Agbar avança cap a la descarbonització amb l’impuls de les energies renovables més enllà del cicle de l’aigua

Agbar, seguint amb els objectius exposats al seu pla estratègic de desenvolupament sostenible, es troba implementant un pla de desenvolupament d’autoconsum i descarbonització amb l’objectiu d’incrementar la seva autosuficiència energètica a través d’energies renovables.

Dins d’aquest pla estratègic, previst fins el 2023, que permet descarbonitzar les instal·lacions del grup durant l’exercici de les seves activitats, així com desvincular les emissions de CO2 de la gestió del cicle integral de l’aigua, s’inclou la posada en marxa de més de 110 instal·lacions de generació renovable amb un potencial de generació superior als 27 GWh anuals a les instal·lacions del grup.

Sobre el recorregut del pla, ja s’hi han posat en marxa 55 instal·lacions, les quals estan produint 12,5 GWh cada any, permetent augmentar la sostenibilitat i autosuficiència de les plantes de tractament, així com disminuir les emissions de CO2 en 660 Tn l’any. Per a tenir una idea de l’impacte que suposa, aquests valors de producció mantindrien el consum energètic durant tot l’any a més de 3.500 llars espanyoles.

Estació Depuradora d’Aigües Residuals (EDAR) de Gallur, Saragossa, amb 20,33 kWp de potència instal.lada

En aquest sentit, l’aposta del grup Agbar per la descarbonització es manté constant, amb la planificació de posar en marxa 57 instal·lacions més que permetin evitar l’emissió de 800 Tn de CO2 addicionals, cada any, elevant la producció energètica anual 15 GWh més.

Aquest pla estratègic de transició energètica va potenciat a través del model de biofactoria, l’evolució de les plantes depuradores cap a plantes que impulsen l’economia circular mitjançant la reutilització de l’aigua, la revalorització dels residus i la generació d’energia dins la pròpia planta. Aquesta proposta porta a les instal·lacions de depuració a assolir una autosuficiència superior al 70 % gràcies a la generació d’energia renovable en autoconsum procedent del biogàs del propi procés de depuració i de tecnologies com la solar fotovoltaica amb plaques a les instal·lacions del grup.

Amb aquesta trajectòria, el grup Agbar ha adquirit una amplia i profunda experiència en instal·lació, posada en marxa, gestió i manteniment en matèria de generació i autoconsum renovable, que aporta un valor afegit addicional als seus socis i clients en el camí cap a la descarbonització.

Així, gràcies a aquestes iniciatives, el grup Agbar continua amb el seu compromís d’augmentar l’autosuficiència energètica, la millora continuada i el reaprofitament dels nostres recursos, arribant a ser capaços de generar el 10% de tota l’energia que consumeix el grup amb fonts 100% renovables. A més, s’obté un estalvi dels costos associats al consum energètic, una reducció dels residus associats a l’activitat, així com la disminució de les emissions d’efecte hivernacle arribant, d’aquest manera, a millorar la nostra competitivitat i guanyant oportunitats de creixement econòmicament sostenibles amb la utilització d’energies renovables.

Open Innovation: Programes

Ens acostem a start-ups, centres tecnològics i universitats per conèixer les tecnologies amb què treballen, cocrear amb ells i generar solucions que millorin la qualitat de vida a les ciutats.

DINAPSIS OPEN CHALLENGE
Programa d’innovació oberta que busca connectar emprenedors i start-ups amb els ecosistemes d’innovació vinculats als centres DINAPSIS, incloent-hi administracions públiques, associacions sectorials i empreses. ​

DISTRICTE DIGITAL
Programa de serveis d’innovació per identificar i atraure start-ups amb projectes tecnològics relacionats amb el canvi climàtic i afavorir una transferència eficaç a empreses i administracions.

EUROPEAN INNOVATION COUNCIL                            Agbar celebrarà “Dia Corporatiu” a Barcelona, en el qual es van presentar 19 empreses impulsades per l’àrea de pimes del European Innovation Council (EIC) de la Comissió Europea, i que compartiran la seva visió cap a una economia circular.