Agbar dinamitzarà un hub d’iniciatives tecnològiques i innovadores per fer front al canvi climàtic a la Comunitat Valenciana

Avui s’han presentat els programes d’innovació oberta de Districte Digital, un projecte de la Generalitat Valenciana per a l’impuls digital i tecnològic, entre els quals es troba un programa d’innovació oberta sobre canvi climàtic que desenvoluparan conjuntament Agbar i la consultora especialitzada en innovació Gellify.

L’esdeveniment de presentació ha comptat amb la participació de Ximo Puig, President de la Generalitat Valenciana; així com Carolina Pascual, Consellera d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital; i Antonio Rodés, director general de la Societat de Projectes Temàtics de la Comunitat Valenciana i Districte Digital, que han destacat l’interès de la Comunitat Valenciana per impulsar l’ecosistema digital per donar resposta a tres àmbits fonamentals: turisme, salut i canvi climàtic.

En concret, per impulsar el hub sobre canvi climàtic, Agbar desenvoluparà en col·laboració amb Gellify un ampli programa d’innovació oberta per a generar solucions per a l’anticipació als fenòmens meteorològics extrems i mitigar el seu impacte en el territori. Segons han exposat Guillermo Mas, director d’Innovació d’Agbar; i Diego Fernández, CEO d’Gellify, el hub inclourà tallers per a la definició de reptes i la identificació i atracció startups amb tecnologies i projectes innovadors que puguin implementar-se o ser utilitzats tant per part de les empreses com de les administracions públiques. Entre els objectius, es planteja l’ambició que s’implantin en Districte Digital almenys 7 noves empreses al llarg del primer any de durada de el projecte.

En la presentació d’aquest hub sobre canvi climàtic han participat també Paula Tuzón, secretària autonòmica d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, que ha recordat alguns exemples recents de fenòmens climatològics extrems recents a la zona, com va ser la DANA el 2019; i Jose Maria Ángel, secretari autonòmic de Seguretat i Emergències, que ha apuntat que en concret el Mediterràni és una de les zones més afectades pel canvi climàtic i que per això és un dels principals desafiaments a abordar actualmente al nostre entorn.

Aquesta iniciativa es desenvoluparà a la seu de Districte Digital a Alacant, Comunitat Valenciana, i reforça l’estratègia d’Agbar pel que fa a la recerca, avaluació i implementació de solucions tecnològiques relacionades amb la lluita contra el canvi climàtic, i més concretament, amb la gestió de l’aigua, la preservació dels recursos hídrics, la sostenibilitat en l’agricultura, la prevenció d’incendis forestals o la reducció de la contaminació, així com la conscienciació ciutadana, tots ells temes clau per a l’activitat de la companyia.

En aquest context, el projecte s’apalancarà també en Dinapsis, una xarxa de centres digitals promoguda per Agbar que incorpora tecnologia de referència per a la transformació digital de la gestió de l’aigua i la salut ambiental dels territoris, promovent el desenvolupament de ciutats intel·ligents, resilients, verdes i sostenibles. El primer node de la xarxa es va inaugurar el 2017 a Benidorm.

L’aplicació d’aquestes noves eines tecnològiques pot contribuir, per exemple, a predir i prevenir en temps real fenòmens meteorològics extrems que amb el canvi climàtic seran cada vegada més freqüents, com les sequeres o les pluges torrencials, i davant els quals la companyia ha desenvolupat diferents eines per a l’increment de la resiliència dels territoris.

Open Innovation: Programes

Ens acostem a start-ups, centres tecnològics i universitats per conèixer les tecnologies amb què treballen, cocrear amb ells i generar solucions que millorin la qualitat de vida a les ciutats.

DINAPSIS OPEN CHALLENGE
Programa d’innovació oberta que busca connectar emprenedors i start-ups amb els ecosistemes d’innovació vinculats als centres DINAPSIS, incloent-hi administracions públiques, associacions sectorials i empreses. ​

DISTRICTE DIGITAL
Programa de serveis d’innovació per identificar i atraure start-ups amb projectes tecnològics relacionats amb el canvi climàtic i afavorir una transferència eficaç a empreses i administracions.

EUROPEAN INNOVATION COUNCIL                            Agbar celebrarà “Dia Corporatiu” a Barcelona, en el qual es van presentar 19 empreses impulsades per l’àrea de pimes del European Innovation Council (EIC) de la Comissió Europea, i que compartiran la seva visió cap a una economia circular.