Agbar impulsa solucions per a mitigar els efectes de l’escalfament global i reforçar la resiliència dels ecosistemes

Agbar s’uneix a la celebració del Dia Internacional Contra el Canvi Climàtic que té lloc el 24 d’octubre per a sensibilitzar a la societat sobre les conseqüències que comporta l’escalfament global.

L’escalfament global fa més variable el cicle de l’aigua (amb inundacions i sequeres més extremes i consecutives), provoca un empitjorament de la qualitat de l’aigua disponible i, sobretot, agreuja encara més la escassetat d’aquest recurs necessari per a la vida.

Aquesta situació és especialment preocupant perquè es produeix en un context de creixement de la població mundial, amb una major demanda de recursos i aliments. Això significa que es necessitarà més aigua per a l’agricultura, la industria i les ciutats. Concretament, es calcula que la demanda d’aigua augmentarà entre un 20% i un 30% d’aquí a 2050.

Així mateix, les previsions indiquen que el 47% dels habitants del planeta viurà el 2030 a àrees amb estrès hídric. Per aquest motiu, és urgent adoptar models responsables amb el clima i apostar per projectes que dotin d’una major resiliència a las citats i també a les zones rurals. Espanya és, a més, un dels països més afectats pel canvi climàtic.

Agbar, en primera línia a la lluita contra el canvi climàtic

L’estratègia climàtica d’Agbar està alineada amb l’Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’ONU. Agbar es posiciona també amb el Green Deal, que pretén convertir Europa en el primer continent neutral en emissions l’any 2050. En aquest context, el grup ha presentat un pla amb 75 projectes punters dins del programa Next Generation EU per a accelerar la transició ecològica i digital en matèria d’aigua i medi ambient.

Energies renovables i xarxa de solucions digitals

Per a mitigar el canvi climàtic, Agbar aposta per la generació d’energies renovables en tots els seus processos. Al 2020 ha aconseguit generar 87,3 gigawatts-hora (GWh) d’energia renovable, que prové en un 91%, de l’aprofitament del biogàs generat a les estacions depuradores, en un 6% de l’energia solar fotovoltaica i en un 3% de les turbi­nes hidràuliques. A més d’usar-lo a instal·lacions pròpies o a la flota de vehicles elèctrics, al 2020 el grup ha injectat a la xarxa elèctrica 23,2 GWh d’energia verda generada a les seves instal·lacions, que equivaldria a 5.590,1 tones de CO2 equivalents evitades.

La digitalització i les innovacions tecnològiques s’han convertit en elements indispensables per a fer front a l’emergència climàtica. Per a desenvolupar aquestes solucions i incrementar la resiliència ambiental, Agbar compta amb Dinapsis, una xarxa amb diversos hubs tecnològics per a impulsar el desenvolupament de ciutats intel·ligents, resilients i verdes.

El projecte Guardian, al Parc Natural del Túria (València) és una infraestructura resilient única a Europa.

La major infraestructura contra incendis d’Europa

Dotar-se d’infraestructures resilients és clau per a preservar els ecosistemes. Un exemple paradigmàtic és el projecto Guardian, una infraestructura hidràulica al Parc Natural del Túria (València) que permet usar  l’aigua reutilitzada per a reg i també com barrera de protecció davant els incendis forestals. Es tracta d’un projecte únic a Europa que es composa de 40 canons d’aigua, una xarxa de sensors que monitoritzen el bosc en temps real i una estació regeneradora d’aigua que disposa de la tecnologia més avançada per a poder convertir l’aigua depurada en apta per el seu ús en aquest pulmó verd. El treball forestal dut a terme a les 37,34 hectàrees del parc també és fonamental, implementant espècies de flora de menor combustibilitat. Actualment, Agbar està treballant per a replicar el projecte a altres àrees que enfronten reptes similars.

El grup també és pioner en la conversió de les depuradores tradicionals en “biofactories”, un nou model basat en l’economia circular que permet reutilitzar tota l’aigua tractada, reduir a zero els residus i ser autosuficients a nivell energètic. La biofactoria Sur de Granada s’ha convertit en un cas d’èxit reconegut com a bona pràctica per la publicació European Circular Economy Stakeholder Platform.

La biofactoria Sur de Granada s’ha convertit en un referent d’economia circular.

Open Innovation: Programes

Ens acostem a start-ups, centres tecnològics i universitats per conèixer les tecnologies amb què treballen, cocrear amb ells i generar solucions que millorin la qualitat de vida a les ciutats.

DINAPSIS OPEN CHALLENGE
Programa d’innovació oberta que busca connectar emprenedors i start-ups amb els ecosistemes d’innovació vinculats als centres DINAPSIS, incloent-hi administracions públiques, associacions sectorials i empreses. ​

DISTRICTE DIGITAL
Programa de serveis d’innovació per identificar i atraure start-ups amb projectes tecnològics relacionats amb el canvi climàtic i afavorir una transferència eficaç a empreses i administracions.

EUROPEAN INNOVATION COUNCIL                            Agbar celebrarà “Dia Corporatiu” a Barcelona, en el qual es van presentar 19 empreses impulsades per l’àrea de pimes del European Innovation Council (EIC) de la Comissió Europea, i que compartiran la seva visió cap a una economia circular.