Àngel Simon: “Hem d’ampliar l’abast del contracte social amb la participació de tothom per contribuir a una recuperació sostenible, sense deixar ningú enrere”

El president d’Agbar, Àngel Simon, ha participat aquest matí en un esmorzar online organitzat per la Fundació CEDE, en col·laboració amb Deloitte, amb l’objectiu de compartir la seva visió respecte dels reptes econòmics, socials i mediambientals actuals, així com les mesures dutes a terme per la companyia arran de la crisi sanitària, basades en un model de gestió sempre al servei dels ciutadans.

Des de fa alguns mesos, la humanitat s’ha enfrontat a una crisi sanitària sense precedents. Per donar resposta als nous reptes derivats d’aquesta situació —que s’afegeixen als que ja existien, inclosa l’emergència climàtica—, Àngel Simon ha afirmat que “és urgent establir, territori per territori, un pacte social que garanteixi una reconstrucció econòmica sostenible, amb el paper essencial de l’empresa com a part de la solució, dins el marc d’actuació establert per l’Agenda 2030 de les Nacions Unides, i que cal ampliar l’abast del contracte social”. Ha afegit que aquest “pacte s’ha de basar en tres eixos: la solidaritat, l’ocupació de qualitat i la reconstrucció verda, i ha de comptar amb la participació i el compromís de tothom —ciutadania, administracions, entitats socials i empreses—, amb l’objectiu de contribuir a una recuperació sostenible, sense deixar ningú enrere”.

A més, Àngel Simon ha assegurat que la col·laboració publicoprivada és imprescindible com a motor de dinamització, atès que permet mobilitzar recursos financers i executar les inversions necessàries per garantir els nivells de benestar i poder assegurar les infraestructures que millorin la competitivitat i la sostenibilitat. “Entre tots hem de treballar en aquesta reconstrucció. El sector públic no serà capaç, en solitari, de fer efectiva la recuperació i ha de comptar decididament amb el sector privat”, ha explicat. Perquè aquesta col·laboració sigui eficaç, segons ha destacat, s’ha de tenir en compte un element imprescindible: la seguretat jurídica, un dels actius més ben valorats pels inversors.

D’altra banda, Àngel Simon ha assegurat que hem de seguir progressant dins de la institucionalitat que ens ofereix Europa. “La Unió Europea estableix uns límits d’actuació per preservar l’estat del benestar, alhora que ens dota d’un marc de valors comú. L’actuació de les institucions i de les empreses espanyoles s’ha de situar dins del context d’accions conjuntes de la Unió Europea”.

Durant la seva intervenció, el president d’Agbar també ha dedicat uns minuts a explicar com actua la companyia des del començament de la crisi sanitària actual: “Anticipant-nos-hi, vam posar en marxa un pla de mesures per garantir el subministrament d’aigua i sanejament a la ciutadania, considerats serveis essencials per la seva estreta relació amb la salut i la higiene, així com per preservar la seguretat i la salut de la plantilla”. Per això, la companyia ha implantat un model d’operació adaptada, que inclou la presència permanent a les instal·lacions, per minimitzar el risc de contagi i garantir la continuïtat del servei. Aquesta presència permanent dels treballadors i treballadores ha tingut lloc en els punts més vitals per al cicle de l’aigua, i ha permès assegurar el funcionament de les plantes de tractament d’aigua. L’empresa ha proporcionat tots els mitjans per protegir la seguretat i la salut dels operaris durant els seus torns i també en el teletreball. “L’anticipació i l’adaptació han estat essencials per al grup per fer front a aquest nou escenari”, ha afegit Àngel Simon.

En relació amb el compromís social de la companyia, les mesures adreçades a col·lectius vulnerables que ja s’havien implementat sistèmicament han continuat vigents i s’han reforçat durant la crisi. És el cas de les ajudes a pimes i autònoms o del Fons de Solidaritat , iniciativa pionera amb la qual des de fa anys s’ajuden les famílies amb dificultats. “No tallem, ni tallarem, el subministrament d’aigua a qui no el pugui pagar”, ha precisat. A tall d’exemple, s’ha referit a la col·laboració amb la Creu Roja, ja sigui amb la campanya Creu Roja RESPON o bé amb el programa pilot anomenat ONA , que té com a objectiu aconseguir que les famílies usuàries del Fons de Solidaritat puguin disposar del suport necessari per millorar la seva ocupabilitat i canviar la situació de vulnerabilitat. “Les aliances amb entitats socials ens han de permetre donar oportunitats a un nombre més elevat de famílies vulnerables”, ha afirmat.

El webinar, organitzat en col·laboració amb Deloitte, ha estat presentat per Felipe Requejo, soci de Deloitte, i moderat per Pau Herrera, secretari del Patronat de la Fundació CEDE.

Open Innovation: Programes

Ens acostem a start-ups, centres tecnològics i universitats per conèixer les tecnologies amb què treballen, cocrear amb ells i generar solucions que millorin la qualitat de vida a les ciutats.

DINAPSIS OPEN CHALLENGE
Programa d’innovació oberta que busca connectar emprenedors i start-ups amb els ecosistemes d’innovació vinculats als centres DINAPSIS, incloent-hi administracions públiques, associacions sectorials i empreses. ​

DISTRICTE DIGITAL
Programa de serveis d’innovació per identificar i atraure start-ups amb projectes tecnològics relacionats amb el canvi climàtic i afavorir una transferència eficaç a empreses i administracions.

EUROPEAN INNOVATION COUNCIL                            Agbar celebrarà “Dia Corporatiu” a Barcelona, en el qual es van presentar 19 empreses impulsades per l’àrea de pimes del European Innovation Council (EIC) de la Comissió Europea, i que compartiran la seva visió cap a una economia circular.