Utilizamos cookies propias y de terceros para mejorar nuestros servicios, facilitarle un acceso más rápido a los mismos y personalizarlos mediante el análisis de sus hábitos de navegación. Si continúa navegando, consideramos que acepta su uso.
Puede obtener más información en nuestra política de cookies

x

Una Centenària Història D'innovació

 • 1867

  Creació a Lieja (Bèlgica) de la Compagnie des Eaux de Barcelone

  El 19 de juny del 1867 es va constituir a Lieja la Compagnie des Eaux de Barcelone, que és el precedent més antic de l’actual Societat General d’Aigües de Barcelona, SA (SGAB); formada amb les aportacions de Crédit Général Liégeois, Compagnie Générale des Conduites d’Eau i altres capitals belgues i francesos. El seu objectiu era dotar el nou barri de l’Eixample de la infraestructura d’abastament de què mancava Barcelona fins aleshores.

 • 1881

  Entrada de Lyonnaise des Eaux (ara integrada en Suez Environnement) en el capital

  El 14 de maig i el 15 d’octubre del 1881, Crédit Général Liégeois i Lyonnaise des Eaux (ara integrada en Suez Environnement) conclouen amb la Compagnie des Eaux de Barcelone uns acords en virtut dels quals la Compagnie des Eaux de Barcelone aporta tots els seus actius a una nova societat que es fundarà a París.

 • 1882

  Constitució a París de la Société Générale des Eaux de Barcelone

  El 20 de gener del 1882 es constitueix a París la Société Générale des Eaux de Barcelone.

 • 1905

  Construcció de la Central Cornellà


  Comença la construcció de l’estació de bombeig de Cornellà, que impulsa l’aigua dels aqüífers del Llobregat a la ciutat de Barcelona. La històrica instal•lació, que es va acabar de construir l’any 1909, actualment continua aportant aigua a l’àrea metropolitana de Barcelona.

 • 1919

  Sede social de la compañía en Barcelona

  Los accionistas acuerdan el traslado de la sede social de la Société Générale des Eaux de Barcelone de París a Barcelona.

 • 1920

  Capitals espanyols adquireixen l’accionariat d’Aigües de Barcelona


  Un grup bancari espanyol, integrat pel Banc de Barcelona, el Banco Hispano Colonial, el Banco de Bilbao, el Sindicat de Banquers de Barcelona i la Banca Arnús, adquireix la Société Générale des Eaux de Barcelone, que es converteix en una empresa de capital espanyol, la Sociedad General de Aguas de Barcelona, SA. L’acord de venda es formalitza el 24 d’agost del 1920.

 • 1955

  SGAB posa en funcionament l’estació de tractament d’aigua potable de Sant Joan Despí

  Construïda i inaugurada el 1955, l’estació de tractament d’aigua potable de Sant Joan Despí aplica, des que va ser posada en marxa, les tecnologies més avançades per al tractament de l’aigua. Entre les millores en els processos destaquen el tractament per ozó i l’osmosi inversa. Després de més de mig segle de funcionament, la planta de Sant Joan Despí continua sent una de les principals fonts de subministrament de l’àrea metropolitana de Barcelona.

 • 1961

  SGAB crea el Centre d’Estudis i Investigació del Medi Ambient

  Neix el Centre d’Estudis i Investigació del Medi Ambient (CEIA) per contribuir al coneixement, la investigació i la divulgació d’aspectes relacionats amb el cicle integral de l’aigua. El CEIA serà el primer pas per a la creació de la Fundació Agbar.

 • 1968

  Constitució de Sorea

  SGAB crea Sorea per operar a Catalunya i les Illes Balears. Actualment és responsable de l’abastament d’aigua en més de 270 municipis i dóna servei a més de dos milions de clients.

 • 1979

  Lyonnaise des Eaux torna a entrar en el capital d’Aigües de Barcelona

  Lyonnaise des Eaux, que després passarà a formar part del grup Suez Environnement, adquireix un paquet d’accions que la converteix en accionista de referència de SGAB, juntament amb La Caixa.

 • 1985

  Creació d’Aplicaciones del Agua, SA

  <style> <!-- /* Font Definitions */ @font-face {font-family:Arial; panose-1:2 11 6 4 2 2 2 2 2 4; mso-font-charset:0; mso-generic-font-family:auto; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:3 0 0 0 1 0;} @font-face {font-family:Calibri; panose-1:2 15 5 2 2 2 4 3 2 4; mso-font-charset:0; mso-generic-font-family:auto; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:3 0 0 0 1 0;} /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:""; margin-top:0cm; margin-right:0cm; margin-bottom:10.0pt; margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-fareast-font-family:Calibri; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:ES; mso-fareast-language:EN-US;} @page Section1 {size:612.0pt 792.0pt; margin:70.85pt 3.0cm 70.85pt 3.0cm; mso-header-margin:36.0pt; mso-footer-margin:36.0pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} --> </style>

  El 1985, Aigües de Barcelona constitueix el holding Aplicaciones del Agua, SA, que agrupa empreses que ofereixen serveis en diverses activitats relacionades amb el cicle integral de l’aigua. És un altre pas més en l’expansió de la companyia.

