ha estat part de la segona taula rodona titulada “L’abastament urbà d’aigua a la metròpoli de Barcelona: present i futur”, on s’hi ha comentat les claus sobre l’accés als recursos hídrics, la seva governança i el seu ús.

Aquest matí ha tingut lloc la II Jornada Aigua i Ciutat (JAC 2020) centrada en la gestió de l’aigua a la metròpoli de Barcelona, organitzada per la Fundació Cercle d’Infraestructures, on experts dels sector del medi ambient, infraestructura i aigua han pogut compartir idees i experiències sobre la gestió dels recursos hídrics i el present i futur de l’aigua a les ciutats.

Narcís Berberana, director general d’Agbar, ha participat a una taula rodona juntament amb Jordi Molist, cap de l’Àrea d’Abastament d’Aigua de l’ACA, Ramon Torra, gerent de l’AMB i Josep Andreu Clariana, director de l’ATL.

Durant la seva intervenció, Narcís Berberana ha destacat la importància de la confiança i la creació de noves aliances, com una de les claus per a garantir la sostenibilitat hídrica a Catalunya.

“Les aliances es basen en la confiança”

Seguidament, ha comentat el paper protagonista de la nova visió que es té dels recursos a nivell local i global. Un aspecte que ara ens resulta obvi, afirmava, com és la finitud dels recursos disponibles, no estava assimilat com ho està avui dia. En aquest sentit, ha comentat el dèficit que existeix a l’àmbit metropolitana de Barcelona, estimat en dos metres cúbics per segon, i ha comentat la dificultat que planteja cercar i trobar noves fonts de recursos, com la dessalació, no només a nivell econòmic, sinó també a nivell social i mediambiental.

Narcís Berberana ha exposat la necessitat de construir ciutats més resilients, capacitades per a preveure i solucionar qualsevol crisi; també les relacionades amb el cicle de l’aigua. Així, i tenint en compte la gran davallada de disponibilitat de recursos hídrics naturals des del 2008, ha alabat la bona gestió realitzada les 24 hores del dia, tots els dies de l’any, d’aquest recurs. També ha destacat la necessitat d’incentivar la regeneració d’aigua, també per un ús industrial, no només per a contribuir a reduir la contaminació a zero, sinó per a col·locar a Barcelona de nou com a referent de gestió.

Seguint les intervencions inicials de la jornada, Vicent Guallart, fundador de l’Institut d’Arquitectura Avançada de Catalunya i director del projecte Valldaura Labs, Assumpció Puig, degana COAC, Andreu Ulied, doctor en Enginyeria de Camins, Canals i Ports per la UPC, i Pere Macias, professor titular d’Urbanisme de la UPC, han compartit idees sobre l’urbanisme i la importància de les grans infraestructures. En els proper anys, les ciutats seguiran creixent i així ho faran també les infraestructures, situació que obligaria no només a pensar en la ciutat ja construïda, sinó també a pensar en la ciutat per construir.

Open Innovation: Programes

Ens acostem a start-ups, centres tecnològics i universitats per conèixer les tecnologies amb què treballen, cocrear amb ells i generar solucions que millorin la qualitat de vida a les ciutats.

DINAPSIS OPEN CHALLENGE
Programa d’innovació oberta que busca connectar emprenedors i start-ups amb els ecosistemes d’innovació vinculats als centres DINAPSIS, incloent-hi administracions públiques, associacions sectorials i empreses. ​

DISTRICTE DIGITAL
Programa de serveis d’innovació per identificar i atraure start-ups amb projectes tecnològics relacionats amb el canvi climàtic i afavorir una transferència eficaç a empreses i administracions.

EUROPEAN INNOVATION COUNCIL                            Agbar celebrarà “Dia Corporatiu” a Barcelona, en el qual es van presentar 19 empreses impulsades per l’àrea de pimes del European Innovation Council (EIC) de la Comissió Europea, i que compartiran la seva visió cap a una economia circular.