Agbar consolida la seva solució de monitoratge de COVID-19 en aigües residuals per a incloure la detecció del nou cep ómicron

Agbar ha desenvolupat un nou sistema de caracterització de variants de SARS-CoV-2 en les aigües residuals que permet la identificació de la nova variant ómicron. Aquesta nova eina combina tècniques de diagnòstic molecular avançat basades en genòmica ambiental que permeten monitorar l’evolució del virus i les seves variants, així com la identificació de possibles noves mutacions que es transformin en noves variants.

La incorporació d’aquesta nova funcionalitat permet ampliar les solucions de monitoratge i predicció ja implementades pel grup, basades en qPCR, per a la identificació del virus i les seves variants −que inclouen l’anàlisi dels diversos ceps segons han anat apareixent, des del cep britànic a principis de 2021− i a més compleix amb les recomanacions de la UE 2021/472, que suggereixen l’aplicació de mètodes de seqüenciació d’alt rendiment en aigües residuals de manera quinzenal com a sistema de vigilància i seguiment de les noves variants.

La nova variant, coneguda com ómicron, científicament B.1.1.529, va ser identificada per primera vegada a Sud-àfrica, i ja s’ha detectat almenys un cas en l’estat espanyol. Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), aquest cep podria comportar un “major risc de reinfecció”, segons les primeres evidències científiques preliminars, si bé els primers pacients presenten símptomes lleus.

COVID-19 City Sentinel és el sistema de vigilància d’Agbar que, a través de la xarxa de laboratoris del grup, Labaqua, ha desenvolupat un sistema d’anàlisi d’aigües residuals que permet realitzar un seguiment de l’evolució del virus en aigües residuals i anticipar l’aparició de possibles nous brots entre la població. Amb aquesta solució els gestors públics tenen accés a totes les dades a través d’un mapa dinàmic del municipi amb una sectorització per zones d’influència, la qual cosa facilita la detecció de l’origen del virus, per a ajudar a adoptar mesures efectives enfront de nous brots.

La solució COVID-19 City Sentinel és el resultat d’una estratègia de recerca d’Agbar a Espanya per a desenvolupar, en temps rècord, solucions innovadores per a contribuir a la lluita contra la pandèmia. D’aquesta manera, SUEZ posa a la disposició dels gestors públics la seva experiència i coneixement en xarxes de sanejament que, combinada amb els resultats analítics, suposa una valuosa font d’informació perquè els responsables sanitaris puguin adoptar mesures efectives enfront de nous brots.

Actualment, la solució COVID-19 City Sentinel està implantada en més de 100 municipis a Espanya, estudiant el comportament de les aigües residuals de més de 13 milions d’habitants.

Open Innovation: Programes

Ens acostem a start-ups, centres tecnològics i universitats per conèixer les tecnologies amb què treballen, cocrear amb ells i generar solucions que millorin la qualitat de vida a les ciutats.

DINAPSIS OPEN CHALLENGE
Programa d’innovació oberta que busca connectar emprenedors i start-ups amb els ecosistemes d’innovació vinculats als centres DINAPSIS, incloent-hi administracions públiques, associacions sectorials i empreses. ​

DISTRICTE DIGITAL
Programa de serveis d’innovació per identificar i atraure start-ups amb projectes tecnològics relacionats amb el canvi climàtic i afavorir una transferència eficaç a empreses i administracions.

EUROPEAN INNOVATION COUNCIL                            Agbar celebrarà “Dia Corporatiu” a Barcelona, en el qual es van presentar 19 empreses impulsades per l’àrea de pimes del European Innovation Council (EIC) de la Comissió Europea, i que compartiran la seva visió cap a una economia circular.