 • 1992

  Fusió de Corporación Agbar i Aplicaciones del Agua en Agbar

  El 1992, SGAB absorbeix Corporación Agbar i Aplicaciones del Agua. Totes les empreses s’integren en SGAB, que es constitueix com a grup gestor de serveis públics.

 • 1998

  Creation of the Agbar Foundation

  El 1998 es crea la Fundació SGAB a partir del Centre d’Estudis i Investigació del Medi Ambient i Aplicaciones del Agua, per promoure el desenvolupament sostenible i la millora de la qualitat de vida de l’ésser humà.

 • 1999

  Entrada a Xile

  <style><!-- /* Font Definitions */ @font-face {font-family:Arial; panose-1:2 11 6 4 2 2 2 2 2 4; mso-font-charset:0; mso-generic-font-family:auto; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:3 0 0 0 1 0;} @font-face {font-family:Calibri; panose-1:2 15 5 2 2 2 4 3 2 4; mso-font-charset:0; mso-generic-font-family:auto; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:3 0 0 0 1 0;} /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:""; margin-top:0cm; margin-right:0cm; margin-bottom:10.0pt; margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-fareast-font-family:Calibri; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:ES; mso-fareast-language:EN-US;} @page Section1 {size:612.0pt 792.0pt; margin:70.85pt 3.0cm 70.85pt 3.0cm; mso-header-margin:36.0pt; mso-footer-margin:36.0pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} --> </style><p>EMOS, després Aguas Andinas, empresa responsable de la distribució d’aigua i del sanejament al Gran Santiago (Xile), és privatitzada, i SGAB i Suez entren en el seu capital.

  La conurbació del Gran Santiago és l’àmbit de gestió d’aigua i sanejament més gran d’SGAB, amb una població subministrada propera als sis milions d’habitants. L’entrada en el Gran Santiago requereix una inversió de 1.000 milions de dòlars, l’esforç inversor més gran que ha dut a terme SGAB en la seva història.

 • 2004

  Creació del Museu Agbar de les Aigües

  El 2004 es va inaugurar el Museu SGAB de les Aigües a les instal•lacions de la històrica central de Cornellà de Llobregat, construïda entre el 1905 i el 1909. El Museu SGAB de les Aigües és una iniciativa de la Fundació SGAB, duta a terme amb la voluntat de compartir un patrimoni industrial molt especial mitjançant el qual es volen projectar els valors associats a la cultura de l’aigua i potenciar les actituds favorables en relació amb l’aigua i el seu coneixement.

 • 2006

  Entrada al Regne Unit

  SGAB entra al Regne Unit amb l’adquisició del capital de Bristol Water, l’empresa que distribueix aigua a la ciutat anglesa i la seva àrea d’influència, amb més d’un milió d’habitants.

 • 2007

  Entrada a la Xina i a Algèria. Constitució de Cetaqua

  El 2007, SGAB entra a la Xina i a Algèria. A la Xina gestiona projectes de subministrament d’aigua potable i tractament d’aigües residuals a la província de Jiangsu. A Algèria, SGAB porta a terme la gestió delegada del subministrament d’aigua i el sanejament a la província d’Orà, al nord-est d’Algèria, a través de l’empresa Société des Eaux Oran SPA.

  Aquell mateix any, SGAB, juntament amb la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), constitueix Cetaqua, el Centre Tecnològic de l’Aigua, amb l’objectiu comú de promoure, dur a terme, difondre i transferir la recerca, el desenvolupament tecnològic i la innovació en la gestió del cicle integral de l’aigua.

 • 2009

  SGAB construeix i gestiona a Barcelona la planta dessalinitzadora més gran d’Europa

  El 2009, la unió temporal d’empreses liderada per SGAB i constituïda per Degrémont, Dragados i DRACE construeix la dessalinitzadora de Barcelona, capaç de produir 60 hm3 d’aigua a l’any. És la dessalinitzadora més gran d’Europa per a abastament urbà, amb tecnologia d’última generació i eficient quant a consum. La mateixa UTE (unió temporal d’empreses) s’encarrega de gestionar la instal•lació durant els dos primers anys.

 • 2010

  OPA amistosa de Suez Environnement. Nova seu corporativa a Madrid

  Després d’una oferta pública d’adquisició (OPA) amistosa, al maig Suez Environnement passa a ser titular d’una participació del 75,74% en el capital d’SGAB, mentre que La Caixa, a través de Criteria CaixaCorp, en manté un 24,25%. En aquesta operació SGAB es desprèn de les seves accions a Adeslas.

 • 2013

  Constitució empresa mixta AB

  Aigües de Barcelona es va constituir el 2013 com un nou model de col·laboració público-privada que integra tots els serveis associats al cicle integral de l’aigua. Així, va sumar al seu àmbit d’activitat el servei de sanejament i la depuració d’aigües residuals per retornar-les al medi natural o reutilitzar-les.

  La nova empresa Aigües de Barcelona, Empresa Metropolitana de Gestió del Cicle Integral de l'Aigua, va estar participada, en el moment de la seva constitució, en un 85% per Aigües de Barcelona i en un 15% per l’AMB.